Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cultura din Republica Moldova la Mons 2015 – Capitala europeana a culturii

0

Institutul Cultural Roman de la Bruxelles organizeaza vineri, 6 noiembrie 2015, la Mons, o serie de evenimente culturale dedicate Republicii Moldova.

icr
Filme, expozitii de pictura, proiectii de fotografie vor ilustra, in cadrul programului Mons 2015 – capitala culturala europeana, diversitatea patrimoniului cultural contemporan al Republicii Moldova.
Seria de evenimente, intitulata Moldavie en Folie, se deschide cu documentarul austriac Baronul tiganilor (2014), selectionat la Festivalul de film documentar Cronograf 2015 de la Chișinau. Filmul surprinde cu umor viata, traditiile și problemele cotidiene ale persoanelor de etnie roma din Soroca. Proiectia are loc in prezenta lui Virgiliu Margineanu, fondatorul Cronograf și producatorul documentarului Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vatamanu), dedicat regretatilor interpreti Doina și Ion Aldea-Teodorovici, de asemenea prezentat la Mons.

„Prezenta la Mons imi da un sentiment de plenitudine și de satisfactie: cinematografia și cultura din Republica Moldova iși gasesc locul in agenda culturala europeana. Am primit cu mare bucurie invitatia ICR Bruxelles de a participa la acest proiect, care valideaza standardele europene ale produselor artistice basarabene“ – a declarat Virgiliu Margineanu.

Operele a șase pictori (Veaceslav Fisticanu, Valeriu Herta, Ghenadie Jalba, Vladimir Palamarciuc, Igor Svernei, Tudor Zbarnea) ofera o perspectiva asupra tendintelor artistice actuale din Republica Moldova. Tudor Zbarnea, curatorul expozitiei și directorul Muzeului National de Arta al Moldovei (MNAM), propune publicului prezent la vernisaj o vizita ghidata. Organizarea expozitiei a fost posibila gratie sprijinului companiei Atlassib.

„Sunt incantat de provocarea de a curatoria o expozitie de pictura contemporana, care duce in afara granitelor un concept artistic deschis spre modernitate și care propune o imagine la zi a artelor vizuale din Republica Moldova. Bucuria este cu atat mai mare cu cat parteneri internationali ne solicita pentru promovarea unor valori care depașesc registrul traditiilor, acest clișeu identitar basarabean“ –Tudor Zbarnea.

Programul realizat de ICR Bruxelles, in parteneriat cu asociatia AirBe Harmonie și spatiul de creatie experimentala Maison Folie, cu sprijinul EUNIC Bruxelles, iși propune sa creeze punti europene pentru culturile din Parteneriatul Estic al UE, in special Republica Moldova.

Program:

Vineri, 6 noiembrie 2015

16h30 – Proiectia filmului documentar Baronul tiganilor (2014, r. Michaela Ronzoni, Oliver Indra, Anthony Jacobson v.o. subtitrat in franceza)

18h00 – Inaugurarea proiectului de fotografie virtuala Black-box Homo Urbanus Europeanus, realizat de fotograful francez Jean-Marc Caracci

18h10 – Vernisajul expozitiei de pictura contemporana din colectia Muzeului National de Arta al Moldovei și vizita ghidata asigurata de curatorul și pictorul Tudor Zbarnea

19h00 – Proiectia filmului documentar Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vatamanu, v.o. subtitrat in engleza)

Loc: Maison Folie, 8 rue des Arbalestriers, Mons

Informatii suplimentare şi cereri de interviuri – ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.