Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Care este cererea și oferta de economie socială din România?

0

Cercetători ai Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română au analizat cererea și oferta de economie socială din România.

demand

Editura ProUniversitaria a publicat recent volumul „Demand and supply of social economy – two development regions of Romania” (Cererea și oferta de economie socială – două regiuni de dezvoltare din România).

Lucrarea, publicată în limba engleză, este coordonată de cercetătorii științifici Simona Maria Stănescu, Sorin Cace și Filip Alexandrescu din ICCV și reunește o serie de studii de maximă relevanță pe tema economiei sociale și domeniilor conexe (ocupare, intregrare socială, grupuri vulnerabile) din regiunile de dezvoltare București Ilfov și Sud Est. Volumul are la bază ample cercetări de teren (atât cantitative, cât și calitative) derulate în cadrul proiectului „Integrat-resurse pentru femeile și grupurile roma excluse social”, co-finanțat prin Fondul Social European și derulat de Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică Catalactica, în parteneriat cu ICCV și Bolt International Consulting – L. Katsikaris & Co Limited Partenership.

Acest volum a fost realizat de către o echipă de cercetare a ICCV, în calitate de partener responsabil pentru studiul referitor la stadiul de dezvoltare a economiei sociale în regiunile de dezvoltare București Ilfov și Sud Est.

Ulterior evaluării stării de dezvoltare a economiei sociale a celor două regiuni, scopul principal este creșterea nivelului de informare și conștientizare publică a rolului economiei sociale în identificarea unor soluții de angajare pe piața muncii. Studiul a sprijinit realizarea obiectivului general al proiectului, respectiv promovarea incluziunii active pe piața muncii prin susținerea întreprinderilor sociale, in special a femeilor și minorității rome, prin dezvoltarea de parteneriate și prin stimularea implicării în viața comunității a persoanelor excluse social din cele două regiuni de dezvoltare ale României. Județele incluse în studiu sunt: Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Ilfov, Tulcea, Vrancea și municipiul București.

„Am lansat acest studiu în contextul în care proiectul de lege a economiei sociale se află pe agenda publică a dezbaterilor în comisiile de specialitate ale Senatului și este în pregătire lansarea unui nou apel de proiecte pentru economie socială prin Fondul Social European. Economia socială nu trebuie confundată cu inserția pe piața muncii a grupurilor vulnerabile deși poate juca un rol în acest proces. Este nevoie, mai mult ca oricând, ca dezvoltarea domeniului economiei sociale să fie susținută și în România, la fel precum în alte state ale Uniunii Europene unde acest domeniu este generator de locuri de muncă în actualul context socio-economic. Este nevoie de susținerea entităților de economie socială prin măsuri clare și ferme inclusiv și prin stabilirea unor responsabilități ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în domeniu. Venim în întâmpinarea acestui deziderat și lansăm rezultatele studiului nostru care documentează, prin contribuția unui grup de cercetători ai Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, nevoia de cerere și ofertă de economie socială din regiunile de dezvoltare București-Ilfov și Sud Est, având acum, iată, și aceste informații relevante despre zone cu șomaj ridicat și cu o rată ridicată a ponderii persoanelor vulnerabile pe piața muncii. Este, dacă vreți, un semnal de alarmă dar și o încurajare a decidenților de a adopta o viziune strategică privind promovarea domeniului economiei sociale cu impact direct asupra procesului de finalizare a legii economiei sociale. Prin dialog social și ținând cont de nevoia reală a populației”, declară Simona Maria Stănescu, unul dintre coordonatorii lucrării.

Detalii despre studiu și cuprinsul său pot fi accesate aici http://www.prouniversitaria.ro/carte/demand-and-supply-of-social-economy

Aveți acces GRATUIT la BIBLIOTECA VIRTUALĂ DE SOCIOLOGIE

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.