Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Craiova: Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?

0

Pe 16 februarie, la Craiova,

Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?” este titlul primei întâlniri științifice din programul național dedicat accidentului vascular cerebral, „AVC 360° – Călătoria Pacientului”

AVC 360° – Călătoria Pacientului”, primul program multidisciplinar de anvergură națională lansat de Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) și dedicat uneia dintre cele mai grave patologii la nivel mondial, accidentul vascular cerebral, va debuta la Craiova pe data de 16 februarie, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brâncuși, de la ora 13:00.

Acest prim eveniment științific din seria celor șapte care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2018 în România reunește, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?”, personalități importante din diferite specialități medicale, dar și din domenii conexe medicinei, toate implicate în îngrijirea pacienților cu AVC.

Astfel, la evenimentul de la Craiova vor prezenta, în cadrul conferinței, dr. Cristian Săndulescu, membru al grupului de lucru CardioMF din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dolj, dr. Luciana Rotaru, conf. dr. la UMF Craiova, medicul șef al SMURD-UPU, regiunea 4, SudVest Oltenia, medicul neurolog Dan Mitrea și medicul neurochirurg Horațiu Ioani, ambii de la clinica de servicii integrate de neurologie „Neuroaxis”, Bucuresti, dr. Gabriel Prada, prof. univ. la UMF „Carol Davila” București, președintele Societății Române de Geriatrie si Gerontologie, medicul psihiatru Maria Ladea, conf. dr. UMF „Carol Davila”, București, membră în bordul de conducere al Asociației Inomedica (Centrul pentru inovare in domeniul medical) și psiholog Rozeta Draghici, președinta Asociației Române de Psihologie Clinică. La acest eveniment va participa, de asemenea, prin teleconferință, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, președintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), prorector al UMF „V. Babes” din Timișoara și membru în consiliul European Society of Anesthesiology (ESA).

Coordonarea științifică a evenimentului este asigurată de conf. univ. dr. la UMF Craiova, Adrian Bighea, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală (Medicină Fizică și de Reabilitare) care va susține și cu o prezentare dedicată importantului domeniu al reabilitării medicale pentru pacienții cu accident vascular cerebral.

Printre vorbitorii menționați se numără și reprezentanți ai tinerei generații, care au făcut stagii de pregătire și au lucrat în afara țării, alegând să se întoarcă în România și să creeze aici noi modalități de a pune în practică informațiile acumulate, cum este cazul dr. Dan Mitrea (Clinica Neuroaxis), dr. Horațiu Ioani (Spitalul Colentina, clinica Neuroaxis) sau dr. Maria Ladea (Spitalul Obregia).

Aceste întâlniri au ca scop, prin temele abordate și prezentate, prin sesiunea de panel de discuții și Q&A care va reflecta și experiențe din practica de zi cu zi, crearea unei perspective globale asupra accidentului vascular cerebral și a tuturor formelor de intervenție privite ca un efort comun de implicare pentru ameliorarea efectelor bolii. În plus, amploarea subiectului, gravitatea și consecințele accidentului vascular cerebral în România aduc laolată, în cadrul acestor întâlniri, profesioniști atât din sistemul public, cât și din cel privat. Scopurile includ crearea unui ghid de bune practici în comunicarea dintre specialitățile medicale și a acestora cu domeniile conexe, pentru ca pacienții să fie ghidați mai ușor în sistemul medical, generarea unei hărți teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC și crearea unei campanii de conștientizare și prevenție în rândul publicului larg.

Printre temele abordate la Craiova, pe 16 februarie, se numără:

 • Implicarea medicului de familie în prevenția și depistarea accidentului vascular cerebral”
 • „Ghidurile de stroke. Serviciile integrate de urgență și interfața prespital-spital”
 • „Time is brain – Practici actuale în diagnosticul și tratamentul unui accident vascular cerebral”
 • „Reabilitarea medicală post-accident vascular cerebral”
 • „Sindromul de fragilitate și comorbiditatile la pacientul vârstnic post-accident vascular cerebral”
 • „Tulburările psihiatrice la pacientul cu AVC: implicații, dificultăți diagnostice și management terapeutic
 • „Evaluarea psihologică și concepte de sprijin ale pacientului cu AVC”
 • „Particularități ale comunicării cu pacientul cu AVC și familia lui”
 • „Monitorizarea pacientului post-AVC în practica medicinei de familie de la ,,ideal” la realitate”

Rezultatele programului vor fi diseminate pacienților și publicului larg, cu scopul unei informări corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele, traseul necesar pentru o recuperare optimă și altele, incluzând informații care pot reprezenta un pas esențial în salvarea vieții și/sau reducerea dizabilităților fizice și psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod. Concluziile fiecărui eveniment vor contura și pașii, dar și tematica următorului.

Informațiile adunate și actualizate după fiecare întâlnire vor fi comunicate publicului larg prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook  și al site-ului www.postAVC.ro.

Înscrierile pentru medicii participanți se pot face prin formularul din site-ul ARCIS EDU sau direct la eveniment.

Programul „AVC 360° – Călătoria Pacientului” este dezvoltat prin parteneriatul științific cu societățile medicale implicate în gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Română de Reabilitare Medicală, Societatea Română de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociația Inomedica și Clinica de Neurologie Neuroaxis.

Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) este o organizație nonguvernamentală, non-profit. Sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viață!” asociația creează și dezvoltă proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care să ajute și să promoveze o mai bună colaborare și comunicare în sistemul medical și între medici și pacienți. „AVC 360° – Călătoria Pacientului” este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare și conștientizare despre diverse patologii, modalități corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate și alte aspecte din domeniul medical.

Potrivit biroului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, în 2013,

România – pe locul II în Europa la capitolul decese cauzate de accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când irigarea cu sânge a creierului este întreruptă, iar celulele sunt afectate sau pot muri. În funcție de zona lezată, dar și de cât de repede este tratată persoana respectivă, consecințele pot fi mai restrânse sau mai ample. Atunci când nu se intervine la timp, efectele pot fi devastatoare și asupra corpului, a mobilității, a vorbirii, dar și a modului în care persoana gândește sau simte.

La nivel mondial, AVC se numără printre principalele cauze de dizabilitate și deces. Se poate întâmpla oricui, la orice vârstă, și afectează pe toată lumea: supraviețuitori, familie și prieteni, piața muncii și comunități întregi.

AVC în lume:

 • În fiecare an, 800.000 de oameni trec printr-un episod de accident vascular cerebral nou sau recurent.
 • La fiecare 40 de secunde în lume are loc un accident vascular cerebral.
 • La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral.
 • 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite (sursă National Stroke Association)
 • Una din 6 persoane trăiește un episod de AVC pe parcursul vieții. (http://www.worldstrokecampaign.org/)
 • În lume au loc 17 milioane de accidente vasculare și 6.5 milioane de decese din această cauză.
 • Din 4 de milioane de decese în 2015, mai mult de jumătate (54%) sunt provocate de 10 cauze. Dintre acestea, bolile cardiovasculare și AVC sunt cei mai mari ucigași, ele totalizând 15 milioane de decese în 2015. Aceste două boli rămân cauzele principale ale deceselor din ultimii 15 ani, la nivel global. (sursă: Organizația Mondială a Sănătății)
 • Incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârsta cuprinsă între 20-64 de ani, comparativ cu 25% în 1990.

AVC în America:

 • AVC este a cincea cauză de mortalitate și principala cauză de dizabilitate din SUA.

AVC în Europa, statistici Eurostat:

 • Cele mai recente date din Europa, potrivit biroului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, arată că în 2013, 1.100.000 de persoane au murit din cauza infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral.
 • Bolile cardiovasculare (în principal infarctul miocardic) și accidentul vascular cerebral sunt cele care provoacă cele mai multe decese.
 • La nivelul Europei, în anul 2013, procentul femeilor care au murit din cauza unui AVC a fost mai mare decât al bărbaților, 10% comparativ cu 7%. (Sursă Eurostat)
 • Cele două boli sunt responsabile pentru aproximativ de 10% dintre toate decesele între oamenii cu vârste sub 40 ani, din Europa, între 10% și 20% pentru cei cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani și peste 20% pentru cei peste 69 de ani.

Statistici în România:

 • În 2013, Bulgaria (19.7%) și România (18.7%) au ocupat primele două locuri, cu cele mai mari procente de decese cauzate de atacurile cerebrale, înregistrate în toată Europa, potrivit Eurostat.
 • În România, anual, aproape 70.000 de oameni suferă un accident vascular cerebral și doar 25% dintre ei au șanse să își reia activitatea.

Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) lansează în 2018 un program de anvergură națională, având ca temă una dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre: accidentul vascular cerebral (AVC). Programul se numește „AVC 360° – Călătoria Pacientului” și este primul proiect multidisciplinar organizat în România care implică specialități medicale diferite (Neurologie, Medicină de Urgență, Neurochirurgie, Geriatrie, Medicină de familie, Anestezie și Terapie Intensivă, Psihiatrie, Medicină Fizică și de Reabilitare) împreună cu domenii conexe (Logopedie și Psihologie).

Programul se va desfășura pe toată durata anului 2018, cu 7 evenimente științifice și întâlniri medicale în  importante centre universitare din țară. Primul eveniment științific din cadrul programului va avea loc la Craiova și va reuni, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?”, personalități importante din diferite specialități medicale, pe data de 16 februarie, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brâncuși, de la ora 13:00.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.