Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferința din 2018 reconfirmă angajamentul EucoLight să aplice economia circulară la echipamentele de iluminat

0

70 de delegați din 18 organizații care preiau responsabilitatea colectării și reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat au participat la conferința anuală a EucoLight

Cea de-a treia conferință anuală EucoLight, care a avut loc la Sassenheim, în Olanda, a reunit 70 de reprezentanți ai organizațiilor care preiau de la producătorii de echipamente de iluminat responsabilitatea privind gestionarea deșeurilor generate de produsele pe care le furnizează pe piață.

Participanții au discutat despre ultimele inovații din domeniul colectării și reciclării produselor de iluminat, dar și despre cum ar putea face o tranziție cât mai rapidă către economia circulară în nișa lor de activitate.

Ei au putut afla de la experții din industrie care sunt cele mai noi tendințe din piață și care sunt așteptările privind evoluția colectării și reciclării de deșeuri care provin din corpuri de iluminat uzate, dar și cele mai noi tehnologii privind LED-urile.

Provocări tehnice în implementarea unei circularități în domeniul iluminatului

Colectarea produselor de iluminat uzate se face în acord cu țintele impuse de legislație. Totuși, ratele de colectare ar putea crește prin eficientizarea operațiunilor, dar și prin anumite schimbări în comportamentul consumatorilor, toate dublate de câteva politici clare.

LED- urile sunt din ce în ce mai populare în fluxul din domeniu, și totuși rata de colectare și reciclare a lor este de doar 2% la nivel european. O explicație pentru procentul acesta redus constă și în faptul că au o durată de viață mai mare – peste 10 ani, potrivit anumitor experți. Totuși, industria trebuie să fie pregătită să gestioneze acest nou tip de deșeuri. La această conferință participanții au aflat informații despre compoziția tehnică a LED-urile și tehnicile de reciclare cele mai bune, inclusiv tehnici de recuperare a metalelor prețioase.

Pledoarie pentru șanse egale

Un aspect important al conferinței EucoLight a fost și discutarea modului în care implementarea economiei circulare poate crea un mediu cu șanse egale pentru toți jucătorii. Participanții au susținut cu toții unele dintre noile obligații europene privind răspunderea producătorilor, alături de importanța rezolvării cazurilor în care producătorii eludează legea, mai ales prin vâ nzări online.

O strânsă cooperare pentru creșterea nivelului colectării și reciclării

Reprezentanții țării gazde, Ton Holtkamp de la Consiliul de Monitorizare al Deșeurilor din Echipamente de Iluminat, și Gied van Hoorn, directorul LightRec, au explicat care este stadiul implementării directivei europene din domeniu în Olanda și care este gradul de colectare și reciclare aici.

Tradițional, la cea de-a treia ediție a conferinței au fost acordate și premiile EucoLight Light Recycling. Câștigătorii de anul acesta au fost:

  • un proiect privind colectarea de lămpi uzate realizat de LithtRec/Wecycle în Olanda
  • un proiect din Marea Britanie care a cuprins o campanie de conștientizare a țintelor de colectare și a promovat reciclarea gratuită, realizat de Recolight
  • amplul proiect de sărbătorire a 10 ani de existență a Recolamp România și campania de comunicare adiacentă
  • crearea asociației Lauterer Wettbewerb în Germania, al cărei scop este identificarea și denunțarea celor care eludează sistemul, proiect realizat de Lightcycle.

Alegeri în board – Un nou președinte al EucoLight

La conferința anuală a avut loc și adunarea generală a membrilor din board-ul EucoLight și alegerea unui nou președinte. După trei ani la cârma organizației, primul președinte al EucoLight, Juan Carlos Enrique de la Ambilamp a renunțat la poziție, care a fost ocupată de Hervé Grimaud de la ESR/Récylum. Ceilalți membri aleși în conducerea organizației au fost Nigel Harvey de la Recolight ca vice-președinte, Stephan Riemann de la Lightcycle, ca trezorier, Tomáš Rychetský de la Ekolamp ca secretar și Ourania Georgoutsakou LightingEurope ca membru.

Despre EucoLight:
EucoLight este asociația europeană a organizațiilor din domeniul colectării și reciclării deșeurilor care provin din corpuri de iluminat. În numele celor 19 membri ai săi, EucoLight se implică în tot ceea ce ține de directiva europeană în domeniu, de legislație și standardele aferente. Membrii EucoLight colectează și reciclează împreună 79% din deșeurile generate de echipamentele de iluminat puse pe piață în cele 18 țări în care sunt activi.
EucoLight este vocea organizațiilor europene care preiau de la producătorii de echipamente de iluminat responsabilitatea privind gestionarea deșeurilor generate de produsele pe care le furnizează pe piață.

Fondată la jumătatea lui 2015, EucoLight a devenit rapid un reper în discuțiile și negocierile cu actorii cheie din domeniu, dar și un promotor al schemei privind răspunderea producătorilor și al economiei circulare.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.