Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concert hibrid online-offline susținut în premieră de Elena Mîndru și Orchestra Națională de Tineret din Moldova Jazz simfonic România – Finlanda – Moldova

0

Primul concert hibrid online-offline de jazz simfonic din Europa a fost susținut de solista și compozitoarea română Elena Mîndru, acompaniată de cvartetul ei finlandez și de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei. Proiectul hibrid a inclus o reprezentație live cu Orchestra Națională de Tineret a Moldovei pe scena Teatrului Național Eugene Ionesco din Chișinău, solista Elena Mîndru și cvartetul finlandez fiind prezenți doar în variantă video, sub forma unei proiecții. Reprezentația a fost urmărită și aplaudată de un număr restrâns de spectatori, prezenți fizic în sală doar în limita permisă de restricțiile sanitare datorate coronavirozei.

Versiunea video a concertului hibrid de jazz simfonic Elena Mîndru și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei este, începând din acest weekend, la dispoziția publicului larg, fiind publicată pe canalul de YouTube: https://www.youtube.com/c/ElenaMindru

Conceput inițial ca o serie de patru concerte fizice, prin care jazzul și muzica simfonică se întâlnesc într-o formulă inovatoare, proiectul a fost sever afectat de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus – restricționarea și suspendarea accesului public în săli, limitările sau suspendările de călătorie, carantinarea impusă de călătorii în alte state, risc sanitar etc. Colaborarea strânsă și permanentă dintre muzicieni, dorința de a oferi publicului concertul care a implicat atâtea eforturi și muncă și nu în ultimul rând determinarea de a identifica o soluție de a-și continua activitatea au articulat această variantă hibrid de reprezentație care valorifică creativ facilitățile oferite de online și abordările digitale.

Această variantă hibridă de concert reprezintă o premieră în jazzul european și poate fi un reper pentru abordări ulterioare în segmentul de arte ale spectacolului.

Elena Mîndru a spus: ”Muzica, teatrul, dansul, artele spectacolului în general, sunt sever afectate de pandemie. Este mai important ca oricând să inovăm, să găsim căi, medii, prilejuri și variante de a ne reîntâlni cu publicul nostru și de a ne continua activitatea. Știm mai bine ca oricine că evenimentele online nu înlocuiesc o prezență live, ele oferă, însă, o oportunitate valoroasă de a crea și de a experimenta cultura, atât noi ca artiști, cât și publicul nostru. Vă invităm cu drag și mândrie să urmăriți acum acest concert online. Este rodul muncii întregii echipe de 76 de oameni, muzicieni, tehnicieni, operatori, ingineri de sunet și lumină care prin profesionalismul și dedicarea lor au reușit să facă să dispară miile kilometri care despărțeau cvartetul și orchestra, astfel încât să putem dărui împreună bucuria muzicii chiar și în pandemie”.

Proiectul Symphonic Jazz in Moldova este o continuare a proiectului Symphonic Jazz in Transylvania (2018), care a fost implementat în colaborare cu Orchestra Română de Tineret. Ambele fac parte din proiectul Symphonic Meets Jazz, care a inclus până acum 12 concerte în România și Germania. Este primul proiect de jazz simfonic inițiat de cântăreața și compozitoarea de jazz Elena Mîndru în colaborare cu diverse filarmonici, care include și o solidă componentă educațională – o direcție urmărită constant de muziciană, favorizată de poziția ei de profesor, compozitor și interpret.

Concertele din cadrul acestui proiect propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica simfonică prin abordarea unui program orchestral. Lucrările incluse în proiect sunt scrise special pentru această formulă instrumentală de tineri compozitori români sau finlandezi, încurajând astfel debutul artistic, promovarea muzicienilor contemporani și mobilitatea interculturală.

Piesele prezentate în cadrul proiectul de Jazz simfonic cu Orchestra Națională de Tineret a Moldovei Moldova sunt aranjamente orchestrale realizate de Andrei Tudor, Sampo Kasurinen și Seppo Kantonen și includ compoziții originale semnate de Tuomas J. Turunen și Elena Mîndru. Repertoriul include, de asemenea, și câteva prelucrări după piese tradiționale românești și finlandeze, conturând un proiect trilingv – română, finlandeză și engleză.

Interpreți: Elena Mîndru – voce, Tuomas J. Turunen – pian, Oskari Siirtola – bas și bas electric, Anssi Tirkkonen – tobe

Orchestra Națională de Tineret din Moldova, dirijor: Andriano Marian

Înregistrările spectacolului hibrid pot fi urmărite pe:

YouTube: https://www.youtube.com/c/ElenaMindru

Facebook: https://www.facebook.com/elenamindru.jazzvocalist

Instagram: https://www.instagram.com/elenamindru.jazzvoice/

Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea este actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki. Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent 4 albume lansate (Romanian Christmas Stories în 2012, Evening in Romania în 2014, Quartphonic în 2016, Folkloric Moods în 2019).

Elena Mîndru a fost aleasă recent directorul executiv permanent al Oulun Musiikkijuhlat (https://omj.fi/en/), unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda. Începând din ianuarie 2021, ea va fi prima româncă care va coordona acestă organizație culturală activă pe tot parcursul anului. Programul festivalului de muzică din Oulu include producții naționale și internaționale și artiști rezidenți din diferite genuri de muzică, îmbinând concerte de muzică clasică cu cele de jazz și world music.

În prezent, pe lângă activitatea concertistică și de compoziție, Elena Mîndru este producător cultural la Teatrul Savoy din Helsinki – una dintre cele mai reputate centre de cultură din Finlanda. Ea derulează în paralel un doctorat la Academia Sibelius din Helsinki, pe tema spectrografiei și esteticii sunetului vocii de jazz. În plus, urmează un MBA în management cultural la Kajaani University of Applied Sciences.

Proiectul Symphonic Jazz in Moldova este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.