Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comisia Europeană lansează o campanie educațională pentru Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

0

Astăzi, Comisia Europeană (CE) a lansat o nouă campanie educațională constând în patru clipuri video care au scopul de a promova în rândul consumatorilor din UE, Norvegia și Islanda luarea deciziilor în cunoștință de cauză în privința unor teme importante pentru ei.

Lansarea campaniei „Viitorul tău. Alegerea ta.” marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Sărbătorită pe 15 martie de aproape 40 de ani, aceasta oferă o ocazie excelentă pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește drepturile și nevoile consumatorilor, și pentru a protesta împotriva potențialelor abuzuri de pe piață și inechități sociale care subminează aceste drepturi.

Subiectele celor patru clipuri sunt: siguranța pe internet, protecția datelor, alfabetizarea financiară și consum sustenabil. Criza declanșată de COVID-19 a demonstrat că digitalizarea poate juca un rol important pentru companii și consumatori, dar implică și riscuri, cum ar fi înșelătoriile și fraudele. De asemenea, pandemia a amplificat și nevoia de a promova alfabetizarea financiară ca un instrument esențial pentru cetățeni în gestionarea situației lor financiare și în obținerea unei reziliențe crescute.

Un alt aspect relevant este reducerea poluării, survenită în perioadele de carantină, ceea ce a încurajat consumatorii să reflecteze asupra modului în care se pot menține și îmbunătăți efectele pozitive pe termen lung în lumea de după pandemie.

Campania educațională va fi derulată pe mai multe canale în perioada 15 martie – 21 mai, în cooperare cu numeroase părți interesate din Europa, cum ar fi organizațiile de consumatori și tineret paneuropene și organismele naționale competente. Aceasta a fost inițiată de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (CHAFEA) și este gestionată de Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori (DG JUST). Clipurile video au fost dezvoltate pe baza ideilor transmise de organizații de consumatori și tineret în cadrul unui concurs desfășurat la nivel european în 2020.

În vederea soluționării problemelor și a definirii de noi modalități de protecție a consumatorilor în timpul pandemiei și ulterior, Comisia Europeană a lansat, în noiembrie 2020, Noua agendă privind consumatorii. Scopul acesteia este să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor și să permită publicului să joace un rol activ în luarea de decizii în cunoștință de cauză, acordând o atenție specială tranziției verzi și digitalizării.

De asemenea, puteți afla mai multe despre campanie și puteți accesa informații utile la: https://ec.europa.eu/info/consumer-resources.


Despre campania „Viitorul tău. Alegerea ta.”

Detalii suplimentare despre campanie se regăsesc pe site-ul dedicat: https://ec.europa.eu/info/consumer-resources.

Despre Noua agendă privind consumatorii

Aceasta stabilește o viziune pe termen lung și prezintă măsuri concrete pentru protejarea consumatorilor și încurajarea lor să-și asume un rol activ. Cele cinci domenii prioritare din Noua agendă vizează următoarele măsuri pe care UE le va lua până în 2025 pentru a-i proteja pe consumatorii europeni:

  1. Tranziția verde: încurajarea unui rol activ din partea consumatorilor

  2. Transformarea digitală: asigurarea protecției online pentru consumatori la un nivel comparabil cu protecția de care beneficiază offline

  3. Asigurarea respectării normelor și măsuri reparatorii eficace: consumatorii trebuie să beneficieze pe deplin de drepturile lor

  4. Vulnerabilitatea consumatorilor: îmbunătățirea gradului de conștientizare a consumatorilor, în funcție de nevoile specifice ale diferitelor grupuri

  5. Protecția consumatorilor în context global: promovarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor peste granițe

Mai multe detalii se regăsesc la: https://ec.europa.eu/info/policies/consumers/consumer-protection/consumer-strategy_en.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.