Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce înseamnă Dracula pentru România?

0

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Editura Vellant pregătesc o nouă traducere a romanului Dracula, de Bram Stoker. În așteptarea acesteia, lansează o dezbatere privind influența asupra imaginii României a acestui personaj și a mitologiei create în urma lui.

Una dintre preocupările constante ale Asociației noastre este cea legată de identitate locală și de armonizarea tradițiilor și a atributelor unui spațiu pentru a-și consolida profilul. Proiectul nostru oferă o perspectivă mai amplă asupra unui personaj faimos care și-a pus amprenta asupra imaginii României. Prin includerea de informații suplimentare despre locurile din România în care se întâmplă acțiunea și despre procesul de documentare al autorului înainte de a scrie cartea, ne propunem „investigarea” relației noastre, a românilor, cu această lucrare.” a spus Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Dracula este, neîndoielnic, un simbol puternic asociat României. Mai mult decât atât, este punctul de origine pentru o întreagă mitologie modernă care a dat naștere unei culturi pop de mare anvergură, cu ramificații în numeroase domenii, extrem de prolifică și lucrativă. O parte dintre referințele culturale generate de aceasta sunt catalogate într-un website lansat în contextul acestui proiect: https://dracula.info.ro/. De asemenea, aici sunt parcurse etapele documentării autorului, informații despre circulația romanului în literatura universală și alte elemente de context care permit o „lectură” mai bogată a unei cărți clasice. Se creează, astfel, premisele unei dezbateri pe tema felului în care reacționăm la mituri și stereotipuri, cum se construiește identitatea unui loc, cum se consolidează reputația, ce înseamnă „branding de țară”, elemente ce pot contribui la promovarea turistică și relația cu bunăstarea economică a spațiilor astfel promovate.

Proiectul „Dracula – Geneză și influențe” își propune realizarea unei cercetări (cantitative și calitative) care să răspundă la întrebarea „Este plasarea castelului lui Dracula în Transilvania o oportunitate sau un blestem pentru România de azi?” Oricine poate participa la sondajul disponibil aici: https://dracula.info.ro/tara-lui-dracula/comunitate/consultare/

Proiectul cultural „Dracula – Geneză și influențe” este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri: DC Communication, Editura Vellant, Librăriile Cărturești. Parteneri media: Bookhub, București FM, Citatepedia, cristianchinabirta.ro, victorkapra.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.