Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Câştigătorii Premiilor „Drepturile Copilului” 2012

0

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) şi-a desemnat câştigătorii Premiilor „Drepturile Copilului” 2012

 

Pentru al doilea an consecutiv, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a acordat Premiile „Drepturile Copilului” unor persoane care au militat pentru Drepturile Copilului, care au luptat pentru respectarea acestora şi au contribuit la schimbarea vieţii copiilor.

Gala Premiilor „Drepturile Copilului” a început prin evocarea de către Melania Medeleanu, a lui Janusz Korczak, părintele drepturilor copilului, un martir al copiilor, cel care nu şi-a abandonat copiii nici în ultima clipa.

Excelenţa sa, Domnul Philippe Gustin – Ambasadorul Franţei la Bucureşti a deschis evenimentul evocând parteneriatul solid şi îndelung al Ambasadei Franţei cu FONPC, în scopul apărării drepturilor copilului şi al unităţii Organizaţiilor Neguvernamentale membre ale FONPC pentru această cauză. Domnia sa a vorbit în numele tuturor Ambasadorilor implicaţi în organizarea acestui eveniment, subliniind faptul că „Ar trebui să fim mult mai conştienţi că primele victime ale violenţei sau injustiţiei, nedreptăţii sunt de cele mai multe ori copiii, dar sunt şi cei mai lipsiţi de apărare pentru a se proteja împotriva acestor situaţii”.

 

„Criza economică a avut un impact important asupra copiilor din România, mulţi dintre ei neavând acces la niciun serviciu social, astfel că facem apel la noul Guvern să acorde prioritate copiilor”, a declarat, Excelenţa sa, Doamna Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, în deschiderea Galei.”

Excelenţa sa, Domnul Benoît Rutten, Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, a evocat cuvântul „copil”, „cuvânt care ar trebui să fie în centru atenţiei noastre”. Domnia sa a subliniat faptul că premiile acordate au fost meritorii pentru că cei care le-au primit au schimbat destine, implicându-se concret pe teren, în acţiuni care au ameliorat viaţa copiilor.

Domnul David Bongard – Şef de antenă, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Antena regională pentru Europa centrală şi orientală, a menţionat faptul că la 20 de ani de la intrarea României în rândul membrilor OIF, cauza drepturilor copilului este încă una foarte actuală, şi că este nevoie ca ONG-urile să fie sprijinite pentru susţinerea acestor drepturi.

Doamna Maja Wawrzyk, Director, Institutul Polonez din Bucureşti, a evocat personalitatea lui Janusz Korczak, menţionând că Polonia a declarat acest an „Anul Janusz Korczak”, „Anul drepturilor copilului”. Domnia sa a menţionat importanţa existenţei unui „Avocat al copilului care să reprezinte interesele şi drepturile tuturor copiilor, astfel încât fiecare copil să se simtă respectat”. Toate trofeele acordate anul acesta în cadrul Galei au purtat numele acestui martir al drepturilor copilului şi au fost realizate de Anca Benera.

Juriile Concursului Premiile „Drepturile Copilului” au desemnat  câştigătorii ediţiei 2012 astfel:

Ştefănică-Ionel Armeanu, câştigă trofeul şi premiul „Drepturile Copilului” la categoria  «profesionist din cadrul instituţiilor/ autorităţilor publice». Directorul DGASPC Vaslui este premiat pentru activismul, luările de poziții în spațiul public, atașamentul față de cauza copiilor, perseverența cu care a luptat şi luptă pentru această cauză.

Carmen Anghelescu, psiholog câştigă trofeul şi premiul la categoria «profesionist din cadrul ONG». Este unul din pionierii educaţiei timpurii din România, care a elaborat studii şi strategii care au schimbat din temelii sistemul de educare a copilului mic în instituţii. A format sute de specialişti care lucrează cu copiii şi a pus bazele Şcolii Step by Step în România.

Aron Cârneală, câştigă trofeul şi premiul pentru categoria «tânăr debutant din cadrul ONG»,  Premiul „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, un laptop acordat de către Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie, „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, organizaţie membră FONPC. Tânăr beneficiar al Centrului de Plasament „Gulliver” Sibiu, inițiator și principal organizator al unor evenimente pentru şi cu copii. Un tânăr care ne aduce în atenţie drepturile copiilor din instiuţii, spunând „Nu contează dacă un copil se află în familii sau în instituţii, el are aceleaşi drepturi şi aceleaşi nevoi”.

Ioana Răduca, Şef Secţie Social în cadrul Departamentului de Ştiri Antena 1 şi Antena 3, câştigă trofeul şi premiul la categoria „jurnalist”. Ioana Răduca este un jurnalist implicat în domeniul medical şi social, preocupată mai ales de protecţia copiilor, educaţia şi sistemul de adopţii din România. A coordonat Campania Socială „Copii nu sunt de vânzare” care aduce în atenţia publicului şi autorităţilor un subiect extrem de grav – negocierea pentru vânzarea copiilor. A fost prezentă la Gală cu întreaga echipă care a contribuit la câştigarea acestui premiu.

Amalia Enache, câştigă Premiul „Drepturile Copilului” la „categoria VIP”. Prezentatoarea ştirilor PRO TV, a primit trofeul şi premiul pentru hotărârea cu care militează pentru închiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi din România şi promovarea integrării copiilor în medii cât mai apropiate de cele familiale. Amalia Enache realizează emisiuni despre copiii care încă îşi trăiesc primii ani din viaţă în nişte clădiri similare spitalelor municipale, militând pentru şansa copiilor de a spune „acasă” şi “familie”.

Virgil Ianţu, câştigătorul trofeului „Drepturile Copilului”, categoria „VIP” 2011, a fost cel care a susţinut acest eveniment atât din rolul de Preşedinte onorific al juriului, cât şi din postura de personalitate publică implicată în proiecte sociale şi partener al Federaţiei ONG-urilor pentu Copil.

 

Domnul prof. univ. dr. Sorin Mircea Oprescu, Primarul General al Capitalei, primeşte premiul de excelenţă al FONPC. Domnia sa a sprijint acest eveniment, iar premiul acordat de Federaţie este atât o recompensă simbolică pentru implicarea în apărarea drepturilor copilului, cât şi o invitaţie din partea organizatorilor de a rămâne vigilent şi activ la cauza copiilor, a nevoilor şi drepturilor lor.

Printre finalişti s-a numărat şi Primarul sectorului 2, domnul Neculai Onţanu, care se va bucura de vizita echipei FONPC şi a organizaţiei Hrăniţi Copiii, pentru a primi un premiu special pentru susţinerea ONG-urilor membre ale FONPC şi susţinerea dezvoltării proiectelor sociale realizate de ONG-uri.

Evenimentul s-a bucurat de susţinerea doamnei Denisa Pătraşcu, Secretar de Stat şi a doamnei Elena Tudor, Director, Direcţia Protecţia Copilului din cadrul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prezente atât în calitate de membrii ai juriului, cât şi în calitate de parteneri ai FONPC la eveniment.

Copiii Corului „Colinda”, din judeţul Ialomiţa au încântat publicul cu colinde şi urări de Sărbători, iar tânărul talentat Claudiu Spătaru a acompaniat muzical Gala Premiilor Drepturilor Copilului, ediţia a doua.

Bogdan Simion, Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil a evocat pe tot parcursul Galei, importanţa parteneriatului în vederea susţinerii drepturilor copilului şi a precizat faptul că „Drepturile Copilului ar trebui tratate cu mai multă seriozitate în România, atât de către autorităţile centrale, cât şi cele locale, dar şi de către societatea civilă: ONG-uri, familii şi alţi actori ai comunităţii”.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului Festivalul Drepturilor Copilului «Pentru cucerirea drepturilor noastre !» ediţia a III-a, implementat de FONPC în parteneriat cu: Reprezentanţa UNICEF în România, Ambasada Franţei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Norvegiei, Ambasada Canadei, Ambasada Olandei, Ambasada Spaniei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Institutul Polonez din Bucureşti, Fundaţia Parada, Fundaţia Terre des hommes, Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociaţia „Hrăniţi Copiii”, SOS Satele Copiilor România, Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor – Filiala Cluj, Fundaţia Talentum, Institutul Francez din România-Direcţia Regională Cluj-Napoca, Centrul Cultural Francofon Buzău, Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti. Parteneri media: Radio RFI, România Pozitivă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Revista Ioana – Burda România. Sponsori: Kraft Foods Romania, Grupul Editorial Corint, Crescento Grup, Mathilde (www.mathilde.ro) Centrul de Diagnostic şi Tratament Pro Vita (www.centrul-provita.ro).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.