Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Când știința întâlnește viața

0

Ce au învățat 40 de copii și tineri români din locul în care cercetătorii au descoperit ”particula lui Dumnezeu”.

Când spui CERN, gândul îți zboară, cu viteza luminii, la acceleratorul de particule cu ajutorul căruia cercetătorii de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au descoperit, cu o probabilitate de 99,99%, ”particula lui Dumnezeu” – bosonul lui Higgs, cel care face posibilă unirea celorlalte particule în atomi.

CERN_2

”Cel mai mare beneficiu al excursiei a fost cel științific. Fiind studentă la Chimie, multe din experimentele și explicațiile de la CERN mi-au fost de folos pentru a înțelege de fapt structura atomilor, a materiei și a Universului și a vedea cum interacționează totul”, povestește Andreea Vasile, care studiază chimia la București.

Andreea a participat, alături de alți 39 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 11 și 25 de ani, la stagiul educațional de la CERN, parte a programului ”Caravana Cunoașterii”, organizat sub umbrela ”Olimpicii Petrom”.

Deși acceleratorul de particule era oprit în momentul vizitei ce a avut loc în septembrie anul trecut, copiii și tinerii români au avut ce învăța la CERN: au măsurat radioactivitatea diferitelor obiecte, au observat diferența dintre forțele de atracție gravitațională de pe Pământ și Lună, au refăcut experimentul lui Rutheford care explică structura atomului, au aflat, în detaliu, care sunt componentele unui detector de particule și, nu în ultimul rând, li s-a explicat în amănunt structura acceleratorului de particule.

În afară de aspectul științific, pentru Andreea vizita a mai însemnat ceva.

”Când am văzut campusul institutului de cercetare am rămas impresionată atât de lucrurile pe care le poți face acolo, cât și de mediul de lucru. De aceea, de atunci, CERN a intrat pe lista mea de posibile viitoare cariere”, explică studenta.

Mediul de lucru și oamenii care lucrează la CERN au impresionat-o și pe Sabina Șerbu, studentă la Farmacie în București.

”Una dintre experiențele pe care le așteptam cu foarte multă curiozitate și entuziasm a fost prânzul la CERN”, spune Sabina.

”Auzisem că, de multe ori, cercetătorii se întâlnesc la masă pentru discuții științifice în loc să se întâlnească în laborator. Am văzut sute de oameni, de toate naționalitățile. Atmosfera era plină de viață și diversitate și de acea stare de «ce urmeaza?». Erau și copii acolo, alături de părinții lor cercetători, chiar și un nou-născut, lipit de tatăl lui. La CERN, știința se întâlnește cu viața.”

Vizita la CERN este doar unul dintre modulele programului ”Caravana Cunoașterii”, organizat de Petrom în parteneriat cu Centrul High Performance, CERN (Elvetia), NASA (SUA) și Elis (incubator international).

”Ceea ce aveam impresia la începutul anului că va fi greu de atins,aproape irealizabil, în final a devenit o realitate. Pentru mine, excursia la CERN a însemnat o depășire a unor limite în primul rând”, spune Maria Șeiculescu, studentă la Teatrologie în București.

CERN_1

CERN_3

Modulul va continua și in 2014, când alți 20 de copii și tineri vor vizita CERN, în timp ce alți 17 vor beneficia de un stagiu educational la NASA, în Florida.

”Caravana Cunoașterii”, lansata acum 4 ani de Asociația Tânărul Petrolist este un proiect de voluntariat care implică olimpici români la nivel național și internațional, tineri care lucrează sau învață în marile centre universitare mondiale, părinți ai tinerilor și angajați de la diferite companii.Cu aproximativ 3.800 de beneficiari a generat 30.000 de ore de voluntariat pe an și a îndreptat zeci de tineri spre cariere științifice și alte zeci au devenit performeri naționali în diferite domenii. Scopul programului este să ofere copiilor și tinerilor informații din cele mai avangardiste domenii și teorii din știință și tehnologie, astfel încât noțiunile de teorie să fie asimilate prin înțelegere, nu prin memorare.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.