Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Capacitatea de a identifica resursele, nevoile și oportunitățile din comunitățile rurale și colaborarea dintre localnici sunt esențiale pentru comunitățile rurale din Estonia, Finlanda, România și Scoția

0

Datele au fost colectate în prima fază a proiectului Erasmus + VISEnet dedicat antreprenoriatului social în comunități rurale

Comunitățile rurale trebuie să fie capabile să răspundă nevoilor de bază, cum ar fi accesul la apă curată, sănătate și educație și ocuparea forței de muncă, iar la sate deja există semi profesioniști și experiența lor, cunoștințele și abilitățile practice nu sunt identificate, mobilizate sau aplicate*. Prin programul Erasmus + „Village Social Enterprise learning material guidance and networking”(VISEnet), echipa internațională formată din experți și profesori din mediul academic și reprezentanți din mediul rural, își propune să dezvolte diverse abilități în comunitățile rurale pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale comunității prin întreprinderi sociale.

În perioada august – noiembrie 2019, 64 de persoane din comunități rurale din Estonia, Finlanda, Scoția și România au participat la workshopuri locale axate pe „Metode de activare și participare a comunității în zonele rurale”, concentrate pe cinci teme (figura 1), pentru a stimula dezvoltarea întreprinderilor sociale în comunitățile lor.

Figura 1. Teme abordate pe durata workshopurilor

A fost folosită o varietate de metode de predare și de instrumente de învățare: cartografiere a comunității în raport cu nevoile, bunurile și oportunitățile din comunitate, brainstorming, harta empatiei, etc.

În România, 19 reprezentanți ai comunei Bahnea din județul Mures, cu sprijinul a doua cadre didactice de la Academia de Studii Economice București, prof. univ. dr. Carmen Paunescu și cadru didactic asociat dr. Daniela Staicu, au participat într-un proces ghidat de identificare a nevoilor și a resurselor neexploatate din comună. Participanții au lucrat în jurul conceptelor de „activare” și „participare” a comunității și au identificat atât nevoile critice ale comunității construită în jurul școlii cat și bunurile și resursele umane disponibile pentru rezolvarea lor. De asemenea, grupul a menționat că este nevoie de asistență și formare continuă pentru a transforma oportunitățile locale în afaceri funcționale. La finalul activității, un grup de patru participanți au declarat că doresc „să lucreze în mod voluntar la activitățile pentru dezvoltarea afacerilor sociale la ei in comuna”.

În Estonia, organizația Ökokuller a coordonat un workshop pentru două comunități din nordul Estoniei – Lahemaa și din sud – Haanja. Facilitatorul, cu ajutorul materialului de învățare elaborat de echipa VISEnet, a urmărit să apropie comunitățile interesate de dezvoltarea turismului și, ca urmare, acest atelier a contribuit la consolidarea unui grup de localnici pentru a-i pregăti pentru activități de dezvoltare a turismului.

În Finlanda, activitățile au fost coordonate și dezvoltate de Institutul Ruralia al Universității din Helsinki. Cele două sate participante la proiect se află în diferite etape ale dezvoltării întreprinderilor sociale. Împreună cu cei trei facilitatori, participanții au evaluat resursele și oportunitățile disponibile în contextul propriu prin cartografierea comunității. Lecția principală a acestui atelier a fost că „în sat există bunuri și potențial, trebuie doar “văzut și organizat” într-o oportunitate de afaceri.”

În Scoția, activitățile au fost coordonate de organizația Inspiralba, iar accentul a fost pus pe identificarea activelor din comunitate, în special pe resursele umane. De asemenea, grupul a recunoscut că, deși există o serie de abilități potențiale disponibile în sat, disponibilitatea oamenilor și timpul este un factor important. Grupul de participanți a menționat că „este nevoie de o a doua sesiune pentru a identifica lista de abilități disponibile în anumite domenii”.

Figure 2. Principalele priorități ale comunităților locale rezultate din cele patru workshop-uri locale

Principalele priorități ale comunităților rurale locale rezultate din atelierele locale (figura 2) sunt legate de cartografierea oportunităților locale care pot fi transformate în oportunități de deschidere a unor afaceri locale cu impact important asupra contextului social al fiecărei comunități și identificarea resurselor umane, de infrastructură și bunuri naturale.

Mai mult, echipele de facilitatori din toate țările partenere au ajuns la concluzia că acordarea unei atenții deosebite activării și participării comunității în zonele rurale contribuie la încurajarea antreprenoriatului social local în multe moduri. În concluzie, conținutul/materialul de învățare despre activarea și participarea comunității dezvoltat de echipa VISEnet poate fi un mijloc de consolidare a comunităților (Estonia), de a favoriza potențialul comunității (Finlanda), de a încuraja activarea și inițiativa locală (România) și de a motiva continuarea proceselor de dezvoltare locală (Scoția).

Premisa proiectului Erasmus + VISEnet este că în comunitățile rurale există potențial, cunoștințe și abilități necesare pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii locale și pentru ocuparea forței de muncă, dar oamenii nu știu să folosească resursele din comunitate. O posibilă soluție pentru dezvoltarea economiei locale este antreprenoriatul social, o inițiativă durabilă pentru care prevalează scopul social și în care profitul este reinvestit în comunitatea locală, însă un concept relativ nou în dezvoltarea rurală din Europa. Prin urmare, este necesară dezvoltarea capacității localnicilor de a identifica și de a utiliza potențialul comunității, prin dezvoltarea abilităților de activare a comunității, de creare de parteneriate și rețele pentru recunoașterea și susținerea antreprenoriatului social. Următorul workshop este programat pentru 2020 se va concentra pe „Crearea de parteneriate și rețele pentru dezvoltarea comunității”.

Proiectul ViSEnet este finanțat prin parteneriatul strategic Erasmus + al UE pentru educația adulților.

Website: www.visenet.net

***

Sursa: *The Power of Unreasonable People: How Social Entrepreneurs Create Markets That Change the World Hardcover by John Elkington (Author), Pamela Hartigan (Author), Klaus Schwab (Foreword).

Disponibil la: https://www.amazon.com/Power-Unreasonable-People-Entrepreneurs-Markets/dp/1422104060

Resursele de învățare legate de „activarea și participarea comunității” dezvoltate în prima fază a proiectului și pilotate cu partenerii comunităților rurale în cadrul workshopurilor sunt disponibile pentru consultare gratuită online: https://ilias.hfwu.de/ilias.php ? ref_id = 24071

Un material video despre activitatea din România este disponibil pe: https://youtu.be/l0Vibs9CJ3g

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.