Campanie de salvare a pădurilor

0

Sursa: Comunicat de presă, 05.05.2015 , Bruxelles, Belgia, Asociatia Agora for Life

Astăzi, mai multe organizații românești, ONG-uri, asociații, cu sprijinul unor organizații internaționale, au inceput o campanie pentru salvarea padurilor din Romania, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa. 250 000ha din 322 000 ha păduri virgine existente în Europa (78%) se află în România, casa mai multor mamifere mari decât toate celelalte state europene combinate, cu excepția Rusiei, conform EIA și Greenpeace.

Videoclipul realizat de un ONG din SUA (Environmental Investigation Agency), a expus o companie austriacă (Holzindustrie Schweighofer) o companie dominanta pe piata produselor din lemn în România și a declanșat această campanie. În acest film, oficialii companiei austriece, într-un mod foarte explicit, au acceptat de bună voie și cu bună știință lemn taiat ilegal și au incurajat tăierea suplimentară printr-un sistem de bonus, oferita de un investigator EIA sub acoperire EIA pozând drept investitor străin.

Defrișarea masivă s-a accelerat în mod dramatic în România între 2000 și 2011, perioadă care coincide cu începerea activitatii celor trei companii austriece din domeniul prelucrarii produselor din lemn: Holzindustrie Schweighofer, Egger și Kronospan. Modelul de afaceri al acestor societăți, în special Schweighofer, a avut un impact devastator asupra comunităților locale, tradițiilor și mediului,aceasta ignorand total conceptul de „dezvoltare durabilă”. Acest lucru a dus la o aproximativ de 50 000 de locuri de muncă pierdute în economia locală până acum.

În ultimii 25 de ani ,400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, producând o paguba estimată la 5 miliarde de Euro. În fiecare oră, în România, dispar 3 ha de pădure (conform unui raport Greenpeace Romania).

Organizațiile non-guvernamentale și asociațiile românești au hotarât să pună capăt acestui ecocid. Campania a început astăzi în mai multe orașe din Europa și Canada: Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, Munchen, Madrid, Montreal, Toronto, București și Timișoara. În dimineața aceasta reprezentanții mai multor organizații au înmânat scrisori deschise reprezentaților ambasadelor sau consulatelor Austriei in orașele mai sus menționate, Reprezentantei Permanente a Austriei la UE, Ministerului Integrarii si Afacerilor Externe de la Viena. Semnatarii scrisorii își exprimă îngrijorarea față de practicile ilegale și imorale ale Holzindustrie Schweighofer, precum si nemultumirea fata de sprijinul acordat de către Ambasada Austriei la Bucuresti , acestei companii.

În același timp au fost trimise scrisori și emailuri către mai mulți dintre clienții Holzindustrie Schweighofer, informându-i ca prin menținerea relațiilor cu firma austriacă devin părtași indirecți la distrugerea comunităților românești, a modului de viață tradițional, părtași la pierderea a mii de locuri de muncă, precum și la defrișări masive.

Campania va continua cu proteste masive anunțate pentru data de 9 mai in mai multe orașe din țară și de peste hotare, astfel: București, Alba-Iulia, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Focșani, Iasi, Ploiești, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Vaslui, Constanța și Londra, Paris, Madrid, Montreal, Viena.

Sursa: Comunicat de presă, 05.05.2015 , Bruxelles, Belgia, Asociatia Agora for Life

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.