Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Deputații vor să combată utilizarea nerațională a pungilor de plastic

0

Statelor membre li se va cere să reducă utilizarea pungilor de plastic – cele mai folosite ambalaje și cele mai poluante – conform noilor propuneri legislative adoptate marți.

sursa: Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania

”Această lege va crea o situație favorabilă pentru toată lumea” a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK), raportorul în Parlament. ”Vorbim despre o mare problemă de mediu. Miliarde de pungi de plastic sunt aruncate direct în natură, gunoi netratat care afectează natura, peștii, păsările. Trebuie să facem ceva în acest sens”, a adăugat ea, după ce Parlamentul a adoptat recomandarea în a doua lectură în favoarea acordului încheiat cu Consiliul de Miniștri în noiembrie anul trecut.

”Comisia Europeană a spus că statele membre sunt cele care ar trebui să acționeze, dar în realitate ele nu fac nimic! Ar putea fi economisite, conform estimărilor Comisiei, 740 milioane de euro pe an.”

Ținte obligatorii pentru reducerea utilizării

Noua legislație va cere statelor UE să aleagă între două opțiuni:

• măsuri care să asigure că media anuală de utilizare nu depășește 90 de pungi ușoare pe cap de locuitor până la sfârșitul lui 2019 și 40 până la sfârșitul lui 2025
sau
• măsuri care să asigure, până la sfârșitul lui 2018, că aceste pungi nu vor mai fi distribuite gratuit cumpărătorilor.

Mai mult, Comisia Europeană va trebui să evalueze impactul asupra mediului al materialelor de plastic oxo-degradabile, fragmentate în mici particule și să propună măsuri potrivite. Până în 2017, Comisia Europeană va trebui să propună măsuri de etichetare și marketing pentru identificarea la nivel UE a pungilor de plastic biodegradabile, posibil a se transforma în compost.

Background

Pungile ușoare de plastic (mai subțiri de 50 microni), reprezentând majoritatea pungilor de transport folosite în UE, sunt mai puțin reciclabile decât modelele mai groase, devenind mai repede reziduuri. De asemenea, aceste pungi au un mai mare potențial de a polua mediul.

În 2010, fiecare cetățean UE utiliza în medie 198 de pungi de plastic, dintre care 90% erau pungi ușoare. Dacă tipul de activități nu se schimbă, consumul de pungi de plastic va crește rapid. Estimările prezente sugerează că peste opt miliarde de pungi de plastic au ajuns la gunoi în 2010.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.