Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De la fondatorii Apple și Google, la Facebook: ce limbaje de programare au învățat și au folosit cei mai faimoși pionieri ai tehnologiei?

0

Consumăm tehnologie minut de minut, în toate formele. Laptopuri Macbook și servicii Google, smartphones și VR, rețele sociale, mașini electrice și călătorii în spațiu, toate pentru a avea un trai mai bun și mai liber. Și toate au pornit de la ideile și codul scris de către cei mai cunoscuți programatori și antreprenori din lume. Cum au reușit ei, mai exact, să schimbe lumea modernă?

Codecool, școala de programare activă acum și în România, care a pregătit deja sute de persoane fără experiență să găsească un job în IT în Ungaria și Polonia, prezintă lucrurile în comun pe care le au fondatorii Apple, Google, Facebook, Tesla și Microsoft: limbajele de programare cu care au creat tehnologiile de azi.

Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET și Javascript

Windows, Edge, Outlook și chiar Android – sunt tehnologiile pe care le folosim astăzi în mod frecvent. Ele au fost programate de Microsoft, cea mai mare companie software din lume, înființată de renumitul filantrop și antreprenor Bill Gates și de colegul său, Paul Allen.

De mic a fost curios să învețe lucruri care să-i dezvolte logica și gândirea deschisă spre creștere. “A învăța să codezi înseamnă să-ți dezvolți un nou mod de gândire, care te ajută în toate domeniile”, spunea Gates pe blogul său, lucru care s-a adeverit când a codat propriul limbaj de programare, împreună cu Allen (primul produs distribuit de Microsoft).

Faimosul programator a preferat limbajele de programare clasice, C și C++ de la începutul carierei sale și, deși a renunțat să fie programator full-time, a păstrat aceleași limbaje printre tehnologiile folosite de-a lungul timpului pentru produsele Microsoft, alături de Java și C# (dezvoltat chiar de Microsoft ca răspuns la Java).

Gates a folosit și JavaScript și a creat, cu marca Microsoft, celebrul framework .NET. Dacă JavaScript se folosește mai ales în front-end web development și este relativ ușor de învățat, framework-ul .NET este atât de vast încât mulți developeri au preferat să se axeze doar pe el, pentru a coda aplicații diverse, folosind diferite tehnologii. Aceste limbaje pot fi învățate și la cursurile specializate de junior Java developer și junior .NET developer în cadrul școlii Codecool din București.

Mark Zuckerberg, Facebook: PHP, C/C++, Java, Python

E celebru atât datorită filmului “The Social Network”, în care un student umil de Harvard devine fondatorul unei companii de miliarde de dolari, cât și datorită faptului că Facebook a devenit cea mai populară rețea socială cu peste 2,5 miliarde de utilizatori în lume.

Totul a pornit în perioada studenției, într-adevăr, când Zuckerberg codase o aplicație riscantă numită FaceMash, în care utilizatorii puteau aprecia sau nu pozele altor studenți. După ce conducerea Harvard i-a scos site-ul și l-a taxat pentru aplicația online, săptămâni mai târziu, programatorul a lansat Facebook. “Pur și simplu am codat platforma în camera de cămin și acolo am și lansat-o. Am închiriat un server cu 85$ pe lună și am susținut-o cu venituri obținute printr-un banner”, spunea el în 2011.

Programatorul a început din copilărie să codeze. Era în clasa a șasea când a primit primul computer și a învățat tot manualul C++ for Dummies ca să știe să programeze. A început, ca ceilalți inovatori din listă, cu C++, ca apoi să folosească foarte mult PHP.

Deși nu mai scrie cod zilnic, Zuckerberg a dezvoltat cea mai populară rețea socială pe care o știm cu limbajul JavaScript pentru dezvoltarea front-end și cu limbajele PHP, C++, Java, Python pentru back-end development.

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple: C/C++, Python, Swift

Primul este cel mai cunoscut nume de la Apple, în timp ce al doilea a revoluționat industria tehnologică în ‘70, prin designul calculatoarelor personale moderne. Deși cei doi au mai avut unele conflicte de-a lungul timpului, dispozitivele create de ei au permis atâtor generații de utilizatori să consume tehnologie oricând, oriunde.

Wozniak a fost cel care s-a ocupat de partea tehnică și și-a dat seama că programarea te ajută mult în dezvoltarea gândirii logice și în rezolvarea de probleme. Dacă te-ai întâlni cu el acum să vorbiți despre programare, cel mai sigur te-ar sfătui să începi cu limbajul C, care este foarte eficient și preferat de mulți programatori buni, chiar dacă e mai greu de învățat. Și ți-ar spune să înveți și Python și Javascript, folosite din plin la Apple.

Javascript este intens folosit în web development, ca la mai toate site-urile și aplicațiile dinamice din lume, iar Python este unul dintre cele mai ușor de înțeles limbaje de programare, așa că merită efortul. Recent, cei de la Apple și-a creat propriul limbaj mult mai intuitiv pentru device-urile iOS: Swift, popular și ușor de învățat de junior developeri.

Elon Musk, PayPal, Tesla și SpaceX: C/C++, Javascript

Când vine vorba de mașini electrice și călătorii în spațiu, primul nume care îți vine instant în minte este Elon Musk, celebrul antreprenor care a revoluționat lumea cu ideile și inovațiile sale în lumea întreagă. Și totul a început cu jocurile video. La zece ani, a primit primul calculator și a fost fascinat din prima clipă, iar asta l-a convins să se pună pe învățat. În doar câteva zile, a învățat limbajul BASIC, iar la 12 ani a codat cu succes un joc care se poate juca și azi, Blastar.

De-a lungul timpului, Elon Musk a evitat să continue să se dezvolte ca programator, preferând să-și folosească resursele și ideile pentru a se dezvolta ca antreprenor și a rămâne unul dintre cei mai apreciați vizionari din lume. Totuși, merită menționat că a scris cod folosind Assembly și C/ C++, principalele limbaje folosite și acum la SpaceX și Tesla. Chiar dacă nu sunt ușor de citit sau înțeles de către oameni, acestea sunt cele mai performante și oferă mai mult control asupra codului și al rezultatelor obținute.

Larry Page & Sergey Brin, Google: Java, Python

Cu siguranță le știi compania fondată în 1998, dacă nu neapărat numele. Acest duo este cel datorită căruia navigăm în orașe folosind Google Maps ori comunicăm virtual prin Gmail. Desigur, folosim sute de servicii și produse Google, de la Google Search, Google Drive, Chrome, la asistenți personali virtuali și Android (dezvoltat de Microsoft și vândut către Google).

Page a fost crescut de o familie de profesori în programare și informatică, iar studiile le-a făcut pe aceeași direcție. În facultate l-a întâlnit și pe partenerul său Sergey, cu care a dezvoltat PageRank, algoritm de căutare esențial pentru businessuri și echipele SEO online.

Larry și Sergey au lucrat, la început, cu HTML pentru a pune la punct pagina de căutare Google, urmând apoi Java și Python pentru a pune la punct versiunea inițială și pentru data mining și data science în cadrul dezvoltării Google. Fiind mai degrabă pasionați de cercetare în tehnologie, cei doi l-au luat la bord pe Scott Hassan, asistent la Stanford și prieten cu Sergey, pentru a-i ajuta să rescrie codul în Python, un limbaj mult mai flexibil și la mare căutare.

Ce au toți în comun cel mai mult sunt limbajele de programare folosite, dar și ambiția, curiozitatea și gândirea logică, orientată spre soluții. Aceste soft skills și hard skills pot fi dobândite împreună, pentru cei la început de drum, prin cursurile de full-stack developer care îmbină studiul limbajelor de bază, mai performante, cu cele noi și mai rapide, la Codecool.

Cu toții au început scriind cod și au ajuns astăzi antreprenorii responsabili de cele mai importante inovații din lume. Dacă vrei să intri în lumea programării, ai acum toate șansele să o faci ca la carte, inspirat de tehnologiile folosite de marii pionieri din acest articol.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.