Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric

0

În perioada 21-29 februarie 2016, în mai multe localități din dreapta Tisei, în Ucraina, se va desfășura Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric, proiect derulat de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor.

image001

Etnicii români din localitățile Slatina, Apșa de Jos, Glubochi, Apșa de Mijloc, Plăiuț și Biserica Albă se vor bucura de un mini-turneu de teatru și un concert de operă pop. Copiii vor fi delectați de actorii-cascadori de la Asociația Culturală „Lupii Albi” care, în frunte cu actorul, scenograful și regizorul Bogdan Jianu, vor oferi o interpretare nouă, cu o scenografie originală, a poveștii Dănilă Prepeleac de Ion Creangă. Prin grija partenerului local Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, la evenimente se vor lua parte colectivele de profesori și reprezentanții din conducerea instituțiilor de învățământ.

Turneul se va încheia, în prag de martie, cu un concert de muzică românească interbelică intitulat „Iubesc femeia – povestea bărbatului interbelic” dedicat doamnelor și domnișoarelor, susținut de tenorul Vlad Miriță și pianistul Alexandru Mihai Burcă. Concertul s-a bucurat de recenzii deosebite și de o primire călduroasă în comunitatea românească din Voivodina în anul 2014. În deschiderea evenimentului va avea loc și o reprezentație a Corului Asociației „Speranța” din Slatina (Solotvino).

În regiune se află una dintre cele mai mari concentrări de români (inclusiv volohii), de circa 40 mii de persoane, pe un areal de cca 7000 km pătrați, conform liderilor asociațiilor românești din dreapta Tisei. Mărțișorul este una dintre cele mai vechi și îndrăgite sărbători păstrate în rândul comunității din Maramureșul istoric.

LUPII ALBI este o asociație culturală al cărei obiectiv este conservarea și promovarea istoriei, folclorului și a valorilor naționale. Asociația este formată din actori și cascadori profesioniști, care promovează obiective cultural – istorice și turistice aflate pe teritoriul României. Printre distincțiile primite se numără Diploma de Excelență la categoria EVENIMENTUL ANULUI – pentru realizarea primei ediții a Festivalului Medieval DRACULA, oferită de Primăria Municipiul Târgoviște (2014); Diploma de Excelență pentru contribuția adusă la realizarea obiectivelor sectorului zootehnic, privind organizarea evenimentului și expunerea exemplarelor de înaltă valoare genetică (cai), în cadrul expoziției INDAGRA FARM 2015 oferită de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurare (2015); Diploma de Recunoștință pentru contribuția adusă la desfășurarea manifestării științifico-culturale dedicată Zilei Eroilor, oferită de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” (2015); Diploma de Recunoștință pentru evocarea victoriei armatei române în luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, oferită de Consiliul Județean Vrancea (2015); Medalie de Recunoștință oferită de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (2015).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.