Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum aperi 25.000 de oameni…

0

Când Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a aplicat la Fondul ONG cu campania „Lagărele de lângă tine”, peste 25.000 de copii și adulți cu probleme de sănătate mintală se aflau în centre rezidențiale și spitale de psihiatrie în România, încadrându-se în definiția internațională a „privării de libertate”. Societatea civilă și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la tratamentul inuman la care sunt supuse unele dintre aceste persoane: instituționalizarea pe motiv de dizabilitate, lipsa serviciilor în comunitate, folosirea legării și izolării ca pedeapsă, servicii educaționale, psihologice și medicale neadecvate, igienă precară, supraaglomerare și restrângerea accesului la justiție. Posibilitatea lor de a se plânge e aproape inexistentă.

autor: Gabriela Piţurlea

Foto_RO2013_C1.3_55_Cum aperi 25000 de oameni

Scopul principal al proiectului a fost pe de-o parte dezvoltarea și înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare, o autoritate independentă care să vegheze la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate. Pe de altă parte, s-a urmărit sensibilizarea publicului larg printr-o campanie de comunicare și de media advocacy.

Caravana „Lagărele de lângă tine” a poposit prin țară, cu expoziții și campanii de informare. O instalație fotografică cu 163 de fotografii realizate în centre a fost adusă în locuri precum Parcul Herăstrău și Pasajul de la Universitate din București, Piața 1 Decembrie din Oradea sau Piața Ovidiu din Constanța, fiind vizitată de mii de oamenii. Vizitatorii au putut semna cărți poștale adresate președinților celor două camere ale Parlamentului, cu un mesaj de susținere a inițiativei legislative privind înființarea Mecanismului Național de Monitorizare. De asemenea, au primit flyere cu textul petiției online și cu adresa la care o pot semna. În total, peste 11.000 de oameni au semnat petiția.

La Timișoara, Oradea, Sibiu s-au organizat dezbateri publice cu autoritățile locale, jurnaliști, policitieni, oameni din ONG-uri. Jurnaliștii interesați de investigarea abuzurilor asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate au participat la sesiunea de instruire „Spune-le povestea! Eliberează-i din lagăre!” și au fost susținuți să documenteze și să publice materiale care arătau abuzurile din unele centre din țară. Astfel de articole de profunzime, menite să arate publicului larg o realitate dură, ascunsă de prea mult timp, au fost publicate de Adevărul, Think Outside the Box, Hermannstädter Zeitung, Casa Jurnalistului și Centrul de Investigații Media. De asemenea, televiziunea de știri Digi24 a realizat un reportaj despre centrele rezidențiale pentru oameni cu dizabilități mintale, în cadrul emisiunii România furată.

Activitățile de lobby și advocacy au fost susținute până spre finalul demersului proiectului de lege. Au fost contactați consilierii parlamentari, senatorii și președinții comisiilor de specialitate responsabile cu elaborarea raportului referitor la proiectul de lege, liderii grupurilor parlamentare din Senat, în vederea explicării importanţei proiectului de lege înaintea votului acordat de senatori pentru adoptarea proiectului în plen, și s-au stabilit întâlniri de lucru cu membrii guvernului.

Pe 3 decembrie 2015, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități, CIM împreună cu CRJ au publicat „Harta Morții”, întocmită în urma unui studiu făcut la nivel naţional în perioada iulie-noiembrie 2015. Conform studiului și coroborat cu statistica anterioară a CRJ, rezultă că din ianuarie 2010 până în septembrie 2015, în România au murit, în centrele de stat sau private dar finanțate de stat, 4.568 de persoane.

Pe 8 decembrie 2015, Comisia de Drepturile Omului, Comisia pentru Sănătate Publică şi Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială ale Senatului (cameră decizională) s-au reunit într-o ședință comună şi au votat în unanimitate proiectul de lege propus în decembrie 2014 de CRJ. Odată cu promulgarea Legii 8/2016, proiectul „Lagărele de lângă tine” și-a atins obiectivul principal.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.