Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce i-ar putea determina pe tinerii excepționali ai României să rămână în țară și să se implice în schimbare?

0

80 de liceeni cu performanțe deosebite la nivel național și internațional din toată țara s-au întâlnit în perioada 2-8 septembrie în mijlocul țării, la Brașov și Sibiu, la cea de-a șasea ediție a Champions United. Ei fac parte din Creatori de viitor – o comunitate a tinerilor excepționali din România, construită începând cu anul 2014 de Asociația 11even cu sprijinul Kaufland România, comunitate care a depășit 500 de membri, unii dintre ei ajunși între timp studenți sau absolvenți ai unor universități de top din Europa și SUA.

Pe lângă sesiuni și ateliere de leadership și antreprenoriat, elementul central al celor 7 zile de Champions United l-au reprezentat sesiunile „TransForm”, în care i-am pus pe participanți – „creatorii de viitor”, față în față cu „creatorii de prezent” – oameni care pot să fie un model viabil pentru ei, cu valori autentice. Astfel, i-am avut alături de noi pe Simona Ciff, doctor în științele educației, psiholog, trainer și speaker educațional, blogger, membru fondator al conceptului Adventure Life; Ioana Ciuban, președinta Asociației Este Film și directorul festivalului ESTE FILM; Claudiu Butacu, co-fondatorul platformei EFdeN; Anabela Luca, fondator AdLemonade; Marian Ruben, CEO UtilBen; Michael Bulzan, director regional pentru Europa și Asia Centrală la Duke University; Părintele Constantin Necula, doctor în teologie.

Unul din sesiunile cheie ale evenimentului a fost reprezentată de dezbaterea „De ce să aleg România?”, organizată împreună cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Asistați de invitați speciali – Ilesan Daniela Florentina, profesoara care și-a calificat elevii în faza finală a Olimpiadei Geniilor; Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Profesor Universitar Doctor Inginer Ioan Bondrea; Michael Bulzan, antreprenor; Cristian Valentin Cișmaru, fondator al Asociației My Transylvania; Erwan Joliff, un francez stabilit în județul Brașov, la Cobor, unde a înființat o unitate de pompieri voluntari – tinerii au listat argumentele pro și contra rămânerii în țară. După o dezbatere extrem de interesantă, în topul argumentelor de a-și construi o carieră în străinătate s-au evidențiat: oportunitățile pentru vârfuri, schimburi de idei, centrele de cercetare dezvoltate. Surprinzătoare și emoționante au fost, însă, argumentele pe care le-au pus pe lista „de ce să rămân în România”: contribuția la reformarea sistemului educațional, familia și prietenii și, pe primul loc, „noi suntem schimbarea”.

Odată intrați în comunitatea Creatori de viitor, tinerii excepționali ai României au acces la un program de recompense care le va oferi posibilitatea să participe la evenimente de dezvoltare personală, cursuri, internshipuri la diverse companii etc. și la mentori care să-i ghideze în alegerile profesionale pe care le au de făcut, din rândul celor peste 80 de invitați care au participat ca speakeri la cele șase ediții de până acum ale evenimentului Champions United. Membrii comunității primesc și suport financiar prin oferirea unor burse educaționale (această oportunitate a fost lansată în 2019 și este în stadiul de concept), dar și posibilitatea de a-și implementa propriile proiecte, fie că este vorba despre propriile sesiuni TransFORM pe care să le organizeze în școlile lor (de la ultima ediție Champions United au avut loc peste 20 de asemenea sesiuni, iar pentru toamna acestui an sunt anunțate deja alte 20), fie despre inițiative originale, cum este Platforma TeachU (www.TeachU.ro), care va fi lansată în această toamnă. Conceput de o echipă de liceeni și coordonat de Gabriela Oprea – studentă la Oxford University, proiectul va facilita oferirea de meditații gratuite online  de către liceeni olimpici celor care se descurcă mai greu la anumite materii.

Ce spun creatorii de prezent despre creatorii de viitor:

„Nu mă pot abține de la a folosi superlative când vorbesc despre ei. M-au fascinat pur și simplu! Mult bun simț, implicare maximă și creativitate, capacitate foarte bună de comunicare, viziune și visuri mari, MARI, determinare, inspirație, sensibilitate și autenticitate. Niște lideri! Au fost denumiți creatorii de viitor. Extraordinar de tare mi-a plăcut cum sună expresia și chiar li se potrivește” – Cătălin Stoica, coach și trainer.

„Am acceptat invitația de a mă implica în proiectul Asociației 11even în pofida impresiei că descrieri de tipul <<Creatori de Viitor>> și <<Champions United>> sunt mai degrabă hiperbole mobilizatoare decât proiecții realiste. După câteva ore petrecute în compania tinerilor prezenți acolo, m-am răzgândit. Faptul că acești campioni vor juca un rol activ în crearea viitorului românesc și european mă face să fiu mai încrezător în șansele noastre – și mă obligă, o dată în plus, la implicare, inclusiv prin investirea în <<vârfurile>> generației care îmi urmează” – Michael Bulzan, antreprenor și director regional pentru Europa și Asia Centrală la Duke University.

Despre Creatori de viitor

Misiunea Asociației 11even cu Creatori de viitor este aceea de a forma o comunitate puternică a tinerilor performeri români. Dorim să-i provocăm să-și pună visele pe hârtie, apoi să vadă cum pot să transforme un gând, o idee, o viziune în realitate. Să-i ajutăm să se echipeze corespunzător cu încredere, cunoștințe, conexiuni, iar apoi când vor începe să facă primii pași în viața profesională, să simtă și să arate că misiunea lor este aceea de a crea un viitor excepțional.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.