Bosch facilitează diagnosticarea medicală cu ajutorul inteligenței artificiale

0

Platforma pentru analiza celulară Vivascope a primit Premiul pentru Inovație în cadrul CES 2020

  • Inteligență: algoritmii de învățare automatizată pentru sistemele de ultimă generație detectează anomalii în probele biologice și, astfel, permit obținerea mai rapidă a diagnosticelor și tratamentelor.
  • Conexiune: transferul de date digitale permite analiza la distanță, consultarea între colegi și revizuirea de către experți.
  • Intuiție: ușurința în folosire și acumulatorul integrat permit utilizarea în locații îndepărtate și cu resurse limitate

Bangalore, India. 1 la 1,5 milioane – un raport care poate avea consecințe grave. În anumite regiuni din lume există un singur medic patolog – un singur expert clinic care poate analiza probe biologice pentru boli și afecțiuni – la fiecare 1,5 de milioane de oameni. Drept urmare, oamenii ori nu au acces la diagnostice de laborator, ori trebuie să facă o călătorie îndelungată și costisitoare pentru a fi consultați de un medic patolog. Puținii medici patologi care își practică meseria și care sunt disponibili tind să fie presați de timp, ceea ce duce la întârzieri și erori umane. Pentru a face diagnosticele medicale mai accesibile, Bosch a creat Vivascope – un dispozitiv compact care creează imagini microscopice digitale ale celulelor organismului și le analizează cu ajutorul unor algoritmi avansați de învățare automatizată. Vivascope a primit Premiul pentru Inovație CES® la categoria „Tehnologie pentru o lume mai bună”.

„Inteligența artificială și conectivitatea oferă oportunități enorme și în sectorul sănătății. La Bosch, lucrăm la soluții conectate și inteligență artificială care deservesc oamenii și îmbunătățesc calitatea vieții acestora”,  declară Marc Meier, președintele Bosch Healthcare Solutions GmbH. „Aliniindu-se crezului nostru „Tehnică pentru o viață”, Vivascope ajută la detectarea potențialelor boli și afecțiuni mai repede și mai ușor.”

Analiză în 15 minute, peste 30 de afecțiuni diferite

În special în zonele îndepărtate și în unitățile care nu au acces la echipamente de top, pacienții se pot confrunta cu perioade de așteptare de la trei la opt zile pentru a primi orice rezultate în urma prelevării de probe. Vivascope este conceput pentru remedierea acestei situații. În prezent, aproximativ două treimi din diagnosticele clinice sunt realizate manual, cu ajutorul unui microscop optic convențional. Precizia diagnosticului depinde și de expertiza și experiența medicului patolog. Combinația dintre numărul mare de probe și metodele care implică o muncă intensă are impact asupra timpului necesar și preciziei rezultatelor.

Vivascope poate analiza morfologia celulei umane într-un timp scurt. Algoritmul IA integrat analizează forma, starea și structura celulelor. Apoi le împarte pe categorii și detectează variațiile minuscule. Vivascope a fost dezvoltat cu ajutorul clinicienilor și experților din laboratoarele din India. Lansarea sa în India este preconizată pentru mijlocul anului 2020. Ulterior vor urma și alte regiuni. Până în prezent, platforma a fost pregătită cu ajutorul a peste 30.000 de imagini și 9 milioane de puncte microscopice din celule și poate extrage 165 de caracteristici distincte din fiecare celulă individuală. Poate realiza o evaluare automată în 15 minute și poate oferi medicului patolog informații referitoare la peste 30 de posibile boli sau afecțiuni clinice. Pe lângă raportarea pe bază de dovezi, fiecare analiză este validată de un medic patolog pentru asigurarea unui diagnostic precis.

Vivascope va asigura o performanță constantă indiferent de numărul de probe analizate, deoarece algoritmul nu obosește și nu se confruntă cu vulnerabilități umane. „Având integrate caracteristici inovatoare asigurate de tehnologii de ultimă generație, produsul va putea contribui semnificativ la viețile oamenilor și domeniul patologiei,” declară Sri Krishnan V., vicepreședinte senior responsabil pentru segmentele inovație și incubație în cadrul Robert Bosch Engineering and Business Solutions Pvt Ltd din India. Informațiile puse la dispoziție de Vivascope reduc sarcinile personalului medical de laborator legate de pașii analizei manuale, care consumă mult timp și sunt obositori. Acestea permit concentrarea asupra cazurilor mai complexe și asupra diagnosticării în sine, astfel încât rezultatele corecte să poată fi obținute mai repede. În special în regiunile în care există foarte puțini medici patologi, și nu numai, acest dispozitiv reprezintă un avantaj imens.

Acces ușor la laborator – de oriunde

Vivascope poate ajuta medicii patologi din întreaga lume să evalueze diferite probe de la distanță și oferă pacienților care locuiesc în regiuni rurale posibilitatea de a avea acces la un diagnostic de laborator. „Dacă pacientul nu poate merge la laborator, laboratorul va merge la pacient”, afirmă Guruprasad S., vicepreședinte al Robert Bosch Engineering and Business Solutions din India și responsabil pentru domeniul activităților de asistență medicală. Produsul necesită doar alimentare cu energie electrică și poate fi perfect integrat în sistemele informatice ale unui spital sau laborator. Grupul de acumulatori integrat asigură o durată de funcționare continuă de peste șase ore, chiar și în cazul unei pene de curente. Datele stocate în cloud pot fi partajate digital către alte laboratoare – oricând, oriunde în lume.

Deoarece este o platformă deschisă, cu conectivitate digitală, dispozitivul permite prelucrarea ulterioară, în scopuri academice, de către comunitatea din domeniul cercetării și prin colaborări reciproce. Pe lângă premiul CES „Tehnologie pentru o lume mai bună”, platforma a primit și Premiul european pentru Design de produs 2019, la categoria Echipamente de proiectare/medicale/științifice pentru industrie și științe naturale.

Despre Soluțiile pentru sănătate Bosch

Bosch Healthcare Solutions GmbH este o filială deținută în totalitate de Robert Bosch GmbH. Filiala a fost înființată în anul 2015 cu obiectivul de a crea produse și servicii care să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții oamenilor. Aproximativ 120 de angajați (în 2019) lucrează în prezent la sediul central al companiei din Waiblingen, Germania. Soluțiile filialei se bazează pe competențele fundamentale ale Grupului Bosch: senzori pentru colectarea de date, software pentru evaluarea respectivelor date și servicii bazate pe aceste analize de date.

Despre Robert Bosch Engineering and Business Solutions Private Limited

Robert Bosch Engineering and Business Solutions Private Limited este o filială deținută în totalitate de Robert Bosch GmbH, unul dintre cei mai importanți furnizorii de tehnologie și servicii din lume, care oferă Soluții complete în materie de inginerie, IT și afaceri. Având peste 20.000 de angajați, este cel mai mare centru de dezvoltare de software al Bosch din afara Germaniei și Centrul de putere tehnologică Bosch din India, având o acoperire globală și fiind prezent în SUA, Europa și regiunea Asia-Pacific.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 78,5 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 460 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 68.700 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 130 locaţii din lume.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.