Cuvantul care incepe cu F

0

autor Delia Panait, invitată la rubrica Dreptul la Cuvânt

Femei in lume in cifre

Cuvantul care incepe cu F,

Foarte-succinte lamuriri.

Feminismul este o ideologie – pentru cei din clasa a patra = un set de idei si valori. La fel ca liberalismul, conservatorismul, socialismul, comunismul, fascismul etc.

Mai exact: o ideologie POLITICA.

Era o vreme cand se credea ca femeile nu pot gandi cu capul lor – in ciuda dovezilor istorice din toate domeniile – de unde nevoia de a “se crea” o ideologie proprie, ca sa nu sa li se poata imputa peste vremuri “furtul” vreunei ideologii de sorginte masculina. E aproape-atat de simplu.

Multe dintre tintele feminismului se intersecteaza cu ideologiile de mai larga raspandire (toate pornite de ganditori/teoreticieni barbati), fara a intra neaparat in conflict cu acestea – de aceea termenul corect este “feminisme” – pentru ca exista feminism liberal, feminism ecologist, feminism conservatorist, feminism radical etc.

Si mai concret, feminismul este directia de gandire (critica, daca e nevoie) care aduce perspectiva politica a femeilor la masa “mai marilor” ideologii. Fara arogante de superioritate sau plecaciuni de inferioritate.

2012-05-06 15.34.48

Despre feminism vorbim in special cand facem politica, atunci cand vorbim de reprezentare proportionala a populatiei, de reprezentare a intereselor specifice,  cand vorbim despre egalitate de sanse sociale, economice, culturale etc – iar daca vreuneia/vreunuia dintre voi ii face placere sa se scalde in inechitati si inegalitati sociale, economice, culturale sau chiar politice – e liber/a sa o faca! (Ar fi bine sa gasiti un nume pentru acest tip de gandire¡)

foto Delia Panait.

Cum si eu sunt libera sa am optiunea politica numita feminism, cel putin pana s-o inventa o alta care sa-si propuna sa rezolve inca cel mai mare dezechilibru al rasei umane. Nu e o “chestie ”, nu e o joaca, nu e o boala, nu e o rusine si, evident,  nu e ceva trecator.

Asa ca fetelor, <muierilor>, doamnelor ar fi de bun simt (macar) sa nu negati un produs intelectual al altor femei, doar pentru ca sunt femei – doar daca nu cumva voi inseva nu va regasiti nicicum in definitia si in conditia“femeii”.  E ca si cand Papa ar spune ca nu e catolic.

Cand am sa vad un liberal rusinindu-se ca e liberal? (Deseori provocator de inechitati sociale). Ati vazut vreun socialist care sa fie stingher in a recunoaste public ca e socialist? (Intareste statul, slabeste autonomia individuala ~ deciziile pentru mine insami/insumi).

Politic sunt feminista. Social, economic, cultural, sexual – sunt femeie. Global sunt umanitarista!

Nu faceti din cuvant o problema, problema e in gandire (in lipsa sa).

PS: Iata de ce ar fi bine sa NU intrebi o artista/coafeza/economista/jurista/directoare/profesoara/casnica/scriitoare/psihologa/etc daca e feminista, decat daca iti pui si problema: cat de implicata politic este ea in general? 😉  – cum nu o intrebi despre chimie organica, desi zilnic are de-a face cu ea!

Delia Panait – https://www.facebook.com/deliapanaitpage

In reply to: http://www.washingtonpost.com

Delia Panait

delia-panaitDelia Panait este o veche activista intr-ale cailor de comunicare mass-media cu tot ce cuprinde asta: radio, televiziune, print si online. Baza si-a stabilit-o in Radio Guerrilla – in urma cu aproape un deceniu – de unde a tot migrat complementar si temporar catre proiecte de comunicare dintre cele mai diverse (conferinte si workshopuri – speaker sau moderatoare, realizatoare de emisiuni  TV , scriitoare ocazionala), toate avand nota comuna a spiritului analitic presarat cu doze potrivite de umor si ironie. Bucurestiul Subiectiv (@Radio Gold FM) este cel mai recent proiect al ei. Mai multe despre Delia, activitatile, proiectele si interesele ei citeste aici.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează