Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bursa in valoare de 12.000 euro pentru curatorul si istoricul de arta Anca Verona Mihulet din Sibiu

0

Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie 2016 îi revine lui Viktor Misiano. Bursă acordată curatoarei Anca Verona Mihuleţ din România

ancaveronamihulet-cut

Curatorului şi autorului rus Viktor Misiano, care locuieşte actualmente la Moscova şi Cisternino (Italia), îi vor fi recunoscute deosebitele merite în materie de curatoriat, precum şi în activitatea de scriitor şi editor. Pe data de 9 decembrie 2016, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Ljubljana, Misiano va fi premiat pentru activitatea sa ca unul din cei mai importanţi profesionişti ai artei şi agenţi culturali din Europa de Est din ultimii treizeci de ani. Una din cele trei burse va fi acordată sibiencei Anca Verona Mihuleţ.

Pentru a cincea oară, Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie recunoaşte realizările culturale excepţionale ale celor care contribuie la o prezenţă mai puternică pe scena internaţională a artei şi culturii vizuale din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est. Juriul a hotărât: Viktor Misiano va primi Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie 2016 pentru merite deosebite în materie de curatoriat, precum şi în munca sa de scriitor şi editor în domeniul artei contemporane în Rusia şi pe plan mai larg internaţional. Juriul îl recunoaşte astfel pe Misiano ca pe unul din cei mai importanţi profesionişti ai artei şi agenţi culturali din Europa de Est din ultimii treizeci de ani. Premiul are o valoare de 40.000 EUR.

Juriul internaţional acordă două burse, o a treia fiind acordată de către câştigătorul premiului

Anul acesta, juriul pentru Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie este format din Zdenka Badovinac, directorul Moderna galerija din Ljubljana (preşedinte), Vít Havránek, director al tranzit.cz la Praga, şi artistul Roman Ondák din Bratislava. Pe lângă premiu, juriul acordă şi două burse (fiecare în valoare de câte 12.000 EUR); de această dată, bursierii sunt curatorul şi istoricul de artă român Anca Verona Mihuleţ şi Bienala OFF 2015 şi organizatorii ei, Nikolett Erőss, Anna Juhász, Hajnalka Somogyi, Tijana Stepanović, Borbála Szalai, Katalin Székely şi János Szoboszlai. O a treia bursă (de asemenea în valoare de 12.000 EUR) este de obicei acordată de către laureat. Viktor Misiano i-a acordat bursa curatorului Viviana Checchia din Italia.

Juriul a subliniat faptul că, „prin ceea ce scrie şi prin proiectele sale curatoriale, Viktor Misiano a reacţionat la problemele presante şi la schimbările de paradigmă din Europa de Est şi din contextul internaţional mai larg.

 

Munca de editor reprezintă o componentă importantă a activităţii lui Viktor Misiano. În 1993 a fondat revista Moscow Art Magazine, al cărei redactor şef este de atunci. În 2003, împreună cu Igor Zabel, a fondat şi editat primele şase ediţii ale jurnalului MJ – Manifesta Journal: Journal of Contemporary Curatorship, la care a ocupat postul de redactor şef până în 2011.

Bursă (12.000 EUR) acordată curatorului român Anca Verona Mihuleţ

Anca Verona Mihuleţ va primi o bursă pentru faptul că este „unul din cei mai promiţători tineri curatori din Europa de Est, care s-a concentrat cu precădere pe compararea diferitelor poziţii din sud”. Anca locuieşte şi lucrează la Sibiu şi Bucureşti. Între 2006 şi 2013, împreună cu Liviana Dan, a fost curatorul programului expoziţional al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cu accent pe artişti din Europa Centrală şi de Est. Din 2013, Anca Verona Mihuleţ este curator independent şi istoric de artă şi a organizat mai multe expoziţii în România şi în străinătate. Printre cele mai importante proiecte ale sale se găsesc: Reflection Centre for Suspended Histories: An Attempt (a 55-a Bienală de la Veneţia, 2013); Impossibility vs. Self-Censorship (Matadero, Madrid, 2013); South by South East, în colaborare cu Patrick D. Flores, o prezentare a artiştilor din Europa de Sud-Est şi din Asia de Sud-Est. Proiectul său recent, A Matter of Contemplation and Discontent, va prezenta arta românească a anilor ’90 la Jorge B. Vargas Museum and Filipiniana Research Center din Manila, Filipine. Împreună cu Diana Marincu, este curatorul unui proiect în şase părţi, The White Dot and the Black Cube, care continuă cercetarea ei pe tema relaţiilor dintre cele două poziţii de Sud-Est, una din Europa şi una din Asia, planificat a se desfăşura la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

 

Ceremonia de premiere de la Ljubljana va include o lansare de carte şi o conferinţă în memoria lui Piotr Piotrowski

Laureaţii vor fi prezentaţi la o ceremonie de premiere ce va avea loc pe 9 decembrie 2016 la Ljubljana. În aceeaşi după-amiază va fi lansată o publicaţie ce cuprinde texte scrise de foşti câştigători ai premiului şi de către membri ai juriului ce acordă Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie. Cu o zi înainte va fi organizată o conferinţă în memoria istoricului polonez de artă Piotr Piotrowski, câştigător al Premiului Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie în 2010, cu participare internaţională. Ceremonia de premiere şi celelalte activităţi din ziua de 9 decembrie vor avea loc la Moderna galerija şi vor fi organizate în colaborare cu Moderna galerija, Ljubljana.

Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie

Cu un fond total de premiere de 76.000 EUR, Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie este acordat o dată la doi ani începând cu anul 2008, şi deci va fi înmânat a cincea oară în 2016. Premiul este o iniţiativă a Fundaţiei ERSTE şi este acordat în colaborare cu Asociaţia Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie (Ljubljana) ca recunoaştere a rezultatelor culturale excepţionale. Laureaţii sunt istorici de artă, curatori şi teoreticieni ai artei a căror activitate susţine expunerea şi cunoaşterea internaţională mai profundă a artelor vizuale şi a culturii în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est. Câştigătorii premiului sunt selectaţi de către un juriu internaţional.

Despre Igor Zabel

Igor Zabel (1958 – 2005) a fost istoric de artă, curator şi scriitor sloven. Pe parcursul vieţii sale a fost implicat activ în mai multe domenii ale artei şi culturii – în calitate de filosof, scriitor, eseist, curator de artă modernă şi contemporană, critic literar şi de artă, traducător şi mentor al noii generaţii de curatori şi critici de artă contemporană. În activitatea sa teoretică şi curatorială a îndemnat mereu la explorarea în profunzime a curentelor subterane din politică, societate şi cultură ce au potenţialul de a ne oferi o mai bună înţelegere a artei moderne şi contemporane.

DATE DE CONTACT
Igor Zabel Association for Culture and Theory, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenia
Urška Comino, tel. + 386 31 357 965, E-mail: info@igorzabel.org, www.igorzabel.org
ERSTE Foundation, Am Belvedere 1, 1100 Vienna, Austria, www.erstestiftung.org
Comunicaţii: Maribel Königer, tel. +43 50100-15453, E-mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org

Asociaţia Igor Zabel

Asociaţia Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie a fost înfiinţată în februarie 2008 de către membrii familiei Zabel, împreună cu Fundaţia ERSTE. Obiectivul asociaţiei este de a sublinia importanţa şi continua influenţă a activităţii lui Igor Zabel, mai ales a celei desfăşurate în domeniul artelor vizuale. Prin intermediul a diferite programe publice asociaţia sprijină istoria şi teoria artei, precum şi arta contemporană şi practicile curatoriale din regiunea Europei Centrale, de Est şi Sud-Est, şi nu numai.

www.igorzabel.org

Fundaţia ERSTE

In 2003, Fundaţia ERSTE s-a dezvoltat din Erste Oesterreichische Spar-Casse, prima casă de economii din Austria. În prezent, Fundaţia ERSTE este acţionarul majoritar al Grupului Erste. Fundaţia este un partener ce susţine efectiv o societate civilă puternică şi îndrăzneaţă în Europa Centrală şi de Sud-Est. O parte din dividendele Fundaţiei sunt dedicate sprijinirii societăţii civile şi a incluziunii grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, precum şi susţinerii artei contemporane şi a celei angajate din punct de vedere social. Fundaţia ERSTE promovează interacţiunea cu manifestările cu influenţă asupra societăţii ale artiştilor şi ale producătorilor culturali şi prezintă activitatea lor publicului larg.

www.erstestiftung.org

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.