Creştere cu 170% a colectării şi reciclării deşeurilor provenind din echipamente de iluminat

0

Creştere cu 170% a colectării şi reciclării deşeurilor provenind din echipamente de iluminat pentru Recolamp

Recolamp a anunţat rezultatele activităţii de colectare şi reciclare de echipamente de iluminat pentru primele 8 luni din 2012, cu volume care au depăşit 245 tone, în creştere cu 170% faţă de perioada similară din 2011.

De asemenea, asociaţia a publicat astăzi Raportul Anual care prezintă activitatea şi rezultatele financiare din anul 2011. Documentul va putea fi găsit pe site-ul: www.recolamp.ro. Conform cifrelor din Raport, organizaţia non-profit a colectat 150 tone de deşeuri provenind din echipamente de iluminat în 2011.

Anul trecut am avut parte de provocări, dar şi de satisfacţii. Recolamp a continuat politica de dezvoltare şi de consolidare, care se înscrie în strategia pe termen mediu şi lung. Proiectele şi acţiunile derulate până în prezent nu fac decât să confirme obiectivele Asociaţiei anunţate la înfiinţare, în urmă cu 5 ani: preluarea responsabilităţii producătorilor români în ceea ce priveşte obligaţiile anuale de colectare, reciclare şi valorificare a deşeurilor provenind din echipamente de iluminat, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene” a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

Pe parcursul anului 2011, Recolamp a reprezentat 125 de participanţi care au pus pe piaţă 6.673.101 echipamente de iluminat. Suma totală a Timbrului Verde administrat de Asociaţie a fost de 6.005.817 lei. Toate fondurile sunt utilizate exclusiv pentru construirea şi administrarea unei infrastructuri naţionale care să asigure colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente de iluminat.

În 2011, în comparaţie cu 2010, am asistat la scăderea cu 10% a pieţei de echipamente de iluminat. Totuşi, chiar şi cu venituri mai mici, am reuşit să ne îmbunătăţim rezultatele privind colectarea şi reciclarea cu peste 65% pentru că, până la finele lui 2011 am gestionat 150 tone de deşeuri. Am reuşit să menţinem trendul ascendent accelerat şi suntem mândri să anunţăm ca în primele 8 luni din 2012, am depăşit deja 245 tone de echipamente de iluminat colectate de Recolamp” a adăugat Kovács.

De asemenea, începand cu 2011, asociaţia a devenit prima organizatie colectivă din România care a beneficiat de fonduri europene. Împreuna cu organziatia non-profit Electro-Coord Ungaria, Recolamp a lansat Proiectul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013:  “Reducerea poluării cu substanţe toxice prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor de surse de lumină în judeţele de la graniţa dintre Ungaria şi România”. Acest proiect a fost derulat între martie 2011 şi mai 2012, în judeţe amplasate la graniţa dintre cele două state partenere (România – Arad, Timiş, Bihor, Satu-Mare şi Ungaria – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés şi Csongrád).

Datorită susţinerii financiare oferite de Fondul Regional de Dezvoltare al Uniunii Europene şi de cele două state membre, cei doi parteneri – Recolamp şi Electro-Coord – şi-au consolidat cooperarea şi au acţionat ca o echipă pentru a-şi atinge un important scop comun – protejarea mediului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care locuiesc în zonele acoperite de acest proiect, printr-o gestionare eficientă a colectării şi reciclării deşeurilor din surse de lumină. Vom continua să facem acest lucru şi în anii care urmeazăa continuat Béla Kovács.

Pentru restul anului 2012, Recolamp va investi în continuare cu scopul de a îşi îmbunătăţi rezultatele şi pentru a asigura gestionarea eficientă a unor volume din ce în ce mai importante de deşeuri. Campaniile de conştientizare dedicate publicului larg şi generatorilor de deşeuri – atât companii private cât şi instituţii publice, vor continua în sensul susţinerii mesajului că, în parteneriat cu Recolamp, activitatea de reciclare a echipamentelor de iluminat este gratuită şi uşor de realizat în România.

Despre Recolamp

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary ZRT, SC Osram România SRL şi SC Philips România SRL. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea becurilor economice şi a tuburilor fluorescente arse în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

www.recolamp.ro

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează