Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dans-wanderer – premieră internațională în Portugalia

0

Creat de coregraful Cosmin Manolescu, „dans-wanderer” este un proiect artistic deschis, de tip puzzle, care își propune să funcționeze ca o comunitate între artiștii participanți și public, cu un transfer de practici și cu activități dincolo de prezentarea spectacolului. Proiectul este gîndit modular și are mai multe formate, respectiv „dans-wanderer #3” – o experiență performativă exclusivistă, în spațiul urban, pentru 3 spectatori, și „Călătorie către mine însumi” – o întîlnire performativă pe scenă.

După un atelier-cantonament la Marea Neagră deschis profesioniștilor și amatorilor de dans (august) și prezentarea „Călătoriei către mine însumi” la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț (26 septembrie), Fundația Gabriela Tudor continuă turneul „dans-wanderer”, cu o serie de noi evenimente organizate în această săptămînă în Portugalia, la Lisabona și Guimarães. Astfel, în cadrul programului Cartografias#1, curatoriat de Ezequiel Santos și organizat de Asociația Forum Dança din Lisabona (www.forumdanca.pt), coregraful Cosmin Manolescu conduce la spatiul Espaço de Pehna și pe străzile din cartierul Graça atelierul „Wandering Lisbon”. În continuarea acestuia, Cosmin Manolescu și performerii Idris Clate și Judith State prezintă pentru prima dată în străinătate cele două variante performative „dans-wanderer #3” și „Călătorie către mine însumi” la Lisabona pe 4 si 5 octombrie. Un trailer al turneului Dans-Wanderer este disponibil la adresa https://vimeo.com/270628451.

„dans-wanderer” înseamnă a ieși din obișnuit, din tipar, din zona de confort. De fapt nu a ieși. Ci a o lua la goană și a fugi însuflețit, îndepărtîndu-te de ele din ce în ce mai mult. A vorbi, a zîmbi, a cînta, a dansa, a îmbrățișa, a rîde, a plînge, a da, a lua, a durea, a vindeca, a găsi, a (te) pierde, a îndrăzni, a încerca, a greși, a reuși, a tăcea. A fi liber. Wanderers, flâneurs, flâneuses, călători & călătoare, dans-wanderers, vagabondans… Dor de ducă, atmosferă, poezie, vibrație, observare, lentoare, ritm. Este călătorul cel care îi urmărește pe ceilalți sau cel pe care îl urmează/urmăresc ceilalți? Proiectul „dans-wanderer” este inspirat de cartea „The Wander Society”, de Keri Smith (Penguin Books, 2016), care vorbește despre filozofia călătoriei de tip experiențal și descoperirea necunoscutului (www.thewandersociety.com). Este o producție Paradis Serial, realizată în 2017 de Fundația Gabriela Tudor, în parteneriat cu DeVIR/CAPa (Faro) în conexiune cu festivalul encontros do DeVIR, după perioade de lucru la Faro, Centrul de Teatru Educațional Replika, ODD, studioul RAP/Fabrica de Pensule, Centrul Național al Dansului București, Institutul Cultural Român Lisabona.

 

În cadrul turneului din Portugalia, coregraful Cosmin Manolescu va prezenta un alt eveniment organizat la Guimarães în data de 7 octombrie, atelierul-întîlnire performativă PARTYing, parte a festivalului „Guimarães Noc Noc”, ediția a 8-a,  care se derulează în diferite locații din oraș. (http://www.guimaraesnocnoc.com).
Cosmin Manolescu este curator, coregraf și performer, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. În cei peste 20 de ani de activitate artistică, spectacolele sale au fost prezentate cu succes atît în țară, cît și în străinătate în importante festivaluri și teatre de dans din Lyon, Paris, Uzes, Dublin, Porto, Amsterdam, New York, San Diego, Stockholm, Londra, Roma, Catania, Seattle șa. În perioada 2011-2015, împreună cu Ștefania Ferchedău, a condus în calitate de lider de proiect programul european de mobilitate si creație artistică E-Motional, co-finanțat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. În perioada 2012-2014 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD, unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a oferit premiul de excelență pentru rolul avut în dezvoltarea dansului contemporan in Romania, iar în decembrie 2015 Fundația Alexandrion i-a acordat premiul Matei Brâncoveanu pentru secțiunea dans pentru spectacolul „Zmeul”, pe care l-a realizat în colaborare cu coregraful japonez Zan Yamashita. Din 2015 este profesor invitat în cadrul Icon Arts Academy, unde conduce în fiecare vară un atelier experimental de dans contemporan. În 2017 Administrația Fondului Cultural Național i-a acordat premiul pentru rezistență culturală pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor.

 

Evenimentele sînt organizate în parteneriat cu Asociația Forum Dança din Lisabona și Asociația „O da Casa” din Guimarães, în cadrul Platformei ZonaD, program cultural multi-anual co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Detalii: cosmin@danswanderer.ro, www.dans.ro

Fotografii: Marius Șumlea, Cosmin Manolescu

 

 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.