Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cartea „Sufism şi poezie mistică în Persia”

0

Cea mai nouă apariţie: „Sufism şi poezie mistică în Persia” de VIOREL OLARU în colecţia HISTORIA.

“ Poezia clasica persona, prin toate formele ei de expresie, cauta in primul rand sa deschida sufletul uman pentru a percepe direct dimensiunea divina a realitatii.  “ – Viorel Olaru

 

Despre carte:

Sufism_si_poezie_persp_mareCa şi precedenta mea carte, Secolul şamanid din istoria iranienilor şi începuturile poeziei clasice persane, şi aceasta nu-şi doreşte să fie în primul rând o lucrare strict ştiinţifică, în sensul că fiecare afirmaţie trebuie să fie riguros documentată prin indicarea surselor, deşi în totalitatea ei se bazează pe lucrările unor autori cu mare autoritate în domeniu. Am dorit mai degrabă să lăsăm cititorului plăcerea de a contempla modul în care uneori faptul istoric real este înceţoşat de interpolări sau actualizări, amintiri de peste veacuri, e confundat voit sau din neştiinţă cu alte evenimente similare, dar petrecute în alte timpuri şi în alte condiţii…

Cartea de faţă nu este altceva decât un mijloc prin care cititorul este îndemnat să-şi întoarcă privirea către Răsărit, pentru că acolo zac neştiute sau uitate izvoare de înţelepciune, trăiri şi învăţături care îl fac pe cel ce le descoperă să nu-l mai intereseze doar exoticul şi fabulosul oriental, ci să se apropie cu înţelegere de modul de viaţă al societăţilor şi comunităţilor care continuă să supravieţuiască în spaţiul considerat unanim a fi leagănul omenirii. De asemenea, e de dorit ca această carte să-l ajute pe cititor să perceapă mai bine evenimentele ce se petrec astăzi în această parte a lumii şi să realizeze că este necesară o mai bună înţelegere, o mai înţeleaptă deschidere şi toleranţă faţă de lumea islamică în general şi de Iran în particular. Este o altă lume şi o altă civilizaţie, iar în abordarea corectă a acesteia nu trebuie să se recurgă la exigenţele unor sisteme de valori străine, în special europene şi iudeo-creştine, înainte de a cunoaşte fundamentele filosofice şi religioase, precum şi realităţile istorice care au dus la crearea respectivei culturi.

Ajuns la această cunoaştere, cititorul va putea să hotărască singur ce este real, ce s-ar putea să fi fost real şi ce este pură imaginaţie sau legendă intenţionat creată de marii învăţaţi ai vremurilor trecute pentru a edifica acea identitate etnică şi culturală care să îmbine armonios istoria vechilor persani cu o religie întemeiată de Profetul Muhammad, într-un spaţiu aflat la intersecţia Indiei şi altor tărâmuri orientale cu lumea europeană.

Poezia clasică persană, prin toate formele ei de expresie, caută în primul rând să deschidă sufletul uman pentru a percepe direct dimensiunea divină a realităţii.

Viorel Olaru

Despre autor:
Viorel_olaru__autorViorel Olaru este un cunoscător temeinic al limbii şi literaturii islamice, cât şi un pasionat cercetător al civilizaţiei persane. În cărţile sale se adresează nu doar studenţilor şi specialiştilor ci mai ales publicului larg, pe care îl familiarizează cu ideile şi valorile profunde ale unor spaţii îndepărtate, invitându-l în acelaşi timp să se delecteze cu  plăceri spirituale dintre cele mai rafinate.

Lucrări: Secolul şamanid din istoria iranienilor şi începuturile poeziei clasice persane. Între fabulos şi faptul istoric real – Editura Betta, Bucureşti, 2012. Sufism şi poezie mistică în Persia – Editura Herald, Bucureşti, 2013.

Despre Editura Herald

Editura Herald oferă acces nemijlocit la textele esenţiale ale umanităţii, ce au fost adunate în colecţii reprezentative pentru fiecare spaţiu cultural în parte. Fie că edităm scrierile cele mai relevante ale marilor tradiţii, fie că punem la dispoziţia cititorilor lucrări de exegeză culturală şi spirituală selectate cu multă atenţie, grija noastră se îndreaptă către veridicitatea surselor şi valoarea lucrărilor. Scopul nostru este să arătăm posibile direcţii către Cunoaştere şi Adevăr, să redescoperim valorile fundamentale de care avem nevoie pentru a trăi în armonie cu noi înşine şi cu lumea. ( www.edituraherald.ro )

Referinţe:

„Peste 20 de colecţii cu titluri dintre cele mai incitante.” (Observator cultural);

„Prin cărţile apărute în colecţiile sale, Editura Herald oferă cititorului interesat nu de spectaculosul facil al domeniilor, ci de cărţile de referinţă, reperele unui parcurs care-l deschid către orizontul cunoaşterii comorilor spiritualităţii.” (Bogdan Mihai Mandache, Cronica)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.