Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concluziile conferinței “Politica Externă a României într-o lume multipolară” / YoungDiplo, Londra

0

Viitorul economic al României depinde de relațiile dezvoltate cu țările BRICS

Interconectarea României la puterile emergente, un pas important pentru politica externă

Londra, 16 februarie 2012: Potențialul strategic, diplomatic și energetic al României a fost dezbătut recent la Londra, în cadrul conferinței “Politica Externă a României într-o lume multipolară”. Evenimentul, parte a programului YoungDiplo dezvoltat de GRASP, a fost organizat la Ambasada României la  Londra din Belgrave Square.

Dinamica discuțiilor a fost axată pe modalitățile în care România își poate îmbunătăți politica externă și, mai ales, pe oportunitățile generate de un context global nou, dominat nu doar de  țările vestice, ci tot mai mult și de puterile emergente (BRICS).

Astfel, ministrul pentru afaceri politice din cadrul Înaltului Comisariat al Indiei la Londra, domnul Rajasekhar, a enumerat multiplele  avantaje ale partneriatului cu o țară din blocul BRICS. Acesta a subliniat faptul că momentan relațiile dintre România și India sunt mai bune ca niciodată și că au potențial de îmbunătățire, dacă se depășesc problemele de mentalitate.

În ce privește piața internațională de energie și investițiile puterilor emergente, Holly Pattenden, analist Statoil, şi domnul Tim Lamb, consultant brokeraj la Trayport au tras un semnal de alarmă României referitor la necesitatea investițiilor în consolidarea centralelor pentru energia hidroelectrică și în infrastructura pentru gaz. Ei au arătat că țări precum China și Rusia investesc masiv în explorarea de noi rezerve, exploatarea și transportul celor existente. Tinând cont de posibilitatea ca România să devină importator net de petrol în 2016, o strategie eficientă ar fi investiția în energie regenerabilă și o mai bună interconectare la energia din zonă.

ES Dr Emil Brix, Ambasadorul Austriei la Londra a sugerat includerea țărilor vecine mai sus pe lista priorităților de politică externă ale României, arătând că în acest moment țara noastră are parteneriate strategice cu celelalte foste țări comuniste din Uniunea Europeană.

Domnul Seth Johnston, căpitan al armatei SUA şi doctorand la Universitatea Oxford, a subliniat importanța menținerii parteneriatului  strategic prioritar cu Statele Unite. În cadrul acestei cooperări, România are responsabilitatea de a conduce o parte din operațiunile în Afghanistan, excelând în domeniul informațiilor (human intelligence). În plus, soldații români au responsabilitatea operațiunilor din provincia Zabul, la granița cu Pakistanul.

Printre invitați, s-au numarat domnul Dorian Branea, Directorul ICR-Londra şi domnul Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Raţiu.  Panelul despre parteneriatele Euro-Atlantice ale României, moderat de Prof. Marius Turda, i-a avut, de asemenea, ca invitați pe domnul Dan Berendel, Director General al Master Chem Oil și domnul Hugh Ward, şeful departamentului de pregătire şi simulare al SAAB. Panelul despre puterile emergente, moderat de Dra Eugenia Gușilov, din partea Romania Energy Center, a mai beneficiat de prezența Dr. Simona Manea, de la Universitatea Birmingham.

După încheierea dezbaterilor în plen, participanţii au alcătuit trei grupuri de lucru, în cadrul cărora s-au discutat teme legate de diplomaţie, energie şi securitate. Conferința s-a încheiat cu o ședință foto „Dear Romania” realizată de Manuela Batas, fotograf profesionist www.manuelabatas.com. În cadrul acestei ședințe, participanții au putut transmite gânduri constructive pentru şi despre România.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: Ambasadei României la Londra, Institutului Cultural Român de la Londra, Fundației Rațiu din Londra. Parteneri media: Radio France International (RFI), Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Adevărul, ŞtiriONG, România Pozitivă, Lume Bună, Foreign Policy, Ziarul Românesc.

Despre programul YoungDiplo

Programul Young Diplo îşi propune să contribuie la formarea viitoarei generaţii de experţi români în relaţii internaţionale, prin facilitarea dialogului cu actualii specialişti în acest domeniu, prin cursuri de specializare, prin organizarea unor stagii de practică relevate şi prin promovarea şi publicarea lucrărilor de cercetare ale acestor tineri în presa de specialitate din România. Conferinţa de la Londra va fi urmată de o conferinţă similară la Bucureşti, la 31 martie 2012, aceste evenimente având ca scop strângerea de informaţii pentru o şcoală de vară de trei săptămâni, cu instructori de la universităţi de prestigiu: Harvard, Columbia, Georgetown, Oxford, London School of Economics.

Despre GRASP

Înfiinţată în 2008 ca GRSPSociety din iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în Budapesta, GRASP este o reţea deschisă formată din studenţi, tineri profesionişti şi organizaţii partenere care împărtăşesc misiunea GRASP de a contribui activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice,  transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și sustinerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.