De ce votul electronic este soluţia pentru viitoarele alegeri?

0

Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP) salută iniţiativa partidelor politice și a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării parlamentare din Camera Deputaților de a facilita exercitarea dreptului la vot a cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Cu această ocazie, aducem la cunoștința că în anul 2010 – 2011, cu sprijinul unui Consiliu Consultativ format din membrii ai societății civile și experți în politici publice, am implementat proiectul Diaspora Votează cu obiectivul de a aduce soluții la îmbunătățirea procesului de vot în străinătate.

Încă din 2010, GRASP preconiza ca “numărul redus al misiunilor diplomatice româneşti din unele ţări cu o concentraţie mare de cetăţeni români ar face imposibilă exercitarea dreptului la vot a tuturor celor cu drept de vot,” și venea cu o cercetare de fundamantare și o propunere de policy pentru soluționarea acestei probleme. Din nefericire, în lipsa unui consens, în turul I și II al alegerilor prezidențiale din 2014 s-au constatat derapaje extraordinare în organizarea votului în străinătate, ceea ce a dus la limitarea dreptului la vot a mii de români aflați în afara țării.

Totodată atragem atenția că adoptarea unui proiect legislativ pentru introducerea votului prin corespondență poate duce la probleme ulterioare deoarece:

1) este dependent de serviciile poștale din fiecare țară, ceea ce poate ingreuna procesul de numărare a voturilor mai ales în cazul alegerilor cu două scrutine și la o distanță de o săptămână;

2) nu ia în calcul migrația populației din diasporă și schimbările de domiciliu care nu pot fi raportate în timp pentru exercitarea dreptului la vot;

și 3) este extrem de costisitor.

În urma cercetării realizate de echipa Diaspora Votează împreună cu experţii de proiect a reieşit că cea mai buna variantă este introducerea votului electronic prin Internet datorită:

1) costurilor reduse de operare în comparaţie cu extinderea numărului de secţii de votare sau introducerea votului prin poştă;

2) gradului înalt de securitate şi depistarea potenţialelor voturi duble;

3) creșterii gradului de participare;

4) evitarea costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet;

5) accesibilităţii și atractivităţii;

6) economia de timp la numărarea voturilor și raportarea rezultatelor.

Ca urmare a acestei expuneri de motive, GRASP consideră că introducerea votului prin Internet este cea ma eficientă şi mai sigură opțiune pe termen lung în comparaţie cu mecanismul votului prin corespondenţă propus. Un exemplu de success în acest sens este Estonia, care a introdus votul prin internet în 2005 pentru șapte alegeri consecutive. Rata alegatorilor care au votat prin intermediul internetului a crescut de la 1,9% în 2005 la 31,3% în 2014.

GRASP invită așadar Legislativul si societatea civilă la o analiză atentă a proiectelor legislative pentru introducerea votului prin corespondență, și pune la dispoziția publicului și a legislativului documentul de politici publice și cercetarea de fundamentare a GRASP care recomandă introducerea votului prin internet.

Despre GRASP

logo GRASP

GRASP este o organizaţie globală, non-guvernamentală, non-profit şi neafiliată politic. Este o reţea formată din tineri profesionişti și studenți care contribuie activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice, transfer de cunoştinţe, încurajarea dialogului şi a dezbaterilor publice şi prin susţinerea antreprenoriatului. Lucrăm în parteneriat cu aproximativ patruzeci de organizaţii din România şi diasporă și avem membrii în mai mult de 20 de țări: Olanda, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Italia, Franța, România, India, China, Columbia, Canada, China, Elveția, Danemarca.

Despre autor

avatar

Asociația Globală a Tinerilor Studenți și Profesioniști Români (GRASP) este o organizație neguvernamentală fondată în 2008 la iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în străinătate. GRASP este o reţea deschisă care contribuie activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice, transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și susținerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.