Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Care este bilanțul plantărilor?

0

Plantăm fapte bune în România” a încheiat plantările programate pentru primăvara lui 2014. Bilanțul din acest an este unul îmbucurător, cu ajutorul celor 1.406 voluntari au fost plantați 54.500 copăcei în 6 județe (AG, CT, IS, MS, PH și SM). Acțiunile au vizat terenuri cu risc de alunecare, care au alunecat sau agricole degradate.

logo Plantam Fapte Bune 2014 FBRo fundal alb

Plantările au început în data de 22 martie, în județul Constanța, au continuat săptămânal în Satu Mare, Argeș, Mureș și Prahova, încheindu-se pe 30 aprilie în județul Iași. Cei 54.500 de copaci (stejari, frasini, salcâmi sau  paltini) au fost sădiți în plantațiile inițiate în anii precedenți.

Mulțumim tuturor colegilor noștri, partenerilor instituționali precum Consiliile Locale, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Direcțiile Silvice Iași și Mureș, ONG-urilor Pathos-Departamentul de Mediu, SET-Social Eco Team Prahova, GEEA Argeș, Organizația Studenților Silvicultori SILVA Brașov, companiilor: Alistar Security, Brenntag România, Coca-Cola, DB Schenker Romtrans, Eurolines Romania, FAN Courier, HOLCIM, Immochan, InMedio, MEGA-IMAGE, TIMAC Agro România UniCredit Țiriac Bank, U.S.A.M.V.-Bucuresti și Zenith Romania cât și tuturor persoanelor care au participat în nume propriu.

Cel mai important partener al primăverii 2014 a fost UniCredit Tiriac Bank care va planta anul acesta un copac pentru fiecare client care alege să primească raportul de activitate al cardului de credit prin email in locul variantei tipărite. Obiectivul UniCredit Țiriac Bank în cadrul noului proiect de implicare și responsabilitate socială este să planteze 10.000 de copaci în 2014.

Celor care își doresc să participe la acțiunile „Plantăm fapte bune în România” o pot face în toamnă, cand sunt programate noi plantări. Adresa la care sunt așteptați  voluntarii este  voluntar@plantamfaptebune.ro .

Pădurile plantate vor stabiliza terenurile, vor avea valoare peisagistică pentru comunitățile locale, cât și pentru turiștii care merg în aceste zone.

La nivel național, „Plantăm fapte bune în România” și-a propus ca, în 2014, sa  împădurească  21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3.000 de voluntari. Acțiunile de vară vor cuprinde activități de prașilă (îndepărtarea buruienilor din jurul copăceilor și mobilizarea solului), erbicidare și fertilizare. Acestea vor fi realizate în toate localitățile din cele 10 județe angrenate în inițiativă. În toamnă vom completa plantațiile și vom porni obiective noi de împădurire în județele Cluj și Dâmbovița.

Despre „Plantăm fapte bune în România”

Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Proiectele noastre se derulează în prezent în 12 județe şi sunt gândite pe termen lung, respectiv o perioadă de 5 – 7 ani. Mai precis, derulăm acţiuni de împădurire pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de îngrijire până la reuşita finală cât şi raportarea şi verificarea legalităţii tăierilor de păduri. În cei trei ani de activitate, am mobilizat 11.039 de voluntari, cu ajutorul cărora am plantat 236.700 de copăcei -specii forestiere- pe 62.5 hectare de terenuri publice. Aplicația noastră online „Harta tăierilor de păduri” ne-a ajutat să raportăm peste 1700 de tăieri de păduri; în paralel, am verificat aceste sesizări prin acțiuni pe teren în 6 judeţe din țară.

Cele 12 judeţe în care suntem activi sunt: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.

 

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.