Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții , 100 de copii au tras un semnal de alarmă privind problema accesului redus la lectură pentru elevii din mediul rural

0

100 DE COPII TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ: ELEVII DIN MEDIUL RURAL NU AU ACCES LA LECTURĂ

Au citit, în liniște, din cărțile preferate, pentru a atrage atenția asupra situației copiilor din comunitățile rurale defavorizate din România, care nu au acces la carțile necesare educatiei lor și nu se pot bucura de lectură;

Cel puțin 15.000 de cărți, reprezentând literatură beletristică, enciclopedii și lucrări de specialitate, își propune World Vision România să strângă prin campania „Cu o carte schimbă o viață”; până în prezent, s-au strâns 6759 cărți;
Actorii Ada Condeescu, Diana Dumitrescu, Dana Cavaleru și Richard Bovnoczki și scriitorii Adina Rosetti, Marius Chivu, Cezar Paul-Badescu au citit pentru copii în aer liber, în semn de susținere pentru demersul inițiat de World Vision România.

Cu o carte schimba o viata

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, fundația World Vision România a organizat un eveniment de conștientizare asupra accesului redus la lectură pentru copiii din mediul rural. Acțiunea face parte din campania „Cu o carte schimbă o viață” prin care fundaţia intenţionează să doteze cu cărţi bibliotecile din 53 de comunități rurale defavorizate, unde 15.000 de copii nu au acces la cărțile necesare educației lor; bibliotecile din cadrul școlilor în care învață ei sunt slab dotate, iar lipsa resurselor materiale împiedică familiile să le cumpere copiilor măcar cărțile școlare.
La eveniment au participat aproximativ 100 de copii din București, în vârstă de 6 – 7 ani, precum și voluntari ai organizației. Aceștia au citit, în liniște, din cărțile preferate, în semn de susținere pentru cei 15.000 de elevi din mediul rural, dar și pentru a trage un semnal de alarmă asupra accesului redus la lectură pentru copiii din comunitățile rurale defavorizate.

„În condițiile în care multi copii din mediul rural nu au acess la carțile copilăriei, se creează un dezechilibru intre copiii de aceeași vârstă, doar pentru că unii trăiesc în mediul rural. Prin campania Cu o carte schimbă o viață promovăm șanse egale și acces egal la resurse educaționale pentru toți copiii, astfel încât aceștia să poată beneficia de un start bun pentru viitor” – a declarat Oana Șerban, PR & Communication Manager, World Vision Romania.

Acțiunea de astăzi face parte din seria de evenimente organizate de World Vision România în Săptamâna Cărții, proiect din cadrul campaniei „Cu o carte schimbă o viață”. Astfel, primul eveniment din această serie a avut loc sâmbătă, 20 aprilie și s-a bucurat de suportul actorilor Ada Condeescu și Diana Dumitrescu și scriitorilor Adina Rosetti, Marius Chivu și Cezar Paul-Badescu. Aceștia au citit copiilor prezenți la eveniment fragmente din cărțile care le-au marcat copilăria. Actorii Dana Cavaleru și Richard Bovnoczki au ales să susțină demersul World Vision printr-un moment de de pantomimă, fragment din spectacolul ”Contraste”, acesta fiind unul din cele mai aplaudate momente ale zilei. Au mai citit copiilor adunați în parc și Ioana Stancescu,autoarea blogului asa-si-asa.ro/și Andra Cărbunaru, reprezentant LibrăriaBastilia.

Demersul World Vision România poate fi susținut, până în data de 31 mai, atât prin donații financiare pe site-ul organizației, în secțiunea dedicată campaniei -www.worldvision.ro/cartipentrucopii.php, cât si prin donații de cărți în librăriile partenere din București – librăria Cărturești (Verona, Muzeul Țăranului
Român, AFI Palace Cotroceni), librăria Mihai Eminescu din Piața Universității și libraria Bastiliei din Piața Romană – şi din ţară.

Cărţile colectate în campanie, dar și cele achiziționate cu ajutorul donațiilor on-line vor fi dăruite celor 15.000 de copii în cursul lunii iunie pentru a completa bibliotecile a 53 de şcoli din județele în care World Vision România derulează activități și proiecte – Iași, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj și Constanța, astfel încât peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaşte beneficiile lecturii.

www.worldvision.ro
http://www.worldvision.ro/cartipentrucopii.php

Despre World Vision România

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 200 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in sanse egale pentru copii de la sate si de la oras. De aceea lucreaza cu comunitatile prin parteneriate de dezvoltare cu durata de peste 10 ani pentru a creste bunastarea copiilor si familiilor lor. Scopul este de a crea un mediu in care oamenii sa-si asume responsabilitatea pentru propriul destin si pentru calitatea vietii copiilor. Fundatia lucreaza cu asociatii comunitare legal constituite sau cu grupuri de intiativa ale copiilor, tinerilor si adultilor dornici sa se implice in imbunatatirea conditiilor de viata din comunitatea lor, deruleaza programe pentru educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Astfel, copiilor li se faciliteaza accesul la educatie formala si informala si la conditii mai bune de viata prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc.

Despre campania „Cu o carte schimbă o viaț㔕 perioada de derulare: 4 martie – 31 mai 2013

Campania adresează problema a 15.000 de copii din 53 de comunități rurale defavorizate. Aceștia nu au acces la cărțile necesare educației lor, în condițiile în care bibliotecile din cadrul școlilor în care învață sunt slab dotate, iar lipsa resurselor materiale împiedică familiile copiilor să le cumpere acestora măcar cărțile școlare. Potrivit datelor

Ministerului Educatiei, în 2010 doar un sfert din unitățile școlare din România erau dotate cu o bibliotecă. Mai mult, acolo unde acestea există, sunt slab dotate, cele mai multe cărți fiind vechi și deteriorate. Pornind de la aceste aspecte, principalul obiectiv al campaniei este dotarea bibliotecilor din cele 53 de comunități rurale cu cel puțin 15 000 de cărți, reprezentând literatură beletristică, enciclopedii și lucrări de specialitate.

Toate cărțile colectate în campanie vor completa bibliotecile școlilor din Iași, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj și Constanța. Lista completă a școlilor poate fi accesată aici.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.