Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CLUJ Economie Circulară și Eficiență Energetică: Argumente, Soluții și Oportunități De Eco-Business

0

Cu peste 800 de vizualizări și participări online, evenimentul Economie Circulară și Eficiență Energetică: Argumente, Soluții și Oportunități De Eco-Business organizat joi, 22 octombrie 2020 a argumentat cum sustenabilitatea și eficiența energetică sunt parte din realitatea noastră atât din punct de vedere economic cât și social sau politic. Organizat de partenerii pilotului clujean (Transilvania IT Cluster, Aries Transilvania, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și INCDTIM) al proiectului Reflow finanțat de către Comisia Europeană prin programul Orizont 2020, evenimentul s-a bucurat de participare locală, dar și internațională, din domeniile business, autorități locale, cercetare, academic și societate civilă.

Marcel Pîrvu, Primăria Muncipiului Cluj-Napoca: „Reflow propune soluții inovative privind anumite procese, de producție în special, astfel încât să se promoveze ceea ce înseamnă principiile economiei circulare. Cum să se facă asta? Prin experimentare, prin pilotare. Pentru Cluj-Napoca materialul luat în focus este energia și activitatea de pilotare merge pe trei scenarii: infrastructură și date privind consumul, conștientizarea importanței respectării acestor principii și oferirea informațiilor privind modul în care încercăm să fim mai eficienți, mai circulari”

Daniel Hetzel, Berlin (Reflow Pilot City) : „Abordarea noastră asupra acestui subiect este foarte similară cu cea a municipiului Cluj-Napoca, pentru că ne focusăm tot pe energie. Mesajul meu către voi este să aveți în minte mereu că s-ar putea să fie mai ușor să începi cu partea de servicii care să faciliteze procesele ulterioare și mai apoi să dezvolți, pentru că așa va fi mai ușor.”

Evenimentul și-a propus să prezinte o imagine generală asupra sustenabilității și eficienței energetice în comunitatea noastră, acestea fiind teme de actualitate la nivel european, cu un important impact în societate.

Oana Raita, INCTDIM: „Companiile noastre membre, fie ele mici sau mari, încearcă să își implementeze cât mai multe principii de economie circulară. Pentru a înțelege noțiunea de economie circulară, este esențial să creăm cunoștințele, valorile, atitudinile și comportamentul care să dea naștere unor măsuri pozitive ce își propun drept țel central atingerea pragului de „zero deșeuri”. Accesul către educația pentru o economie circulară poate fi asigurat de orice inițiativă educativă existentă, din sfera protecției mediului: conservarea energiei, gestionarea deșeurilor, educația pentru biodiversitate, schimbări climatice etc.”

Bianca Muntean, Transilvania IT Cluster manager: „Evenimentul acesta este foarte important pentru că tema proiectului Reflow ne duce la partea mai aplicabilă a conceptelor pe care le promovăm la nivel de ecosistem și arată totodată colaborarea reală între cele trei tipuri de entități: administrație publică, clustere și institute de cercetare și mediul privat. Dorința noastră comună este de a aduce conceptele de economie circulară pe piață și să implicăm companiile din ecosistem în aceste acțiuni din proiect.”

În cadrul evenimentului au fost prezentate modele de bune practici, proiecte care au impact în ecosistemul local și regional, și s-a prezentat și starea actuală a economiei circulare, vis a vis de mediul de business, fiind prezenți și reprezentanți ai companiilor clujene. Evenimentul și-a propus să creeze oportunități de networking, să deschidă calea spre noi parteneriate și să ajute la conștientizarea acestui subiect.

Ne-ar bucura să dovedim prin colaborarea ecosistemului regional că inovarea, sustenabilitatea, și profitul social, ambiental și financiar sunt pe agenda instituțiilor publice și private și că un leadership colaborativ poate rezulta în proiecte cu semnificație, însușite sincer și urmărite real pe termen lung de către toți membrii ecosistemului menționat. Ce înseamnă asta? Acel “Walking the Talk” și măsuri constante luate atât la nivel micro (măsuri de tip “Greening our Office” cum ar fi: folosirea materialelor reciclabile și reducerea consumului energetic) cât și macro (tranziția către produse cu procent mare de materiale regenerabile, producție de tip upcycling, modele de business circular etc.) privind tranziția către o gândire și o economie circulară.” a declarat Andra Tănase, managerul proiectului Reflow din partea ARIES Transilvania, Transilvania IT Cluster.

Despre Transilvania IT Cluster

Transilvania IT Cluster, lansat în 2013 de către ARIES Transilvania, include în prezent peste 115 membri – 30% startup-uri, 50% IMM-uri, 20% companii mari, 2 universități, 2 entități de administrație publică, cumulând o cifră de afaceri de peste 445 de milioane de euro și peste 8.200 de angajați. Transilvania IT Cluster deține Certificarea Gold Label.

Despre Transilvania Digital Innovation Hub

Transilvania Digital Innovation Hub funcționează strategic pentru a cataliza potențialul și capacitățile de inovare regionale. De asemenea, acționează ca un furnizor de competențe, know-how, programe de inovare, sprijin pentru start-up-uri și IMM-uri. Având viziunea de a crește competitivitatea printr-un mix inovator între tehnologii, abilități, abordare sistemică, modele operaționale, angajează părțile interesate regionale relevante și se adaptează în mod proactiv la tendințele europene și globale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.