Câștigători ai competiției de idei de inovare socială Social Innovation Relay

0

IDEILE DE INOVARE SOCIALĂ ALE LICEENILOR PREMIATE ÎN CADRUL FINALEI SOCIAL INNOVATION RELAY

Pe 20 mai, 3 elevi de la Colegiul Național Jean Monnet din Ploiești au fost desemnați câștigători ai competiției de idei de inovare socială Social Innovation Relay. NEO Team a propus ca soluție la problema absenteismului și abandonului școlar înființarea unei companii de servicii de telecomunicații care să le ofere suport financiar elevilor cu situație materială deficitară, printr-un sistem de donații simplu: Fiecare oră pe care un abonat o va consuma vorbind la telefon se va converti într-o zi petrecută la școală de un copil care nu și-a putut termina studiile.

social innovation relay

Ei și-au prezentat online proiectul în fața juriului alături de elevi din alte 9 echipe din țară, în cadrul finalei naționale a competiției Social Innovation Relay (SIR), organizată pentru al patrulea an consecutiv de Junior Achievement în parteneriat cu HP

Concursul SIR îi provoacă pe elevii de liceu să dezvolte concepte inovative de afaceri pentru a rezolva probleme sociale actuale, iar cele 10 echipe finaliste au trecut prin mai multe etape de evaluare, dezvoltare a propunerilor de proiect și mentorat cu sprijinul și implicarea consultanților voluntari HP.

Finala a fost organizată cu ocazia aniversării HP Global Day of Service pe 20 mai, marcându-se încă o dată parteneriatul pe termen lung dintre HP și Junior Achievement pentru educarea tinerilor.

“În urma participării la competiția Social Inovation Relay, am trăit o experiență nouă care ne-a ajutat să consolidăm relațiile dintre membrii echipei noastre și să obținem informații noi și utile despre antreprenoriatul social, într-o manieră interactivă. Am perceput acest concurs ca pe o provocare, ca pe o șansă de a expune o problemă socială și de a încerca să o rezolvăm prin dezvoltarea unui proiect, cu ajutorul profesorului nostru coordonator, doamna Ileana Cocuz și al mentorului din partea HP. Suntem fericiți că, prin proiectul nostru, am reușit să atragem atenția asupra unei probleme care se manifestă de mult timp în societatea noastră.”  – au declarat membrii echipei câștigătoare.

Echipa câștigătoare va fi premiată în cadrul Galei Business Hall of Fame, organizată pe 28 mai la Ateneul Român din București, eveniment prin care sunt recunoscute şi premiate cele mai bune exemple de parteneriat educaţional public-privat. De asemenea, NEO Team va reprezenta România la finala globală Social Innovation Relay, care se va derula online pe 8 iulie, alături de participanți din alte 18 țări.

Echipele clasate pe locurile II și III în competiție, reprezentând două licee din Ploiești și Piatra-Neamț (The Dream Builders, Colegiul Național Al. I. Cuza și Merităm o șansă!, Colegiul Național de Informatică) au luat în calcul probleme relevante din comunitățile lor, care îi vizează pe tineri și au propus ca soluții: organizarea de ateliere interactive pentru materiile principale studiate de elevi la școală, susținute de profesioniști, care să îi ajute să dobândească o experiență practică după finalizarea studiilor, respectiv, crearea unui program de after-school personalizat pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Competiția Social Innovation Relay face parte dintr-un program educațional mai amplu, care implică elevi din 18 țări de pe 4 continente și este bazat pe trei componente practice de învățare: quiz şi obţinerea de către elevi a Certificatului de cunoştinţe în domeniul inovării sociale; studii de caz pe tema inovării și antreprenoriatului social; competiţie şi mentorat online oferit de consultanţii HP.

Astfel, prin participarea la acest program, elevii au șansa să își exerseze și aplice cunoștințele deja dobândite în domeniul antreprenoriatului, să învețe lucruri noi despre problemele și inovațiile sociale și să își dezvolte mai multe tipuri de abilități, cum ar fi cele de: lucru în echipă, prezentare și comunicare, gândire creativă, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, utilizarea noilor tehnologii.

relay 2014

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip „learning by doing” se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, cu instituţiile de învăţământ şi sunt susţinute financiar şi cu consultanţă de către comunitatea de afaceri. Informaţii suplimentare sunt disponibile la: www.jaromania.org

Despre HP

HP creează noi posibilităţi pentru ca tehnologia să aibă un impact relevant asupra oamenilor, companiilor, guvernelor şi societăţii în ansamblu. HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, pune la dispoziţia clienţilor săi echipamente de imprimare, computere personale, software, servicii şi infrastructură IT care, împreună, generează experienţe sigure pentru o lume conectată în permanenţă. Mai multe informaţii despre HP (NYSE: HPQ) sunt disponibile pe http://www.hp.com

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează