Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Coaliţia europeană STOP TTIP este nemulţumită de rezoluţia Parlamentului European privind TTIP şi anunță proteste în toamnă

0

Parlamentul European a adoptat cu 436 de voturi pentru, 241 împotrivă şi 32 de abţineri, o rezoluție privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) pregătită de câteva luni şi care a fost cauza a unor controverse, în special cu privire la clauza de soluționare a litigiilor dintre stat şi investitor (ISDS). Acest mecanism ar permite investitorilor străini să dea în judecată statele pentru a cere compensaţii în cazul în care profiturile vor fi lezate prin acțiunile statului.

Votul și dezbaterea asupra rezoluției privind TTIP fuseseră inițial programate pentru 10 iunie, dar a trebuit să fie amânată din cauza lipsei unui acord cu privire la clauza ISDS. În timp ce o parte dintre parlamentari au rămas împotriva ISDS, săptămâna trecută s-a ajuns la un compromis care presupune o formă revizuită a ISDS. Acest compromis a făcut posibil că rezoluția să treacă ieri de votul final asupra rezoluţiei.

stop ttipCoaliția societății civile europene STOP TTIP, formată din peste 480 de organizații din întreaga Europă a reacționat cu dezamăgire la acest vot. Mai mult de 2.3 milioane de europeni au semnat o inițiativă cetățenească europeană independentă pentru a cere o oprire imediată a negocierilor TTIP. Acești cetățeni au fost ignoraţi complet de către Parlamentul European.

Pentru ca vocile lor să fie auzite, pe 10 octombrie coaliţia îşi propune să organizeze o zi europeană de acțiune împotriva TTIP și CETA (acordul comercial UE-Canada). Demonstrații mari sunt planificate în Germania și Olanda, în timp ce alte acțiuni locale vor avea loc în sute de orașe din multe alte țări europene, cum ar fi Franța, Spania, Polonia și Austria.

În legătură cu reforma ISDS, Nick Dearden, directorul Global Justice Now și reprezentant național Stop TTIP pentru Marea Britanie a adăugat:

Parlamentul European a ratat posibilitatea de a împiedica TTIP să submineze democrația și standardele sociale și de mediu. În schimb, majoritatea membrilor Parlamentului European a preferat să consolideze varianta Comisiei de reformare a clauzei pentru soluționarea litigiilor dintre stat şi investitori. Aceste reforme sunt pur cosmetice. În esență, investitorii străini sunt în continuare în situaţia de a primi drepturi suplimentare substanțiale în comparație cu companiile naționale și de a beneficia de un sistem paralel de justiție pentru a pune în aplicare aceste drepturi.

Reprezentantul României în comitetul cetăţenesc al iniţiativei STOP TTIP, Lavinia Andrei reaminteşte:

În România avem câteva exemple celebre, vezi cazul Micula în care oameni de afaceri români, deveniţi suedezi peste noapte, au obţinut despăgubiri de 179 de milioane de euro de la statul român, pentru că acesta a respectat legile UE. Dacă ne mai aducem aminte şi de ameninţările făcute de compania Roşia Montană Gold Corporation, ne putem face o imagine legată de felul în care vor acţiona aceste clauze. O clauză ISDS, chiar dacă puţin modificată, crează o justiţie paralelă, numai pentru corporaţii.”

Totodată, votul de ieri arată că protestele din partea societății civile au ajuns totuşi la o parte din decidenţii UE. Un număr mare de europarlamentari social-democrați nu a marşat pe compromisul pro ISDS. Deputații S&D din Olanda, Belgia, Franța, Austria și Marea Britanie au rezistat presiunii iar acest fapt pune în pericol atât ratificarea acordului CETA cât și încheierea TTIP, sunt de părere reprezentanţii Coaliţiei STOP TTIP. Nu este cazul europarlamentarilor români, care, indiferent de gruparea politică, au votat pentru această moțiune în forma propusă.

Campania Stop TTIP este susținută de către o alianță de peste 480 de organizații ale societății civile, organizații de protecție a consumatorului, grupuri de mediu și sindicate din întreaga Europă din care 21 sunt din România. Colectarea semnăturilor va continua până pe 6 octombrie pentru a crește în continuare presiunea asupra politicienilor.

Organizaţiile din România, membre în Coaliția ”STOP TTIP” sunt: TERRA Mileniul III, Asociația Alburnus Maior – Campania Salvați Roșia Montană, ActiveWatch România, Comunitatea Uniți Salvăm, Agent Green, România Vie, Grupul de Intervenție Civică, Centrul pentru Resurse Civice, Miliţia Spirituală, Mining Watch România, România fără Ei, Asociaţia de Sprijin şi Întrajutorare Solidaritatea, Asociația Edelvais, Grupul Fără Fracturare, Neuer Weg, R9TM, Greenpeace Romania, Asociația Reper21, Asociația Turism Verde, Mișcarea de rezistență de la Pungești și Dați-mi România Înapoi.

Mai multe informații:

www.stopttip.ro

www.stop-ttip.org

https://www.facebook.com/stopttipromania

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.