COMOARA lui Corneliu Porumboiu a luat Premiul Un Certain Talent la Cannes

0

COMOARA LUI CORNELIU PORUMBOIU IA PREMIUL UN CERTAIN TALENT LA CANNES

Din fericire pentru spectatorii din România, ei pot vedea în premiera filmul, la doar cateva zile de la acest moment.

Juriul prezidat anul acesta de actrița Isabella Rossellini a acordat regizorului producției ce va avea premiera în România pe 29 mai Premiul Un Certain Talent în cadrul Secțiunii Un Certain Regard “pentru umorul și inteligența cu care ni se arată complexitatea vieții”. Din juriu au mai făcut parte regizorul Haifaa Al-Masour (Arabia Saudită), Nadine Labaki – actriță de origine libaneză, regizorul de origine greacă Panos H. Koutras și actorul francez Tahar Rahim.

7eb30222-700a-495c-a780-ed9a70a43b7f

Un Certain Regard este o categorie a Selecției Oficiale de la Cannes ce fost introdusă în 1978 de către Gilles Jacob, desfășurându-se în paralel cu Competiția pentru Palme d’Or. Alături de filmul Comoara, România a fost reprezentată anul acesta în cadrul acestei secțiuni și de Un etaj mai jos semnat de Radu Muntean.

Mai jos puteți citi câteva aprecieri ale presei internaționale după proiecțiile filmului lui Porumboiu la Cannes:

„O minunată fabulă despre România de azi, o frumoasă demonstraţie a umorului tipic românesc” – Les Inrockuptibles
„O gură de aer proaspăt.“ – Il Gazetino

„Cu acest film, secțiunea Un Certain Regard prinde culoare. – Coming Soon
„Jucăuș și inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce îmbină delicat umorul cu o imersiune în istoria recentă a României. (…) Talentatul regizor nu ratează ocazia de a relata o poveste savuroasă.“ Cineuropa

„Momente de comedie pură, umor degajat. Incredibil.“ – Stanze di Cinema

„Porumboiu este cu siguranță unul dintre cei mai originali cineaști apăruți în istoria recentă.“ – Screen International

„În filmele lui Porumboiu nu primești niciodată doar ce vezi. Ele conțin o bogăție ce e gata să fie descoperită la o privire mai atentă.“ – Hollywood Reporter

c7a8314f-700d-49fe-9082-4c6af473e01f

Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d’Or în 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar  în 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Filmul Comoara va avea premiera în România la finalul acestei săptămâni și va rula în 30 de cinematografe din 19 orașe. Astfel spectatorii din București (Cinema City Cotroceni, Cinema City Grand Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema Elvira Popescu, Cinema Patria, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Movieplex, Union și Cinema Studio – în cadrul avanpremierei Les Films de Cannes à Bucarest), Arad (Cinema City Atrium Mall), Bacău (Cinema City), Baia Mare (Cinema City), Brașov (Cityplex), Brăila (Cinema City), Buzău (Cinema Dacia), Cluj (în cadrul TIFF), Constanța (Cinema City, Cityplex), Craiova (Cinema Patria), Iași (Cinema City), Pitești (Cinema City), Ploiești (Cinema City Nepi), Reșița (Cinema Dacia), Sibiu (Cinema Arta), Târgu Jiu (Cinema City, Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu Mureș (Cinema Arta, Cinema City), Timișoara (Cinema City) și Vaslui (EuroCinema) vor putea vedea filmul in scurta vreme pe marile ecrane din orașul lor urmând ca în a doua săptămână de la premieră să poată fi văzut și în Botoșani (Cinema Unirea), Deva (Cinema Patria) și Piatra Neamț (Cinema Dacia).

Regizorul și actorii se vor întâlni cu publicul din întreaga țară în cadrul unor proiecții de gală, ce urmează să aibă loc imediat după premiera filmului în cinematografe. Vom reveni în curând cu programul acestor proiecții. Deocamdată, sâmbătă, 30 mai, la ora 19.30, va puteți întâlni cu echipa filmului la București, la Cinema Studio, la Avanpremiera Les Films de Cannes à Bucarest.

Sinopsis:
Costi lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.

Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate.  Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

 

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim, Câinele japonez, Domnișoara Cristina),  Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soția lui, Cristina și băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani.

În alte roluri îi puteți vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurențiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

Mai multe despre film puteți afla de pe website-ul oficial al filmului: www.filmulcomoara.ro.

Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat și la Când se lasă seara peste București sau Metabolism, iar producția este asigurată de Marcela Ursu(42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International. Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franța (Centre national du cinéma et de l’image animée), cu participarea  HBO România, Nestle și UPC România.

Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distribuție a filmului în România.

Mai multe detalii găsiți și pe pagina: www.facebook.com/filmulcomoara, iar accesând link-ul de mai jos puteți urmări trailerul filmului conceput de Good Hands:

https://www.youtube.com/watch?v=8h2IsBHThQk

Corneliu Porumboiu este regizor și scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006), Polițist, Adjectiv (2009),  Când se lasă seara peste București sau Metabolism (2013) și documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin în sectiunea Forum.

Parteneri: Europa FM, Dacia, Institutul Cultural Român, TVR, Cocor Media Channel, Tudor. Personal Taylor, Cinemagia, Music Channel, Cărturești, Urban.ro, Cinema Rx, Digi 24, TV Blog, 220.ro, Cinefan, B1TV, Sub 25, Apropotv.ro, Film Reporter, All About Romanian Cinema, Veioza Arte, Cooperativa Urbană, Locked In – Room Escape Challenge, Getica OOH.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.