Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Decarbonizarea, digitalizarea și descentralizarea accelerează evoluția spre o lume nouă a energiei

0

Tehnologiile superioare și mai ieftine imprimă un ritm cu până la doi ani mai rapid spre un mediu susținut de electricitate provenită din surse regenerabile

Majoritatea piețelor și-au revizuit politicile și au obiective mai ambițioase în materie de energie verde

Generarea distribuită prinde avânt

Progresele tehnologice în domeniul energiei regenerabile, inovațiile în domeniul stocării și digitalizarea, precum și dezvoltarea generării distribuite de energie accelerează ritmul tranziției energetice globale, potrivit celui mai recent studiu EY realizat în colaborare cu IDC, o firmă de cercetare de top de la nivel mondial.

În urmă cu un an, echipele EY și IDC au schițat factorii principali care vor schimba pentru totdeauna modul în care își desfășoară activitatea companiile de utilități și vor declanșa numărătoarea inversă pentru reinventarea acestei industrii. Cea mai recentă analiză, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, țările din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), China, India și America Latină, indică un ritm mai rapid decât cele mai ambițioase estimări, devansând atingerea punctelor critice cu până la doi ani.

Studiul identifică patru vectori cheie care creează o combinație de factori ce comprimă intervalul de timp rămas până la apariția unei lumi a noilor surse de energie și care deschid calea spre un nou sistem energetic, transformându-ne lumea într-un mediu în care aproape fiecare aspect al vieții va fi susținut de electricitate provenită din surse regenerabile.

  1. Tehnologie superioară și mai ieftină

Trecerea accelerată spre sursele de energie regenerabile utilizate la nivel de companii de utilități, completată de scăderea costurilor soluțiilor descentralizate de generare și stocare, poziționează anul 2018 ca al șaptelea an consecutiv în care volumul noilor capacități de energie regenerabilă depășește instalările de capacități de energie convențională.

Tehnologiile digitale care accelerează instalarea de capacități de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în acumulatori, vehiculele electrice, inteligența artificială și învățarea automată, au evoluat rapid de la statutul de tendințe emergente, la părți integrante ale sistemului energetic. Studiul indică faptul că inovațiile în domeniul acumulatorilor (în special adoptarea soluțiilor de stocare de către companiile de utilități) marchează un punct de cotitură major, care va dinamiza alte domenii.

  1. Revizuirea politicilor și obiective mai ambițioase în materie de energie verde

În toată lumea, guvernele revizuiesc în mod pozitiv obiectivele privind energia regenerabilă, multe dintre acestea impunând majorări semnificative care modifică rapid mixul de energie al statelor lor. Pe măsură ce tehnologiile și piețele se maturizează, statele renunță tot mai mult la unele dintre mecanismele politicilor care au încurajat adoptarea energiei regenerabile în stadiile incipiente ale acesteia. Deși politicile de garantare a prețului își mențin poziția centrală în programele naționale de sprijin, licitațiile de achiziție de energie din surse regenerabile dobândesc un rol proeminent.

  1. Generarea distribuită prinde avânt, în special în rândul companiilor

Analiza indică faptul că o combinație puternică între cererea consumatorilor, obiectivele de sustenabilitate și dorința de a reduce costurile și a-și asigura necesarul de energie încurajează companiile să încheie propriile contracte de achiziție directă de energie (PPA) sau să genereze electricitate cu resurse proprii. Pentru multe companii, principala motivație este una economică, deoarece reducerile semnificative ale costurilor cu energia regenerabilă, precum și maturizarea pieței și a politicilor au făcut din energia verde o sursă atractivă de energie în sine.

În același timp, ritmul de adoptare a utilizării de panouri fotovoltaice la nivel rezidențial continuă să crească mai rapid decât se preconiza, iar programele energetice comunitare se dezvoltă, afectând cotele de piață ale companiilor energetice.

În linie cu tendințele globale, generarea distribuită este facilitată în România odată cu aprobarea pachetului de reglementări pentru prosumatori”, spune Mihai Drăghici, Senior Manager, Business Advisory Services EY România.

  1. Demersurile actorilor implicați remodelează investițiile în energie

În ultimii câțiva ani, peisajul investițiilor în sectorul energetic s-a modificat semnificativ, sursele regenerabile și tehnologiile energetice au atras noi tipuri de investitori. Printre aceștia se numără firmele de investiții cu capital privat și fondurile de capital, care caută investiții cu perioade de maturitate mai scurte și cu potențial de inovație mai mare. În același timp, presiunea investitorilor activiști, precum și cea din partea autorităților de reglementare, a clienților și a opiniei publice, obligă companiile să se orienteze spre surse de electricitate verzi.

Pe lângă vectorii de mai sus, „electrificarea totală” este un factor important care stă la baza acestei schimbări a mixului de energie. Până în 2050, se preconizează că aproape 70% din populația lumii va locui în zone urbane, iar electricitatea va reprezenta 50% din consumul de energie final total. Acest lucru indică faptul că electrificarea clădirilor, a sistemelor de încălzire, a industriei, a centrelor de date și a transportului reprezintă pârghia critică pentru construirea unor orașe durabile, care să nu afecteze clima. Pe piețe energetice majore, eliminarea treptată a motoarelor cu combustie internă în favoarea vehiculelor electrice este o componentă foarte vizibilă și cu impact mare asupra acestei tendințe și este încurajată de inițiativele de reducere a emisiilor și de creare a unor rețele de mobilitate urbană.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 34,8 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2018. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.