Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Casa solară EFdeN Signature, inaugurată în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

0

Casa solară EFdeN Signature, proiectată și executată de organizația EFdeN, a fost inaugurată astăzi, 25 iulie 2018, la București, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Adjunctului Şefului Misiunii Diplomatice SUA la București, domnul David Schlaefer, și a reprezentanților mediului academic și privat.

Casa va fi amplasată temporar în incinta complexului comercial Băneasa Shopping City, și va fi deschisă pentru vizitare publicului larg până la începutul lunii septembrie, când va fi transportată în Dubai. Acolo va reprezenta România la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare – Solar Decathlon. În această competiție se reunesc 18 echipe finaliste, din 13 țări, de pe 4 continente.

Locuința EFdeN Signature este dezvoltată de o echipă interdisciplinară formată din 60 de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și de la alte trei universități, care au proiectat și construit o casă solară, 100% electrică și prietenoasă cu mediu, cu un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru ocupant.

Toți cei direct interesați de locuințe solare, tehnologii și soluții de eficientizare energetică, producție de energie solară și reducere a impactului negativ asupra mediului pot vizita casa în perioada 31 iulie – 31 august, de luni până vineri, între orele 18.00 și 21.00 și în weekend, între orele 12.00  si 21.00.

Începând cu data de 1 septembrie anul curent, casa va fi demontată și transportată pe mare în Dubai, pentru a fi reasamblată în doar 15 zile de echipa de studenți pe situl unde va avea loc competiția. Proiectată să se integreze atât în climatul din Dubai, cât și în cel din România, prototipul oferă o experiență unică prin potențialul de adaptare și personalizare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Creativitatea și perseverența acestei echipe, care a reușit să aducă la un loc parteneri importanți din mediul academic, dar și din cel privat, reprezintă cea mai bună dovadă că cercetarea din România se află pe mâini bune. De altfel, proiectul dumneavoastră înglobează multe dintre lucrurile care îmi dau speranță pentru viitor. Nu este doar rezultatul unui demers creativ, bazat pe cercetare, ci și o propunere cât se poate de concretă pentru rezolvarea problemelor actuale.”

Mihai Toader-Pasti, Manager General și Co-fondator EFdeN: “Ne bucurăm că reprezentăm din nou România la cea mai importantă competiție de profil din lume. Mulțumim universităților, companiilor și tuturor partenerilor implicați în EFdeN, pentru că împreună contribuim la o Românie mai responsabilă, la un mediu construit mai sustenabil și la educația tinerilor din România. Pentru participarea la competiția din Dubai am reușit să asigurăm deja 65% din resursele necesare și căutăm în continuare parteneri care să se alăture misiunii noastre.’’

Prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții București: “Această interacțiune de practică interdisciplinară le aduce studenților din EFdeN un spor de competență ce completează activitățile de tip didactic. Ne bucurăm să fim cu toții parte din acest proiect de excelență academică.”

Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu: “În domeniul edificării spațiului arhitectural, conlucrarea între arhitectul proiectant, inginer, constructor și beneficiar este esențială. Doar așa rezultatul final, construcția, poate atinge cotele unei autentice creații artistice. EFdeN, prin conceptul său, prin implicare și realizare, reprezintă un exemplu reușit de armonizare perfectă a acțiunilor actorilor implicați într-un proiect mic, dar complex de construire a unei case conformate la exigențele prezentului.

Printre partenerii proiectului se numără Engie, grupul Vinci Energies, Băneasa Shopping City, Lidl, Rothoblaas, ErgioProd, Signify (Philips Lighting), Sika, RoGBC, Bosch, Habitat Energy, Saint Gobain și alte 60 de companii.

Amalia Anghel, Șef Serviciu Comunicare Corporate, ENGIE Romania, partenerul principal al proiectului: „Ne bucurăm să împărtășim cu EFdeN acceași viziune despe viitor și anume că utilizarea surselor alternative de energie, a tehnologiilor integrate de smart home, precum și a soluțiilor inovatoare de eficiență energetică vor fi soluțiile indispensabile ale casei viitorului. Totodată, ne dorim un mediu mai curat în care să trăim și pe care să îl lăsăm generațiilor viitoare, de aceea contribuim la educarea publicului larg asupra soluțiilor sustenabile.”

Daniela Matei – PR Manager, Băneasa Shopping City: „Baneasa Shopping City sustine pentru a doua oara proiectele inovatoare realizate de catre EFdeN, proiecte apreciate nu numai de catre public, dar si de catre intreaga noastra echipaConsiderăm ca toți cei care au lucrat anul acesta la casei EFdeN Signature sunt o sursă de inspirație pentru intreaga comunitate Prin determinarea de care au dat dovadă, ne-au arătat că dacă îți dorești suficient de mult și îți pui toată creativitatea la lucru, chiar și imposibilul devine posibil. În plus, să nu uităm că ei ne reprezintă țara la una dintre cele mai importante competiții internaționale de sustenabilitate, un motiv în plus să beneficieze de susținerea noastră, a tuturor.”

Gabriela Tudorache, Manager Resurse Umane și Comunicare, Vinci Energies România: “Solidaritate, spirit întreprinzător și pasiune sunt trei dintre valorile Vinci Energies România, de care voi dați dovadă din plin.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat 23 de premii.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Mai multe detalii despre echipă, despre proiect și despre cum vă puteți implica, găsiți pe site-ul www.efden.org.

Fotografii oficiale: Dragoș Asaftei 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.