Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Colocviul C.A.E.S.A.R. „Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova”

0

Primul Colocviu C.A.E.S.A.R. din acest an cu titlul „Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova” s-a desfășurat în data de 28 iunie 2014 la București. Evenimentul a avut loc la Grand Hotel Continental și a fost organizat de Liga Studenților Români din Străinătate în colaborare cu Asociația Jeunes Moldaves.

Colocviu C.A.E.S.A.R. 5

Participare. Colocviul s-a bucurat de un real succes, având ca invitați peste 70 de personalități și tineri experți din România și Republica Moldova în domenii de cooperare regională, relații internaționale, cooperare pentru dezvoltare și afaceri europene, atât din cele două țări, cât și din străinătate, precum și experți consacrați în aceste sectoare și reprezentanți ai sferei publice și private din România. Printre oficialitățile care au participat la eveniment amintim pe Dl. Mihnea Cosmin Costoiu, Ministru Delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică; Dl. Cristian Cosmin, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului; Dl. Dan Iancu, Director Relația cu Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe; Dl. Vasile Popovici, Prim-Secretar la Ambasada Republicii Moldova în România şi E.S. Ambasador Sergiu Celac în calitate de invitat keynote.

Scopul Colocviului a fost acela de a  identifica soluții practice prin care România ar putea contribui la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană din sfera societatii civile, încurajând discuții deschise pe teme de securitate, economice, culturale și sociale. Principalele teme au fost cele legate de securitate și cooperare în probleme de politică externă (inclusiv problema Transnistreană și de securitate energetică), subiecte legate de optimizarea proceselor economice, precum și aspecte ce țin de asigurarea libertății de exprimare, de educație și dezvoltarea societății civile.

Deschidere. Colocviul a debutat cu discursul susținut de către Dan Nechita, Președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate și co-fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.).

Salutăm cu extrem de mult entuziasm semnarea chiar ieri, 27 iunie, a acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi suntem mândri că putem să participăm la acest moment cu adevărat istoric. LSRS se angajează că va continua să acţioneze pe această direcţie, de a sprijini parcursul inevitabil European al fraţilor noştri — asigurând, de exemplu, şi continuitatea Colocviului de astăzi – şi că va continua să dezvolte cât mai multe proiecte concrete, cu impact tangibil, cu fraţii noştri din Republica Moldova. Este, cum spuneam, un moment cu adevărat istoric, şi România are de jucat aici un rol extrem de important., a afirmat Dan Nechita.

Domnul Ministru al Afacerilor Externe Titu Corlățean a declarat printr-un mesaj de susţinere transmis participanţilor: România va continua, alături de alte voci europene, să fie un susţinător activ şi hotărât al asigurării unei perspective europene clare pentru Republica Moldova, care este atât necesară, cât şi bine meritată. Avem nevoie în acest efort de sprijinul tuturor celor care cred în viitorul european al Republicii Moldova. Iar colocviul de astăzi, care tratează exact această temă, îmi dă convingerea că apelul nostru este pe deplin înţeles”.

Grupuri de expertiză. Un punct central al Colocviului a fost desfãșurarea în paralel a unor grupuri de lucru pe douã componente principale: Securitate și Economie și Politici Socio-Culturale. Printre temele abordate în cadrul primului grup de expertizã s-au numãrat: caracterul multidimensional și interdependent al politicii de securitate; securitatea naționalã a Republicii Moldova conceputã în contextul securitãții europene; asigurarea securitãții militare și a frontierelor; asigurarea stabilitãții politice și a securitãții energetice, intensificarea schimburilor comerciale, îmbunãtãțirea climatului pentru investiții, promovarea reformelor structurale. În cadrul celui de-al doilea grup de expertizã s-a discutat despre implementarea produselor culturale de limbã românã în Republica Moldova; voluntariat și legea voluntariatului; festivaluri și schimburi culturale între România și Republica Moldova; problema burselor acordate cetãțenilor Republicii Moldova, precum și despre implementarea programului „delegat pentru tineret la ONU” și în Republica Moldova.

Colocviul C.A.E.S.A.R. Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova a oferit tinerilor și experților în domeniu șansa de a lua parte la discuții constructive ce pot duce la implicarea practică în integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Evenimentul a inclus dezbateri, prezentări și propuneri organizate pe cele două grupuri de expertiză și va avea drept rezultat un raport ce va include o serie de recomandări practice și implementabile. Raportul va fi trimis către autoritățile responsabile si va servi drept baza pentru dezvoltarea de noi proiecte in sprijinul parcursului European al Republicii Moldova. Pentru a primi mai multe informații despre acest Colocviu vă invităm să accesați www.caesar-romania.eu.

Susținem și ne susțin: BRD Societe Generale, Calea Europeană , #Diez, Expert Forum, Foreign Policy, și Succes pentru România.

Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Cultural, Agenția Națională de Presă AGERPRES, Teleradio-Moldova, Evenimentul Zilei, RomâniaPozitiva.ro, OnlineStudent.ro, DiasporaLive.ro, Edu-news.ro, Studentie.ro, ȘtiriONG.ro, AcademicLink.ro, iQool.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă, care oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

Jeunes Moldaves reprezintă asociația studenților moldoveni din Franța, care are misiunea de a consolida comunitatea acestora prin formarea unei platforme de comunicare pentru viitorii, actualii și foștii studenți moldoveni de pe teritoriul francez. Scopul asociației este identificarea, informarea și realizarea acțiunilor care vor facilita integrarea și orientarea studenților moldoveni din Franța; promovând transferul de cunoștințe și de experiențe dobândinte dintre studenții respectivi și cei din Republica Moldova.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.