Ce a prezis Robert Kaplan în 2002 la Sibiu despre viitorul politic al lumii?

0

Jurnalistul Robert Kaplan, desemnat unul dintre ”primii 100 gânditori ai lumii” de către cei de la Foreign Policy, este prezent astăzi la București pentru lansarea cărții Răzbunarea geografiei, ce ne spune harta despre conflicte viitoare și lupta împotriva destinului.

În 2002, Robert Kaplan, pe atunci consilierul lui George Bush, președintele SUA, venea la Sibiu, la Festivalul internațional de film documentar – Astra Film Festival, o platformă vie care a inițiat, încurajat și generat dialogul deschis între invitați de prim rang și audiență, unde se emit și se dezbat cele mai îndrăznețe idei și felul în care acestea reflectă lumea în care trăim.

Robert Kaplan

Numit persona non grata de către regimul lui Ceaușescu pentru că a criticat dur România prin comparație cu Rusia lui Stalin, Kaplan revine în 2002 în România la invitația lui Dumitru Budrala (director fondator Astra Film Festival) și susține la Sibiu o conferință despre viitorul României și al balcanilor, despre importanța poziției lor geografice pe harta lumii și felul în care acest dat natural influențează parcursul lor social, politic și economic.

Ce spunea defapt Kaplan atunci?

Susținea că dezechilibrul politic, terorismul, războaiele nu sunt generate de sărăcie, așa cum toți tindem să credem, ci dimpotrivă, motorul instabilității este dezvoltarea. Kaplan susținea că urbanizarea rapidă a orașelor este un factor generator de haos, oferind exemplul statelor din Africa și Orientul Mijlociu. De asemenea, susținea că o altă reacție a urbanizării, care va fi tot mai vizibilă în viitor, este islamismul radical, oferind ca exemplu atentatele de la 11 septembrie 2001. Kaplan a adus în discuție apropiata aderare a României și Bulgariei la UE și importanța spațiului balcanic pentru UE și NATO, aflat la granița cu Orientul Mijlociu care se îndrepta, după părerea lui, spre și mai mult haos. Menționa și colapsul spre care se îndrepta Grecia și felul în care va afecta întreaga Uniune Europeană.  Kaplan a susținut argumentat de ce a fost necesară intervenția militară NATO în Bosnia și Herțegovina (1995) și în Kosovo (1999) și cum aceste intervenții au conferit supraviețuirea și chiar expansiunea NATO.

Conferința susținută de Robert Kaplan poate fi urmărită integral aici:

http://www.youtube.com/watch?v=1QpFq5dfe-s

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează