Crucea Rosie si Novo Nordisk anunta un parteneriat revolutionar pentru acordarea de ingrijiri pentru boli cronice in situatiile de criza umanitara

0

Crucea Roșie și Novo Nordisk anunță un parteneriat revoluționar pentru acordarea de îngrijiri pentru boli cronice în situațiile de criză umanitară.

În prezent, mult mai mulți oameni sunt afectați de boli cronice netransmisibile (BCN) decât de boli transmisibile. Această situație nu se reflectă și în resursele alocate pentru sănătate în general, și cu atât mai puțin în situațiile de criză umanitară.  

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), Crucea Roșie Daneză (CRD) și Novo Nordisk au anunțat în 18 aprilie 2018 stabilirea unui parteneriat pentru a aborda problema tot mai mare a bolilor cronice care afectează milioane de oameni aflați în situații de criză umanitară la nivel mondial.

Parteneriatul are trei componente majore:

  • Asigurarea unei aprovizionări eficiente cu insulină umană în fiole la costuri scăzute pentru operațiunile Crucii Roșii de la nivel global
  • Sprijin oferit de Novo Nordisk pentru programele de sănătate ale CICR și CRD, inclusiv eforturi de îmbunătățire a prevenției și îngrijirilor medicale pentru BCN
  • 2-3 proiecte pentru a le oferi îngrijiri persoanelor cu hipertensiune și diabet aflate în situații de criză umanitară, ce vor fi derulate în decurs de trei ani.

În prezent, peste 65 de milioane de oameni fug din calea conflictelor. În mod tradițional, actorii din sectorul umanitar și al sănătății și-au concentrat eforturile pe problemele medicale acute, precum diferite leziuni și boli infecțioase. Totuși, nevoile medicale ale oamenilor afectați de crizele umanitare, inclusiv ale celor strămutați forțat și ale comunităților gazdă, sunt mult mai mari.

„Bolile netransmisibile sunt ucigași tăcuți, dar adesea sunt ignorate în timpul conflictelor armate. Toți oamenii au nevoie de acces la infrastructură medicală adecvată și medicamente pentru a-și controla sănătatea. Dacă ne uităm la țări precum Yemen, Siria, Irak și nu numai, viețile a mii de oameni vor fi puse în pericol din cauza bolilor de care suferă, dacă nu primesc medicamentele esențiale de care au nevoie, cum este insulina pentru diabet”, a declarat Peter Maurer, președintele CICR.

Pentru oamenii aflați în situații de criză umanitară, riscul de agravare a bolilor cronice precum diabetul și hipertensiunea este de 2-3 ori mai mare decât era înainte. Se estimează că diabetul este cauza uneia din patru amputări de membre la pacienții de la Centrele de recuperare fizică ale CICR din Yemen, Siria și Irak.[i]

 

Parteneriatul își propune să fie un deschizător de drumuri cu scopul de a satisface nevoile urgente ale milioane de oameni vulnerabili care trăiesc cu BCN.

 

„Cele trei organizații ale noastre și-au asumat angajamentul de a aborda aceste nevoi medicale încă nesatisfăcute, printr-un parteneriat explorator care combină ariile noastre de expertiză”, a declarat Lars Fruergaard Jørgensen, CEO al Novo Nordisk.

 

Anders Ladekarl, Secretarul General al Crucii Roșii Daneze, a adăugat: „În cadrul parteneriatului, organizațiile noastre își vor folosi influența și amploarea pentru a face mai multe în ceea ce privește satisfacerea nevoilor persoanelor cu BCN aflate în situații de criză umanitară și vor promova acest demers împreună cu alți actori din sectorul umanitar și al sănătății. Acest parteneriat este un prim pas pentru a ne realiza aspirația colectivă ca toți oamenii cu BCN afectați de crizele umanitare să aibă acces la îngrijiri medicale.”

 

Pentru a asigura o colectare solidă a datelor și generarea de dovezi, parteneriatul va colabora cu Health in Humanitarian Crises Centre din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), Directorul Karl Blanchet fiind partenerul academic coordonator.

 

Fiecare partener va contribui la parteneriat astfel:

CICR va contribui cu expertiza sa în operațiunile și intervențiile umanitare, în special pentru furnizarea de îngrijiri medicale populațiilor aflate în situații fragile și de violență. Împreună cu CRD și partenerii local, CICR va coordona implementarea unor proiecte demonstrative pe teren, inclusiv pentru identificarea persoanelor care au nevoie de tratament pentru diabet și hipertensiune prin intermediul rețelei existente de unități medicale sprijinite de CICR.

 

CRD va contribui cu cunoștințele sale în domeniul serviciilor de sănătate comunitare și al activităților de clădire de capacități în situații umanitare, cu accent pe prevenirea și gestionarea bolilor cronice. În plus, va facilita accesul la rețelele naționale de organizații ale societății civile, furnizând serviciile relevante pentru contextele locale specifice. Va mobiliza personal și voluntari, inclusiv profesioniști în domeniul medical, cu o experiență semnificativă în operațiunile și intervențiile umanitare.

 

Novo Nordisk își va adapta procedurile de comandă și producție pentru a satisface mai bine nevoile organizațiilor umanitare. Aceasta include și partajarea cunoștințelor sale cu privire la manipularea și distribuirea de produse care necesită depozitare la rece. Compania va pune la dispoziție experiența sa în clădirea de capacități pentru a îmbunătăți accesul la tratamente pentru diabet, inclusiv prin elaborarea de materiale educaționale pentru prevenirea și tratarea diabetului în context umanitar. Contribuția financiară în cadrul parteneriatului se ridică la 21,5 milioane de coroane daneze (aproximativ 2,9 milioane de euro).

 

Rolul LSHTM va fi de a derula evaluări ale nevoilor, de a oferi îndrumări pentru conceperea intervențiilor și de a evalua intervențiile, cu scopul îmbunătățirii prevenției și îngrijirilor medicale pentru BCN în contexte umanitare.

Despre organizațiile partenere

CICR le oferă ajutor oamenilor din întreaga lume afectați de conflicte armate și alte situații de violență, făcând tot posibilul pentru a le proteja demnitatea și alina suferința, adesea împreună cu partenerii săi de la Crucea Roșie și Semiluna Roșie. De asemenea, CICR încearcă să prevină crizele umanitare prin promovarea și consolidarea dreptului umanitar și a drepturilor universale ale omului. Pentru mai multe informații, vizitați Facebook, Twitter, YouTube, ICRC.org.

Crucea Roșie Daneză (CRD) le oferă sprijin persoanelor vulnerabile, pentru ca acestea să aibă o viață sigură și sănătoasă în situații umanitare și de dezvoltare, dar și în Danemarca. CRD pune la dispoziție instrumentele de care oamenii au nevoie pentru a-și îmbunătăți reziliența. CRD sprijină oamenii de ambele părți ale unui conflict și din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, oferind expertiză specială în serviciile de sănătate comunitare. Pentru mai multe informații, vizitați rodekors.dk, Facebook, Twitter, YouTube.

Novo Nordisk este o companie globală din domeniul sănătății, cu 95 de ani de inovare și leadership în furnizarea de soluții terapeutice pentru diabet. Datorită acestei moșteniri, am dobândit experiența și abilitățile necesare care ne permit să îi ajutăm pe oameni să învingă obezitatea, hemofilia, tulburările de creștere și alte boli cronice grave. Cu sediul central în Danemarca, Novo Nordisk are aproximativ 42.100 de angajați în 79 de țări și își comercializează produsele în peste 170 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube. 

Vizitați novonordisk.com pentru fotografii și materiale video în completarea comunicatului de presă.


[i]
Perone SA, Martinez E, du Mortier S, et al. Non-communicable diseases in humanitarian settings: ten essential questions. Conflict and health. 2017;11(1):17. Halford G. Prevalence of Diabetes in ICRC Supported Physical Rehabilitation Centers for Disease Control Prevention. 2016.Referințe

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.