Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comisia Europeană pornește o investigație asupra Complexului Energetic Oltenia

0

București, 5 februarie 2021: Comisia Europeană anunță că evaluează dacă sprijinul oferit de Guvernul României pentru planul de decarbonare și restructurare a Complexului Energetic Oltenia respectă legislația europeană. Greenpeace a semnalat recent incompatibilități majore între acest plan și obiectivele europene de reducere a emisiilor, precum și că planul CEO contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

Greenpeace Romania activists are protesting against a lignite coal power plant unit, which is operating illegally, in Turceni, Romania. The Oltenia Energy Complex is again operating an energy unit from Turceni power plant, although it does not comply with the operating conditions according to the legislation regarding the industrial emissions.

Conform comunicatului Comisiei, aceasta are îndoieli cu privire la conformitatea Planului de restructurare și a schemei de suport cu termenii din Ghidul privind ajutoarele de salvare și restructurare. Comisia va analiza mai ales:

  • dacă, în forma lui actuală, planul de restructurare poate restabili viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil și fără continuarea ajutorului de stat;

  • dacă CE Oltenia și investitorii săi ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional;

  • dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

Deschiderea unei astfel de investigații oferă României și părților terțe interesate ocazia de a contribui cu comentarii. Acestea nu vor prejudicia rezultatul investigației.

Conform analizei Greenpeace asupra planului de restructurare, emisiile totale ale CEO vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale vor crește în următorul deceniu de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024.

Planul conține și alte puncte critice care îl fac incompatibil cu cerințele Uniunii Europene. De exemplu, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră prin agregarea producției de energie din surse regenerabile și gaz cu cea pe bază de lignit nu este compatibilă cu Directiva EU ETS și cu obiectivele Fondului pentru modernizare, pe care CEO speră să îl acceseze. Singura variantă pentru a primi finanțare este retragerea din funcțiune a tuturor capacităților pe bază de lignit, cerută de Greenpeace de mai mulți ani.

„Tot tragem de mânecă Ministerul Energiei și îl atenționăm că modul în care gestionează situația Complexului Energetic Oltenia și tranziția energetică în România este dezastruos pentru oamenii din Gorj și pentru siguranța sistemului energetic național. Decizia de astăzi a Comisiei ne confirmă îngrijorările. Până la rezultatele investigației, avem următoarele întrebări pentru Ministerul Energiei: Ce va face Guvernul dacă planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia nu va primi aprobarea Comisiei Europene? Care este data la care Guvernul intenționează să elimine cărbunele din mixul energetic?”, Vlad Cătună coordonator campanii Greenpeace România.

De asemenea, România, prin planul propus de CEO și prin lipsa unor politici publice ambițioase de decarbonare, poate rata șansa unei tranziții energetice echitabile și sustenabile pentru zonele afectate, în special zonele miniere din Gorj și Hunedoara. Resursele alocate din Fondul pentru o Tranziție Justă în vederea diversificării economice și pentru recalificarea și incluziunea activă a lucrătorilor vor putea fi accesate atâta timp cât județe precum Gorj își propun să își reducă considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.