Cine este laureata Premiului Ion Rațiu pentru Democrație în 2012?

0

Aung San Suu Kyi, laureata Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2012

Aung San Suu Kyi este laureata Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2012, a anunțat astăzi Jane Harman, președinte și director al Wilson Center. Premiul va fi acordat în cadrul unui simpozion de două zile organizat împreună cu Wilson Center’s Global Women’s Leadership Initiative care va avea loc la Yangon în perioada 15-16 ianuarie 2013.

“Dedicaţia pentru cauza democraţiei şi poporul birmanez face din Aung San Suu Kyi laureata perfectă a Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie din acest an, consideră Jane Harman. Daw Suu este o personalitate mondială care a demonstrat că blândeţea şi metodele nonviolente sunt cele mai puternice arme împotriva opresiunii.”

Aflată în fruntea mișcării pentru democrație din Birmania, Suu Kyi conduce acum, după 15 ani de arest la domiciliu ca prizonier al forțelor guvernamentale birmaneze, Liga Națională pentru Democrație. Laureată a premiului Nobel pentru Pace și deținătoare a Medaliei de Aur a Congresului Statelor Unite, Suu Kyi va primi premiul Ion Rațiu pentru Democrație în cadrul simpozionului ”Women Leading Democracy Building in Myanmar: Shaping Global and Local Strategies” care va avea loc în ianuarie în Yangon, Myanmar. Este pentru prima dată când premiul este acordat în țara de origine a laureatului, în cadrul unui eveniment care promovează cauza pentru care acesta a luptat, în mijlocul celor ale căror drepturi le-a apărat.

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație aduce vizibilitate și recunoaștere internațională ideilor și realizărilor activiștilor pentru democrație din întreaga lume. Premiul reprezintă ataşamentul profund pentru democraţie al lui Ion Raţiu, prin contribuţiile sale ca politician român şi prin interesul manifestat de acesta pentru schimbările democratice din întreaga lume. Ion Raţiu (1917–2000) a fost un constant şi acerb opozant al lui Nicolae Ceauşescu. Ca preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, vocea lui s-a ridicat de nenumărate ori împotriva abuzurilor puterii comuniste din România. Premiul este oferit prin contribuţia generoasă a Raţiu Family Charitable Foundation (Londra) în parteneriat cu Centrul Raţiu pentru Democraţie.

Rețeaua Global Women’s Leadership Initiative’s (GWLI) este o platformă a Council of Women World Leaders, localizatla Woodrow Wilson International Center din noiembrie 2011, și a Women in Public Service, proiect lansat de Secretarul de stat Hilary Clinton în parteneriat cu colegiile istorice pentru femei Seven Sisters, mutatla Woodrow Wilson Center în iunie 2012. GWLI este o platformă unică ce promovează schimbarea, conectând lideri actuali și tineri, avansând idealul participării a 50% dintre femei la funcţii publice în întreaga lume, susţinând politicile incluzive și aducând în prim plan noi cercetări.

WilsonCentereste un spaţiu de interacţiune nepartizan între sfera publică şi cea academică. Susţinând cercetarea şi promovând dialogul multidisciplinar,WoodrowWilsonCenteradresează situaţii critice, curente sau emergente, cu care se confruntă Statele Unite şi comunitatea internaţională.


Raţiu Family Charitable Foundation a fost înfiinţată în 1979 la Londra, de către Ion şi Elisabeth Raţiu, pentru a promova şi susţine învăţământul şi cercetarea în domeniul culturii şi istoriei poporului român. Aceasta continuă tradiţia Fundaţiei “Eforie” înfiinţată de familia Raţiu la Turda în 1867, ale cărei bunuri au fost confiscate de regimul comunist din România în 1948. La momentul înfiinţării Raţiu Family Charitable Foundation, Ion Raţiu se afla în exil politicîn Londra.

Fundaţia oferă burse anuale studenţilor români care doresc să studieze în Marea Britanie şi sprijin financiar pentru implementarea de proiecte independente şi inovatoare pentru dezvoltarea artei şi civilizaţiei româneşti, valorificarea patrimoniului, consolidarea societăţii civile, a democraţiei şi protejarea mediului înconjurător.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează