Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BRAVO! 21 de medalii pentru delegația României la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, Austria, 2017

0

România a participat cu 15 sportivi la cel mai important eveniment sportiv internațional din acest an dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, Austria 2017. În total, sportivii români s-au întors cu 21 de medalii: 4 de aur, 6 de argint și 11 de bronz.

JM 1

15 sportivi au participat la probe sportive de schi alpin, schi fond, patinaj artistic și snowshoeing/mers pe zăpadă, iar doi au luat parte la activități de promovare a sportului și incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Sportivii medaliați sunt:

 • Alexandru Marinescu, din București – două medalii de aur la alergare/mers pe zăpadă;

 • Theodor Bucur, din București – medalie de aur și medalie de argint la alergare/mers pe zăpadă;

 • Iulian Coltor, din Alba-Iulia – medalie de aur și medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;

 • Debora Radu, din Timișoara – medalie de argint la patinaj artistic;

 • Maria Moșoiu, din Brașov – medalie de argint și bronz la alergare/mers pe zăpadă;

 • Viorel Tătaru, din Ilfov – medalie de argint și bronz la schi alpin;

 • Mara Oprea, din Arad – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;

 • Oana Negrea, din Reșița – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;

 • Nicoleta Stan, din București – două medalii de bronz la schi alpin;

 • Denisa Iliescu, din București – două medalii de bronz la schi alpin;

 • Andrei Cupșa, din Baia -Mare – medalie de bronz la schi alpin;

 • Marian Ioniță, din București – medalii de argint și de bronz la schi fond;

 • Codruț Moldoveanu, din Ploiești – medalie de argint la schi alpin.

 • Sportivii Florin Ilie din Ilfov și Alexandru Toma, din Timișoara, au obținut locurile 4, 5, respectiv 6 la schi alpin și patinaj artistic.

 

Determinarea și curajul sportivilor noștri au fost impresionante. De puține ori avem șansa să vedem în același loc tineri cu dizabilități care să aibă atâtea abilități și care să se lupte cu atâta hotărâre pentru a câștiga respectul celor din jur ” a spus Roxana Ossian, Șeful delegației României, director de programe, Special Olympics România.

Antrenorii delegației României au fost:

 • Schi fond – Prof.univ. dr. Florin Pelin, Rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, Coordonator tehnic și antrenor al echipei de schi fond a Special Olympics Romania.
 • Schi alpin – Dumitru Vasilescu, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Coordonator tehnic al echipei de schi alpin, Roxana Ossian, Katharina Kiss și Andrei Anuțoiu antrenori ai echipei de schi alpin a Special Olympics România.
 • Patinaj artistic – prof.univ .dr. Simona Petracovschi, Prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Vest Timișoara, antrenor al echipei de patinaj artistic a Special Olympics România.
 • Snowshoeing – George Cernucan și Emilia Rădulescu, antrenori al echipei de snowshoeing a Special Olympics România.

Sportivii noștri au arătat că pot practica sporturile de iarnă cu multă pricepere. Ne-au făcut mândri că și-au pus toată concentrarea și voința pentru a urca pe podium și a obține o medalie, recompensa râvnită de toți sportivii într-un concurs. Pentru noi, antrenorii lor contează să îi vedem zâmbind și să îi putem încuraja în continuare să facă sport și să își etaleze abilitățile, in ciuda dizabilităților pe care le au”, a declarat Prof. univ. dr. Florin Pelin, Rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București.

În paralel cu Jocurile Mondiale, în perioada 16 – 22 martie 2017, Special Olympics România a participat cu o echipă de două tinere la Summitul Internațional de Tineret, care are loc, de fiecare dată, în paralel cu Jocurile Mondiale. Andreea Mustăreață Pivniceru, sportivă Special Olympics și Cristiana Iovănel, partener fără dizabilități, au luat parte la ateliere și discuții despre o societate incluzivă. În același timp, la Seminarul Internațional pe teme de Fitness organizat pentru prima dată în cadrul Jocurilor Mondiale, România a fost reprezentată de Raluca Avram, care va deveni primul instructor cu Sindrom Down de fitness și de stil de viață sănătoasă.

Participarea delegației de sportivi Special Olympics România la Jocurile Mondiale de Iarnă a fost posibilă cu sprijinul Hervis Sports & Fashion – Partener Tehnic, Herbalife Nutrition, Pletl, 7card, Duckadam 86, Sovis Print, HI Q Prod, Mediater, Motivation SRL, Construct Perom, OMV Petrom, cu sprijinul Adrenallina Media. Pregătirea sportivilor pentru a concura la cele patru sporturi se datorează parteneriatului îndelungat cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București.

JM 4

Despre Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics Austria 2017

Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics Austria 2017 – cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume – vor avea loc în perioada 14 – 25 martie și vor reuni 2700 de sportivi din 107 țări. Vor fi prezenți 1100 de antrenori, 3000 de voluntari și 5000 de membri ai familiilor sportivilor. România participă pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics. Informații complete sunt disponibile pe site-ul Special Olympics România, la adresa http://specialolympics.ro/sporturi/competitii/jocurilemondialeaustria2017/.

Despre Special Olympics România

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Informații despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial www.specialolympics.ro sau pe pagina oficială de  facebook.com/SpecialOlympicsRomania.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.