CAMP de Nocrich – “Romanian Villages Speak Non-Formal 2015” – Cercetașii României

0

Satele românești vorbesc Non-Formal!

În perioada 3 – 13 august 2015, la Centrul Cercetășesc Nocrich – H. C. Habermann, filială a Organizației Naționale “Cercetașii României”, avut loc proiectul internațional “Romanian Villages Speak Non-Formal 2015”.
Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, a adunat împreună peste 40 de tineri din țări precum România, Cehia, Macedonia, Islanda, Portugalia și Franța, oferindu-le un context intercultural extraordinar, tradiții locale, istorie și artă.

11057393_903447039728198_7572115069301981827_n

11222592_906245299448372_7449987680580766555_n
Timp de 10 zile, participanții au avut posibilitatea să cunoască și să experimenteze meșteșuguri unice ale Văii Hârtibaciului, obiceiuri încă vii, practicate şi perfecţionate de secole de către saşii transilvăneni, români şi rromi.
Printre activitățile desfășurate pot fi enumerate: ateliere meşteşugăreşti, muzică, dans tradițional, explorare după model francez în satele învecinate, implicare în comunitate, program de seara la foc de tabără și seri interculturale.
Activitățile au fost pregătite cu multă sârguință și dedicație, în baza Metodei Scout, de voluntari de pe întregul globul, din țări ca Argentina, Costa Rica, Danemarca, Austria, Suedia, Spania, Portugalia, Cehia, Franța și România.
Un punct principal de atracție al proiectului dar și a Centrului Cercetășesc a fost atelierul de olărit. Timp de câteva zile, tinerii au lucrat cu multă sârguință pentru a da formă imaginaţiei lor în vase create din lut și decorate cu ornamente specifice zonei.
O provocarea deosebită pentru participanți a fost explorarea “Descurcă-te în necunoscut”, o vânătoare de comori și povești, de amintiri și cunoaștere a comunitații locale. Timp de aproape două zile, tinerii au descoperit la pas zona Hârtibaciului, cutreierând, cu busole și rucsaci, satele învecinate pentru a cunoaște ospitalitatea și căldura comunității locale.

Prin implicarea și dedicația voluntarilor, Centrul Cercetasesc Nocrich reușește an de an să îmbine în mod armonios și cu rezultate foarte bune bucuria diversității și înterculturalității locale cu eficiența valorificării potențialului tinerilor în a dezvolta cele mai minunate inițiative.
Proiectul face parte din Festivalul de Campuri Cercetășești din acest an este sprijinit de parteneri de încredere ai cercetașilor ca Mercedes-Benz România, Innobyte, Kaufland România, Romfilatelia și Topoloveni, care oferă sprijin logistic pentru facilitarea unor experiențe de învățare deosebite.

Centrul Cercetăşesc Nocrich – H.C. Habermann este singurul centru cercetășesc din România şi a fost deschis în anul 2010 cu sprijinul domnului Hans Christian Haberman, fiind un loc de întâlnire pentru cercetaşii români şi străini. Activitatea centrului este desfăşurată de către voluntari care vin din ţări variate şi cu experienţă diversă. Sediul centrului este localizat într-o clădire construită în 1796 ce a servit drept casă parohială până în urmă cu 20 de ani.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează