Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Deschiderea expoziției „Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria”, la Istanbul

0

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul inaugurează joi, 27 septembrie 2018, ora 19:00, o expoziție de excepție, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Arhivele Naționale ale României. Expoziția va fi deschisă la Centrul Cultural „Mustafa Saffet” din Atașehir până la data de 7 octombrie. În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea filmului documentar „Inima Reginei”. Proiectul expozițional urmează a fi prezentat ulterior, la sediul ICR Istanbul, în perioada 7 – 14 octombrie 2018.

În anul în care sărbătorim Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ICR Istanbul are alături importanți parteneri naționali și locali pentru organizarea acestui dublu eveniment. Pentru realizarea expoziţiei fotodocumentare Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria, realizatorii propun un excurs documentar despre contribuția femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roșii Române, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociații înființate cu scopul de a-i sprijini pe refugiații și orfanii de război.

Fragmente importante din expoziție îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuție la organizarea Crucii Roșii Române și a serviciului de ambulanță a fost esențială. Expoziția documentează și abnegația cu care Regina a întreprins nenumărate vizite pe front și în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaților și al răniților, în ciuda condițiilor deosebit de dificile. Totodată, expoziția propune și o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofițer, avocat, adevărate excepții în epocă, infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.