Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinemateca Astra Film prezintă „În căutarea tatălui pierdut”, un film despre fiul nerecunoscut al lui Constantin Brâncuși

0

Proiecție online cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși

Cinemateca Astra Film celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși oferind un film-eveniment: „În căutarea tatălui pierdut”, regia Ionuț Teianu. Filmul, care prezintă povestea tulburătoare și șocantă a lui John Moore, fiul nerecunoscut al sculptorului Constantin Brâncuși, va fi disponibil online timp de 24 de ore, începând de vineri, 19 februarie, de la ora 20:00, pe canalul YouTube Astra Film (https://www.youtube.com/user/AstraFilm).

Realizat în anul 2016, filmul lui Ionuț Teianu spune povestea unui om care a avut un tată celebru, unul dintre cei mai mari sculptori ai tuturor timpurilor, dar care nu l-a recunoscut niciodată, a refuzat să accepte existența lui. Nici în ultimul său an de viață, atunci când a lăsat statului francez toate operele din atelierul parizian, Constantin Brâncuși nu a făcut vreo referire la fiul său, care avea deja 23 de ani.

John Constantin Brâncuși Moore se născuse la Londra în anul 1934. Mama lui, pianista Vera Moore, i-a spus cine este tatăl, dar l-a rugat să păstreze acest secret toată viața.

John a crescut păstrând secretul de familie, ca un copil, și mai apoi ca un adult cuminte”, spune regizorul Ionuț Teianu într-un interviu acordat revistei Dilema veche. Abia la vârsta de 78 de ani, John Constantin Brâncuși Moore a hotărât să se lupte pentru a fi recunoscut oficial ca fiu al marelui Brâncuși.

Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puțin de un kilometru de atelierul lui Brâncuși, John nu şi-a văzut tatăl decât o singură dată în viaţă, în 1954, când avea 20 de ani. Vera l-a rugat să o ducă cu mașina până la atelier. Brâncuşi a deschis uşa, a lăsat-o pe Vera să intre, apoi a închis uşa fără să se uite la cel care rămăsese afară. În momentul acela, John a făcut pe ascuns o fotografie, care a ieşit neclară. Dar a păstrat-o toată viaţa în cutiile cu amintiri”, mai spune regizorul Ionuț Teianu.

Făcând acest film, am vrut să explorez omul din spatele artistului de geniu. Brâncuşi a trăit o viaţă de om singuratic. Și-a consacrat existența sculpturii. Niciodată nu a trăit în cuplu. Relația cea mai îndelungată a fost cea cu Vera Moore, mama lui John… Am înțeles că în viață e un timp pentru a face fiecare lucru. Dacă nu ne-am ocupat de acel nod la momentul potrivit, mai târziu e, din păcate, imposibil să mai schimbăm cursul vieţii”, a mai declarat regizorul Ionuț Teianu.

Regizorul român Ionut Teianu, stabilit la Paris, este cunoscut mai ales pentru scenariul filmului Despre oameni și melci” regizat de Tudor Giurgiu. A mai coregizat, în anul 2006, împreună cu Tatiana Niculescu-Bran, documentarul „For Gods Sake”, despre cazul de la Tanacu. În anul 1990 a realizat un foarte apreciat documentar de școală, „Zile albe (1990). Filmul „În căutarea tatălui pierdut” este prezentat de Cinemateca Astra Film cu sprijinul Transilvania Film.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.