Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

DeltaCraft: meșteșug + design contemporan

0

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, împreună cu Asociația Soxen (inițiatorii KraftMade) și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM) își propun revitalizarea meșteșugurilor din Delta Dunării, prin derularea proiectului DeltaCraft, proiect care va aduce meșteșugurile deltaice în designul de obiect contemporan. Evenimentul de lansare al proiectului a avut loc în cadrul Romanian Design Week.

În următoarele trei luni 5 designeri români vor lucra cot la cot cu meșteșugarii iscusiți din localitățile deltaice pentru a crea obiecte de design, cu utilitate, pentru publicul contemporan românesc și european.

_DSC4678

În prima etapă a proiectului, ICEM a realizat o inventariere a meșteșugurilor din Deltă, cercetarea etnografică ”Meșteșuguri tradiționale din Delta Dunării”. Rolul cercetării este să ajute echipa de proiect în înțelegerea evoluției meșteșugurilor de aici, dar și stadiul actual al acestora.

Arealul de cercetare al studiului cuprinde Rezervația Biosferei Delta Dunării și regiunile limitrofe, iar concluziile relevă urgența creării unui mecanism sustenabil de promovare și reinventare a meșteșugurilor, găsirea unor surse de venit diversificate pentru stimularea activităților de acest fel și motivarea unor tineri ucenici care să ducă mai departe meșteșugul strămoșesc.

În cadrul cercetării au fost identificați 86 de meșteșugari și artiști populari încă activi și 23 de meșteșuguri și tehnici tradiționale practicate de aceștia.

“Proiectul își propune să valorifice meșteșugurile deltaice, ceea ce presupune transferarea lor către piața de design contemporan, incluzând și pregătirea artiștilor populari și a meșterilor locali care le practică în dobândirea tehnicilor de adresare a publicului contemporan, tot mai receptiv la designul de inspirație tradițională. Asta va contribui în primul rând la păstrarea acestor tehnici și apoi la asigurarea unei surse de venit constantă pentru acești meșteri”, a arătat Loredana Pană, Coordonator Proiecte Ecopolis.

Pentru a crea produsele de design contemporan, echipa de proiect va prospecta meșteșugarii din Delta Dunării și vor selecta 5 meșteșuguri/tehnici de lucru. Împreună cu cei 5 designeri, meșteșugarii selectați vor produce 10 obiecte cu design contemporan. Mai departe, obiectele vor fi promovate printr-o expoziție națională și o participare la un târg internațional de design (Design Week).

Experții din cadrul proiectului, Marlene Stanciu și Mihai Sibianu, manageri culturali și inițiatorii platformei KraftMade – kraftmade.ro, dedicați recuperării, cultivării, dezvoltării și integrării în viața de zi cu zi a abilităților meșteșugărești provenite din patrimoniul cultural național și având deja o experiență vastă în colaborarea cu meșteșugari și designeri creativi din țară vor coordona echipa de designeri de obiect pentru a găsi cele mai bune soluții de adaptare a meșteșugurilor și de promovare a lor.

“Dincolo de trendul etno care plasează simboluri de inspirație folclorică în obiecte de design, întreabarea noastră la KraftMade este întotdeauna “ce rămâne?” Cu ce se aleg meșteșugarii și care este impactul asupra tehnicilor meșteșugărești, asupra patrimoniului? Așa că designerii care vor contribui la colecția DeltaCraft vor trebui să fie curajoși, profunzi și conceptuali pentru a reprezenta la nivel simbolic, în obiecte de utilitate meșteșugărească, fascinanta istorie și cultură a Deltei, plină de spirite, de misticism, de zmei, vidre și sirene, de animale fantastice blestemate sau norocoase”, a declarat Marlene Stanciu, Manager Cultural.

Invitatul special din cadrul evenimentului de lansare, Petra Lilja (http://petralilja.se/) designer și curator din Suedia, a prezentat câteva exemple de colaborări între designeri și meșteșugari din Suedia și Finlanda, exple care se regăsesc și în expoziția din cadrul RDW, “Tendinte emenrgente în designul scandinav”:

 ”Sunt interesată să promovez aceste tendințe pentru a inspira alți designeri, producători și consumatori. Povestea din spatele obiectelor relevă conceptele și munca pentru realizarea acestora și le face mai mult decât simple forme sau materiale. Prin utilizarea resurselor locale de producție și a materialelor, designerul are potențialul de a crea modele unice, pline de povești – o cale către un viitor sustenabil”, a declarat Petra.

La eveniment a participat și Lilli Hollein, director și curator Viena Design Week, care a vorbit despre interesul în creștere al publicului contemporan pentru astfel de obiecte, arătând că în cadrul Viena Design Week se organizează anual o expoziție separată dedicată designului de obiect bazat pe meșteșuguri.

Proiectul este cofinanțat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului Promovarea Diversității în Cultură și Artă în Cadrul Patrimoniului Cultural European.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.