Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum a fost in Romania ziua de 31 mai, ZIUA MONDIALA FARA TUTUN?

0

Tema aleasa in acest an de catre OMS este “Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (CCCT) salveaza vieti”, pentru a da un impuls aplicarii acestui tratat international. El contine masurile pe care ar trebui sa le ia politicienii pentru a reduce numarul fumatorilor in vederea imbunatatirii sanatatii populatiei.

Pentru a arata bucurestenilor efectul devastator pe care il are fumul de tigara asupra organismului oamenilor, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta„, in colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti a organizat actiunea „STOP! Cu plamanii la control!”. Cu aceasta ocazie, in intervalul 13.00 – 16.00, la Universitate, o echipa de 10 tineri studenti la medicina a fost  prezenta pentru a masura ”varsta” plamanilor trecatorilor si gradul de intoxicatie cu monoxid de carbon.

Rezultate obtinute:

  • In cadrul actiunii „Stop! Cu plamanii la control!” au fost testate peste 150 de persoane. Acestea au aflat, cu ajutorul unui spirometru, aparat care masoara cantitatea de monixid de carbon din sange, care este valoarea monoxidului de carbon din organismul lor ;
  • Cea mai mare valoare inregistrata a fost de 49, persoana testata avand 46 de ani si fumand 2 pachete de tigari pe zi.  O valoare normala se situeaza intre 0 si 5, situatie in care monoxidul de carbon din organism are ca principala cauza poluarea atmosferica. Orice valoare mai mare de 6 indica o expunere la fum de tigara sau la un mediu toxic.
  • Media inregistrata la tinerii cu varsta cuprinsa intre 19 si 30 de ani este de 15 – 20, ceea ce indica un consum mediu de 1 pachet de tigari pe zi.

 

*PESTE 1 MILIARD DE OAMENI SUNT DEPENDENŢI DE FUMAT,  ÎN INTREAGA LUME.

Fumatul rămâne o problemă de sănătate publică importantă şi o epidemie globală cauzând boli şi decese: în 2009, fumau circa 1,1 miliarde de persoane, 30% dintre adulţi (48%  barbaţi şi 12% femei).

Ţigările sunt cele mai eficiente vehicule de furnizare a nicotinei: în mai puţin de 10 secunde de la primul puf, nicotina ajunge la creier! Astfel, se creează o dependenţă considerată de adictologi (specialiştii în adicţii) mai mare decât heroina sau cocaina.

Practic, dacă simţi nevoia imperioasă “să tragi” primul fum în prima jumătate de oră de la trezire şi fumezi mai mult de 10 ţigarete pe zi, eşti dependent de nicotină.

Nicotina acţionează direct asupra inimii şi vaselor de sânge, crescând  frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială. În concentraţii mari, nicotina este letală, o singură picătură de nicotină pură, pusă pe limbă, fiind suficientă pentru a ucide o persoană.

Un studiu realizat în Marea Britanie, de-a lungul a 50 de ani, a avut rezultate incredibile: autorii au stabilit că renunţarea la fumat la vârsta de 30, 40, 50 sau 60 ani a determinat prelungirea speranţei de viaţă cu 10, 9, 6 şi respectiv 3 ani. Acelaşi studiu a ajuns la concluzia că bărbaţii care au fumat ţigări până la vârsta decesului au murit cu 10 ani mai devreme decât colegii de generaţie nefumători.

Fumatul este o boală care se numeşte dependenţa de nicotină. Du-te la medic pentru tratament de specialitate!

FUMATUL ESTE O BOALA CARE POATE FI TRATATA CU AJUTORUL MEDICULUI! ÎN ABSENŢA UNOR MĂSURI URGENTE, TUTUNUL AR PUTEA UCIDE UN MILIARD DE OAMENI IN CURSUL ACESTUI SECOL

Tutunul este, la începutul secolului XXI, a doua cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită. Victimele tutunului sunt mai numeroase decât cele făcute de drogurile ilegale, accidentele rutiere, crimele şi HIV/SIDA, calculate la un loc. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor asociate tutunului. În absenţa unor măsuri urgente, tutunul ar putea ucide un miliard de oameni în cursul acestui secol.

Fumatul nu este un simplu mod de socializare. Este o boală psihică -adicţia de nicotină, şi o dependenţă psiho-comportamentală. De aceea fumatul poate fi tratat cu ajutorul medicului şi al psihologului.

 

Sistemele de sănătate au responsabilitatea principală pentru tratarea dependenţei de tutun.
Conform Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat internaţional ratificat şi de România în 2005,  sistemele de sănătate trebuie să includă consiliere pentru renunţarea la fumat cuprinsă în: asistenţa medicală primară, uşor accesibilă, linii telefonice cu apel gratuit (cunoscute sub numele de quit lines) şi accesul la medicamentele recomandate internaţional la un preţ accesibil. Toate cadrele medicale trebuie să pledeze pentru renunţarea la fumat.  Taxele crescute pentru produsele din tutun descurajează consumul, mai ales în rândul asolescenţilor şi tinerilor, și cresc veniturile guvernamentale. Este dovedit de studii ale Băncii Mondiale că, în ţările în curs de dezvoltare, o creştere a preţului ţigărilor cu 10% determină o scădere a prevalenţei fumatului cu 4%! Alocarea veniturilor provenite din aceste taxe pentru acţiuni pentru controlul consumului de tutun și alte programe sociale și de sănătate importante,  creşte acceptarea lor de către populaţie.

 

PROTEJAŢI OAMENII FAŢĂ DE FUMUL DE TUTUN! TOŢI OAMENII AU DREPTUL CONSTITUŢIONAL DE A RESPIRA ŞI DE A LUCRA ÎNTR-UN MEDIU CU AER CURAT!

Fumatul pasiv este la fel de nociv şi creşte riscul îmbolnăvirilor la cei supuşi acestui tip de poluare. După o oră de stat într-o cameră închisă în care se fumează, nefumătorul inhalează cantităţi egale de nitrozamine (substanţe puternic cancerigene!) cu cele existente în 15 ţigări nefiltrate.  Expunerea la fumul de ţigară al altora, cauzează boli de inimă, boli pulmonare, cancer, etc. Chiar şi o scurtă expunere poate provoca leziuni importante deoarece nu există un nivel sub care cineva este protejat!

Politica spaţiilor „LIBER DE TUTUN” se dovedeşte a fi foarte populară dar şi foarte eficientă. Dacă înainte de aplicare, suportul populaţiei se situează între 60 şi 70% (în funcţie de ţară), după  1 an de la implementare, susţinerea depăşeşte 80%, chiar şi în rândul fumătorilor! Surprinzător a fost impactul asupra sănătăţii publice: după 6 luni de aplicare, s-au constat reduceri semnificative (chiar şi de 21%!) ale numărului de internări în spital pentru infarct miocardic acut şi pentru crize de astm (în rândul copiilor). Contrar previziunilor fataliste ale celor din sectorul HORECA, studiile realizate pe baza cifrelor de vânzări raportate către autorităţi au dovedit că  veniturile comercianţilor nu au fost afectate.

Orice ţară, indiferent de nivelul bugetului, poate pune în aplicare politici eficiente „Liber de Tutun.” Numai interzicerea totală a fumatului în locurile publice, inclusiv la locurile de muncă în spaţii închise, poate proteja oamenii de efectele nocive ale fumului de la ţigaretele altora (cunoscut adesea ca fumat second-hand)! Această măsură îi poate ajuta şi pe fumători să renunţe, inclusiv prin scăderea tentaţiei de a relua fumatul, dar  poate reduce fumatul şi în rândul tinerilor, prin dispariţia modelului social recreativ.

CE LEGI INTERNAŢIONALE PRIVIND MEDIILE LIBERE DE FUMAT SUNT DEJA ÎN VIGOARE?

Până în prezent, 15 state membre au legi care protejează cetățenii față de expunerea la fum de tutun de o manieră cuprinzătoare. În Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania și Ungaria există interdicții totale de a fuma în toate spațiile publice închise și la locurile de muncă, inclusiv în baruri și restaurante. Italia, Suedia, Malta, Letonia, Finlanda, Slovenia, Franța, Țările de Jos, Cipru și Polonia au introdus o legislație împotriva fumatului, permițând, totuși, amenajarea de spații închise speciale pentru fumat.

În celelalte state membre, legile privind mediile libere de fumat exceptează anumite locuri publice, precum barurile și restaurantele.

 

Legislația actuală de protejare a cetățenilor față de fumul de tutun, pe stat membru, poate fi consultată aici:

http://ec.europa.eu/health/tobacco/law/free_environments/index_en.htm

Pentru protejarea sănătății cetățenilor, aceste legi trebuie să fie aplicate efectiv. Dacă nu sunt aplicate corespunzător de autoritățile naționale, chiar și dispozițiile stricte privind mediile libere de fumat nu asigură protecție față de expunerea la fum de tutun la locurile de muncă interioare și în spațiile publice.

CARE ESTE IMPACTUL TUTUNULUI ASUPRA SĂNĂTĂŢII CETĂŢENILOR UE?

Aproximativ 650 000 de cetățeni UE mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun. Această cifră include și nefumătorii. În conformitate cu estimări prudente, aproximativ 80 000 de adulți, inclusiv aproape 20 000 de nefumători, au murit în anul 2002 în UE-15 din cauza unor boli cauzate de expunerea la fum de tutun acasă și la locul de muncă.

 

Aproape 13 milioane de oameni în cele 27 de țări ale UE suferă de una sau mai multe dintre cele șase categorii principale de boli asociate cu fumatul. Acestea sunt:

1.  Bronșită și alte infecții ale căilor respiratorii inferioare

2.  Bronhopneumopatie cronică obstructivă

3.  Congestie cerebrală, infarct miocardic, obstrucții arteriale (mai ales la picioare) și alte boli cardiovasculare

4.  Astm

5.  Cancer pulmonar

6.  Alte forme de cancer, de exemplu pancreatic, esofagian și stomacal

CE FACE FIECARE INSTITUŢIE IMPLICATĂ ÎN CONTROLUL TUTUNULUI ÎN UE?

UE și autoritățile din statele membre colaborează la controlul tutunului. Un pilon central al controlului tutunului este legislația UE privind produsele din tutun și reclamele la tutun. Aceste legi sunt destinate să concilieze obiectivele pieței interne cu necesitatea asigurării unui nivel ridicat de protecție a sănătății pe teritoriul UE. Comisia Europeană este însărcinată cu supravegherea punerii în aplicare a acestor legi și cu propunerea de schimbări necesare.

CE REPREZINTA CONVENTIA CADRU OMS PENTRU CONTROLUL TUTUNULUI?

 

Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului reprezintă reacţia comunităţii internaţionale la problemele cauzate de fumat. Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a pus în 2003 bazele acestui prim tratat internaţional de sănătate publică, o piatră de hotar ce adaugă cooperării libere a naţiunilor în domeniul sănătăţii o dimensiune de drept internaţional implicând obligaţii ferme pentru guvernele Statelor Părţi ale tratatului în apărarea vieţii cetăţenilor lor.

 

Fără măsuri urgente, FUMATUL AR PUTEA UCIDE UN MILIARD DE PERSOANE ÎN ACEST SECOL. Prin aplicarea Convenţiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului, Guvernul şi autorităţile pot consolida binele comun şi preveni sute de milioane de morţi premature.

Mai multe detalii gasiti pe: www.stopfumat.eu

*Autor material:

  • Dr. Magdalena CIOBANU – Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” – Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat, coordonator
    Expert al Ministerului Sanatatii Publice pentru controlul tutunului, la Comisia Europeana si OMSCoordinator of the Smoking Cessation Centre – Institute of Pneumology „Marius Nasta” National Counterpart for European Strategy on Tobacco Control, WHO
    Expert of the Ministry of Health on tobacco control to the European Commission

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.