Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinta despre cultura, modernitate si extremism la Fundatia Ratiu / Centrul Cultural Romanesc din Londra

0

Fundaţia Raţiu din Marea Britanie are plăcerea să anunţe organizarea conferinţei

CULTURĂ, MODERNITATE ŞI EXTREMISM
Asociaţia Criterion din Bucureştiul interbelic (1932 – 35)

susţinută de dr. Cristina Adriana Bejan, cercetător la Catedra de Studii Româneşti „Ion Raţiu“, Universitatea Georgetown.
Conferinţă moderată de dr. Mike Phillips, ofiţer al Ordinului Britanic, scriitor, istoric şi curator; urmată de o sesiune de discuţii libere cu publicul.

Luni 7 martie 2011, 19.00-21.00, Fundaţia Raţiu/Centrul Cultural Românesc
Manchester Square, 18 Fitzhardinge Street, London W1H 6EQ; Tel. 020 7486 0295, ext 108; e-mail: bookings@romanianculturalcentre.org.uk; Intrarea este liberă, dar anunţarea prezenţei este obligatorie.

Mulți consideră că perioada interbelică a fost o „vârstă de aur“ a României. Este foarte ușor ca această perioadă să fie văzută cu nostalgie, dar s-au înregistrat câteva reuşite culturale de mare calibru care merită să fie reţinute nu doar în contextul românesc, ci drept unele dintre cele mai importante contribuţii culturale ale secolului XX. Cel mai de seamă exemplu este probabil Asociaţia Criterion, fieful modernităţii româneşti interbelice, care a oferit cadrul intelectual şi cultural pentru cele mai mari minţi ale „tinerei“ generaţii 1927 (Emil Cioran, Petru Comarnescu, Mircea Eliade, Eugene Ionesco şi Mihail Sebastian, printre alţii).

Asociaţia Criterion a organizat cu succes mai multe evenimente avangardă: conferinţe, spectacole şi expoziţii de artă. A editat, de asemenea, și o publicație. Eliade considera Criterion o mişcare filozofică existenţialistă în adevăratul sens al cuvântului: predecesoare a mişcării intelectuale socialiste pariziene. Felul în care a funcţionat Asociaţia Criterion ilustrează de la sine etosul liberal al timpului: la baza luării oricăror decizii stătea votul democratic al membrilor. Criterion s-a dizolvat brusc în 1935 din cauza ascensiunii politice a extremismului, atât în afara cât şi în rândul cercurilor intelectuale. Alt factor decisiv care a dus la dizolvarea Asociaţiei a fost Regele Carol al II-lea, care se temea de această organizaţie şi de un scandal public cu consecinţe tragice. Conferinţa aduce în prim plan activitatea Asociaţiei Criterion dintre anii 1932 – 1935.

Cristina Adriana Bejan şi-a definitivat recent studiile doctorale la Universitatea Oxford cu o dizertaţie intitulată: „Asociaţia Criterion: prietenie, cultură şi fascism în Bucureştiul interbelic“, coordonatori ştiinţifici fiind profesorii emeriţi Robert Evans şi Dennis Deletant. După încheierea studiilor postuniversitare în istorie modernă şi-a început doctoratul la Oxford cu o bursă Rhodes, făcându-şi cea mai mare parte a cercetării ca bursier Fulbright în cadrul Universităţii Bucureşti. În 2009 a fost cercetător cu o bursă Yetta şi Jacob Gelman la Centrul de Studii Avansate în domeniul Holocaustului la Muzeul pentru Memoria Holocaustului din Statele Unite ale Americii. Cristina este de asemenea actriţă şi regizor de teatru, precum şi dramaturg. În prezent, realizează regia spectacolului „Zalmoxis“ de Lucian Blaga, ce va avea premiera pe 29 aprilie 2011 la Studioul de Teatru „Devine“ din cadrul Universităţii Georgetown.

Dr Mike Phillips este ofiţer al Ordinului Britanic, scriitor, istoric şi curator, membru al Comisiei de Experţi a Heritage Lottery Fund şi consultant pentru mai multe organizaţii culturale din Europa.

Fundația Rațiu din Marea Britanie este o organizație de caritate înființată în 1979 de disidentul și militantul pentru democrație Ion Rațiu și soția sa, Elisabeth Rațiu. Obiectivul principal al Fundației este de a promova și de a susține învățământul și cercetarea în domeniul culturii și istoriei țării şi poporului român. De asemenea, Fundația stimulează și susține eforturile societății civile pentru o mai bună înțelegere și aplicare a principiilor democratice. Mai multe informații pe site-ul www.ratiufamilyfoundation.com

Culture Power este un program iniţiat de Fundaţia Raţiu, care constă dintr-o serie de conferințe și dialoguri libere cu publicul.

Programul de conferințe și dialoguri libere Culture Power este organizat de Fundația Rațiu din Marea Britanie / Centrul Cultural Românesc de la Londra, cu sprijinul ProFusion International Creative Consultancy.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.