Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce spun românii despre politicieni? 73% dintre români ar vota un politician care se implică în combaterea traficului ilicit

0

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) – primul ONG care s-a implicat activ în lupta împotriva traficului ilicit – îşi propune ca în 2018, în parteneriat cu instituţiile statului să participe la întocmirea unei strategii coerente şi eficiente de luptă împotriva contrabandei şi a traficului cu produse contrafăcute.

Asociația ACTIV pornește în realizarea acestei strategii de la studiul privind percepția românilor asupra traficului ilicit, studiu realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES. Realizat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, studiul relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic.

Referitor la percepţia românilor în privinţa implicării autorităţilor de stat în combaterea fenomenului, se observă că Poliția Română (82%), Poliția de Frontieră (80%), Direcția Generală a Vămilor (75%), Serviciul Român de Informații (68%) sunt instituţiile creditate cu cele mai bune rezultate. La polul opus, aproape 2 din 3 români consideră că instituțiile politice precum Parlamentul, consiliile locale și Guvernul nu se implică suficient pentru a opri traficul ilicit.

Într-un număr extrem de mare, aproape 75% dintre respondenţi spun că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei.

Am pus această întrebare pentru oamenii politici, pe care dorim să îi avem parteneri în elaborarea strategiei de luptă împotriva traficului ilicit. Am vrut să vedem care este percepţia publicului vizavi de implicarea dânşilor în combaterea fenomenului. Şi la întrebarea dacă ar vota un politician care se implică activ în combaterea contrabandei, un procent de 73 % dintre cei care ne-au răspuns au spus că ar face-o. Cred că e un lucru de care oamenii politici ar trebui să profite având această informaţie, e clar că publicul conştientizează nevoia de implicare prin măsuri de natură legislativă”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV.

„Dacă îi întrebăm pe români care este impactul acestui fenomen asupra economiei, 94% dintre respondenţi identifică un impact negativ. Procentul scade la 89% când îi întrebăm despre impactul traficului ilicit asupra bugetului de stat. Marea problemă apare în momentul în care îi întrebăm în ce masură consideră că sunt afectaţi în mod direct de efectele contrabandei şi ale traficului cu produse contrafăcute. Procentul de persoane care conştientizează impactul fenomenului scade brusc de la 94% la 54%, practic doar 54% dintre români consideră că traficul ilicit în general îi afectează direct în mare masură. Aici este marea problemă, pentru că de fapt traficul ilicit ne afectează în mod direct pe noi toți. Sunt două categorii de riscuri: riscul direct al consumatorului în momentul în care apelează la astfel de produse, care îi pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală şi, riscul indirect care este determinat în primul rând de potenţiala pierdere a locului de muncă, pentru că aceste produse fac o concurenţă neloială agenţilor economici, şi doi la mână, cel mai mare impact, asupra bugetului de stat pentru că pierderile sunt de ordinul miliardelor de euro”, adaugă Daniel Mărăcineanu.

Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc nicio acțiune de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiuni de rutină, precum controale, razii și verificări (23%).

Întrebați ce consideră că ar trebui făcut în mod special pentru ca nivelul contrabandei să scadă, românii declară că ar trebui: să sporească controalele și să se aplice măsuri mai drastice (22%), implicare mai activă a autorităților competente (15%), creșterea pedepselor (11%), punerea în aplicare a legilor și înăsprirea legilor (9%), creșterea nivelului de trai (6%).

Însă îngrijorător este faptul că doar 1% dintre români spun că ar trebui denunțate faptele de contrabandă, ceea ce demonstrează încă o dată că spiritul civic al românilor este încă foarte scăzut.

DESPRE ASOCIAȚIA ACTIV

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un mediator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea, asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit. Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea. Comerțul ilicit reprezintă, conform unei definiții larg acceptate pe plan internațional, “orice practică sau comportament interzis de lege și este legat de producere, transport, primire, posesie, distribuție, vânzarea sau cumpărarea incluzând orice practică sau comportament care intenționează să faciliteze o astfel de activitate”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.