Despre Eminescu și literatura italiană, la Salonul Intenațional de Carte de la Torino

0

Salonul Internaţional de Carte de la Torino s-a deschis pe 18 mai 2017, la Centrul Expozițional Lingotto Fiere din Torino. Joi, de la ora 17.00, la Sala România, s-a desfășurat o întâlnire cu autorul Giuseppe Manitta,„Despre Mihai Eminescu și literatura italiană“, care a prezentat volumul omonim, alături de profesorul Roberto Merlo.

Torino 2

Din delegația României face parte și domnul Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român. „La acest salon de carte, unul dintre cele mai mari din Europa, România are unul din cele mai mari şi mai bine amenajate standuri, organizat sub egida Institutului Cultural Român. Şi la această ediţie, ICR îşi asumă rolul de promotor al literaturii române, în special al scriitorilor contemporani. Programul propriu-zis include lansări de carte românească tradusă în italiană, printre care capodopere precum «Jurnalul fericirii» sau«Elegii nordice». Vor fi prezenţi la multe din evenimente chiar autorii şi traducătorii, în dialog cu publicul, interactivitatea fiind una dintre dominantele acestui eveniment. În viitor, ICR va trebui chiar să-şi amplifice sprijinul pentru traducerea scriitorilor români în străinătate”, a subliniat, joi,  domnul Mirel Taloş, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, în deschiderea dezbaterii de la standul României.

Autorul Giuseppe Manitta şi profesorul Roberto Merlo au făcut numeroase paralele între Mihai Eminescu şi Giacomo Leopardi (1898-1837) considerat, alături de Dante, cel mai mare poet italian, precum și unul dintre cei mai mari gânditori ai acestei țări. „Am fost foarte fericit să descopăr poezia lui Eminescu, în urmă cu zece ani. Sunt pasionat să-i descopăr opera şi s-o fac cunoscută conaţionalilor mei din Italia”, a declarat autorul Giuseppe Manitta. Printre operele lui Leopardi  se numără Mici opere morale („Operette morali”),  Studii filologice („Studi filologici”,)  Istoria astronomiei de la origini până în 1811 („Storia dell’astronomia dalle origini al 1811”), Opere inedite. „Infinitul este o poezie de Giacomo Leopardi scrisă intre anii 1818 si 1821, care l-a inspirat pe Eminescu, când a compus Luceafărul”, a punctat profesorul Roberto Merlo, prezent la lansarea cărţii „Despre Mihai Eminescu şi literatura italiană”.

Tema ediției din acest an al Salonului de Carte de la Torino  este Oltre il confine/Dincolo de graniță, iar standul României este intitulat I nostri autorioltrela Romania / Autorii noștridin afaraRomâniei.   

                    

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.