Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CAMP de Nocrich – “Romanian Villages Speak Non-Formal 2015” – Cercetașii României

0

Satele românești vorbesc Non-Formal!

În perioada 3 – 13 august 2015, la Centrul Cercetășesc Nocrich – H. C. Habermann, filială a Organizației Naționale “Cercetașii României”, avut loc proiectul internațional “Romanian Villages Speak Non-Formal 2015”.
Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, a adunat împreună peste 40 de tineri din țări precum România, Cehia, Macedonia, Islanda, Portugalia și Franța, oferindu-le un context intercultural extraordinar, tradiții locale, istorie și artă.

11057393_903447039728198_7572115069301981827_n

11222592_906245299448372_7449987680580766555_n
Timp de 10 zile, participanții au avut posibilitatea să cunoască și să experimenteze meșteșuguri unice ale Văii Hârtibaciului, obiceiuri încă vii, practicate şi perfecţionate de secole de către saşii transilvăneni, români şi rromi.
Printre activitățile desfășurate pot fi enumerate: ateliere meşteşugăreşti, muzică, dans tradițional, explorare după model francez în satele învecinate, implicare în comunitate, program de seara la foc de tabără și seri interculturale.
Activitățile au fost pregătite cu multă sârguință și dedicație, în baza Metodei Scout, de voluntari de pe întregul globul, din țări ca Argentina, Costa Rica, Danemarca, Austria, Suedia, Spania, Portugalia, Cehia, Franța și România.
Un punct principal de atracție al proiectului dar și a Centrului Cercetășesc a fost atelierul de olărit. Timp de câteva zile, tinerii au lucrat cu multă sârguință pentru a da formă imaginaţiei lor în vase create din lut și decorate cu ornamente specifice zonei.
O provocarea deosebită pentru participanți a fost explorarea “Descurcă-te în necunoscut”, o vânătoare de comori și povești, de amintiri și cunoaștere a comunitații locale. Timp de aproape două zile, tinerii au descoperit la pas zona Hârtibaciului, cutreierând, cu busole și rucsaci, satele învecinate pentru a cunoaște ospitalitatea și căldura comunității locale.

Prin implicarea și dedicația voluntarilor, Centrul Cercetasesc Nocrich reușește an de an să îmbine în mod armonios și cu rezultate foarte bune bucuria diversității și înterculturalității locale cu eficiența valorificării potențialului tinerilor în a dezvolta cele mai minunate inițiative.
Proiectul face parte din Festivalul de Campuri Cercetășești din acest an este sprijinit de parteneri de încredere ai cercetașilor ca Mercedes-Benz România, Innobyte, Kaufland România, Romfilatelia și Topoloveni, care oferă sprijin logistic pentru facilitarea unor experiențe de învățare deosebite.

Centrul Cercetăşesc Nocrich – H.C. Habermann este singurul centru cercetășesc din România şi a fost deschis în anul 2010 cu sprijinul domnului Hans Christian Haberman, fiind un loc de întâlnire pentru cercetaşii români şi străini. Activitatea centrului este desfăşurată de către voluntari care vin din ţări variate şi cu experienţă diversă. Sediul centrului este localizat într-o clădire construită în 1796 ce a servit drept casă parohială până în urmă cu 20 de ani.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.