Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cel mai mare congres de zoologie din Europa de Est

0

Muzeul „Antipa” organizează cel mai mare congres de zoologie din Europa de Est

A cincea ediție a Congresului Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” reunește la București peste 200 de cercetători din Europa, Asia și Africa;
 
Congresul aduce în discuție o temă nouă: entomologie criminalistică, știința care studiază insectele de pe cadavre, pentru a determina intervalul post-mortem;
 
Cercetătorii organizează o tombolă pentru vizitatorii Muzeului „Antipa”, cu ajutorul căreia își vor alege un documentarist pentru expediția de cercetare din Maroc 2014.


muzeul antipaMuzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Biologice și Universitatea din București – Facultatea de Biologie, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară organizează, la București, cel de-al cincilea Congres Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” (CZGA 2013). În perioada 20-23 noiembrie 2013, peste 200 de cercetători din Europa, Asia și Africa îşi vor prezenta rezultatele cercetării lor privind patrimoniul natural şi muzeal de origine zoologică. Printre aceștia se numără și Mark Wilkinson, unul dintre cei mai valoroși cercetători din Marea Britanie. Britanicul este cercetător emerit în cadrul British Museum din Londra. Ecologia, speciile invazive, conservarea biodiversităţii sau cercetarea şi valorificarea patrimoniului muzeal de ştiinţele naturii sunt doar câteva dintre temele dezbătute la congres.

Este al cincilea an consecutiv în care reușim să aducem la București cercetători cu realizări deosebite pe plan internațional. E o dovadă că cercetarea în domeniul zoologiei, pe care o facem în cadrul Muzeului, este valoroasă și apreciată. Ne mândrim cu acest lucru și cu faptul că cercetătorii noștri au ocazia să discute ultimele descoperiri cu colegi din alte țări. Prelegerile din cadrul congresului ne vor ajuta să avem o imagine de ansamblu asupra domeniului, care va fi completată de expediția pe care o vom face anul următor în Maroc. Cel care va câștiga la tombolă va avea o experiență de neuitat.”, a declarat m.c. al Acad. dr. Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

Încă de la prima ediţie, Congresul Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” propune specialiştilor din domeniul zoologiei un cadru formal de întâlnire şi dialog pe teme ştiinţifice. Recunoscut internaţional, atât prin importanţa lucrărilor ştiinţifice prezentate, cât şi prin prezenţa unor nume mari din lumea academică, evenimentul a devenit deja o tradiţie. Prin organizarea acestei manifestări ştiinţifice, cercetătorii urmăresc în primul rând valorificarea şi promovarea patrimoniului Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, prin comunicarea rezultatelor cercetărilor efectuate asupra acestuia, dar şi stabilirea de contacte şi schimb de experienţă cu specialişti din alte instituţii similare atât din România, cât şi din alte ţări.

Domenii noi de cercetare în Muzeu

Ediția de anul acesta a CZGA aduce în atenția cercetătorilor o temă nouă – entomologia criminalistică, un domeniu inedit, cu aplicare utilă în investigațiile Poliției. Entomologia criminalistică utilizează speciile de insecte necrofage, adulți și larve, pentru a determina intervalul post-mortem al cadavrelor. Știința reprezintă granița dintre entomologie și sistemul judiciar și poate ajuta în elucidarea unor fapte ce nu pot fi soluționate altfel. Dacă la nivel internațional această metodă este folosită, România nu are încă o legislație dezvoltată în domeniu. Cercetătorii Muzeului Antipa fac demersuri pentru crearea unui cadru legislativ, astfel încât activitatea să poată fi integrată în cercetările juridice. Domeniul este în curs de dezvoltare în țara noastră, iar Muzeul Antipa este singurul loc din România unde se pot efectua astfel de cercetări. Muzeul dezvoltă arii de cercetare diverse, astfel încât din 2006 funcționează un departament de Biologie Moleculară care acționează ca un laborator de criminalistică animală. Cercetătorii sunt solicitați ca experți în anchetele de braconaj pentru a identifica specia de la care provin urme de sânge, resturi de oase etc.

Cercetătorii, în căutarea unui documentarist pentru expediția științifică din 2014 în Maroc

Mai mult, pe toată durata Congresului, vizitatorii Muzeului Antipa vor avea ocazia de a participa la o tombolă ce le poate aduce un loc în următoarea expediție de cercetare organizată de Muzeu. Toți cei care vizitează muzeul în perioada 14 – 17 noiembrie intră automat în cursa pentru postul de documentarist în echipa cercetătorilor români care va pleca anul viitor în Maroc, cu scopul de a explora unele zone mai puțin abordate din punctul de vedere al biodiversității. Rezultatele științifice obținute în urma acestei expediții vor fi publicate în reviste științifice internaționale de prestigiu. Mai multe informații puteți obține accesând pagina de facebook a Muzeului: https://www.facebook.com/MuzeulAntipa.

 

Despre Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a fost înființat în anul 1834 și adăpostește o colecție științifică de cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la Ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.

Patrimoniul ştiinţific este grupat în 132 colecţii: colecţii zoologice aparţinând majorităţii grupelor de animale actuale, colecţii de paleontologie, de etnografie şi antropologie, de geologie, de anatomie comparată. Prin aceasta, Muzeul conservă o parte din biodiversitatea României şi a Globului, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească.

Instituția are o îndelungată tradiţie în domeniul cercetării ştiinţifice, iar specialiştii Muzeului realizează atât studii asupra biodiversităţii (cercetări asupra sistematicii, faunisticii, ecologiei şi zoogeografiei diferitelor grupe de nevertebrate şi vertebrate din fauna României şi din fauna mondială) cât şi cercetări muzeologice (studii asupra relaţiei muzeu-public şi rolului social al Muzeului, modalităţi moderne de expunere, tehnici moderne de conservare, restaurare şi naturalizare, de evidenţă a materialului din colecţiile zoologice etc).

Mai multe informații despre Muzeul Antipa puteți obține accesând pagina www.antipa.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.