Bani pentru natură şi dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020

0

Statele membre UE sunt aşteptate la masa negocierilor, in vederea programarii fondurilor pentru natură şi dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 

Politica de Coeziune a Uniunii Europene poate deveni instrumentul financiar cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice, pierderii biodiversităţii şi consumului excesiv de resurse. Acesta a fost mesajul partenerilor din proiectul SURF Nature, reuniţi în cadrul conferinţei de încheiere a proiectului, care a avut loc în oraşul Cardiff (Ţara Galilor), între 26 şi 28 septembrie.  Conferinţa, la care WWF-Romania a participat, in calitate de partener in proiect, a adus în aceeaşi sală reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ONG-urilor din domeniul mediului din Marea Britanie, Austria, Franţa, Germania sau Polonia şi reprezentanţi ai Comisiei Europene implicaţi în procesul de planificare strategică şi financiară.

Obiectivul general al întrunirii, intitulată „Funding Biodiversity through Regional Funds (Finanţarea Biodiversităţii prin Fonduri Regionale)”, a fost de a prezenta şi înţelege provocările şi oportunităţile ce apar la orizont, în contextul planificării fondurilor pentru perioada 2014-2020, şi de a formula argumente puternice în sprijinul ideii de continuare şi chiar mărire a susţinerii financiare pentru capitolul „biodiversitate”.

Actuala perioadă de programare se încheie, deşi există încă resurse financiare ce pot fi revendicate pentru proiecte de mediu până în anul 2015 – bani ce vor fi pierduţi dacă nu sunt accesaţi până atunci. Accentul însă cade acum pe negocierea dintre fiecare stat membru şi structurile europene, pentru ca interesele, nevoile şi priorităţile fiecărei ţări să se regăsească în viitoarele politici, în particular în Politica de Coeziune. Astfel, reprezentanţii Comisei Europene transmit un apel puternic şi, totodată, o invitaţie către ţările membre de participare la negocieri şi discuţii, aşa încât viitoarele politici şi fonduri să ţină cont de realităţile şi problemele locale; iar pentru ca această participare să poată avea loc, este nevoie de conturarea, la nivelul fiecărui stat, a unei grile de priorităţi şi nevoi şi de o propunere de integrare a investiţiilor privind biodiversitatea şi dezvoltarea durabilă în Programele Operaţionale.

Investitiile in natura, solutia pentru o dezvoltare durabila

Strategia care ar trebui urmărită, conform partenerilor şi colaboratorilor din proiect, pentru ca biodiversitatea să fie susţinută şi să ocupe o poziţie prioritară în Programele Operaţionale naţionale şi să facă în continuare parte din politicile europene este demonstrarea valorii şi beneficiilor economice pe care le aduc zonele naturale protejate şi o dezvoltare bazată pe principii de responsabilitate faţă de natură. De pildă, Stefan Leiner, de la Directoratul General de Mediu al Comisiei Europene a afirmat că suma necesară pentru managementul reţelei Natura 2000 este de 5.8 miliarde de euro pe an, însă serviciile de mediu oferite oamenilor de către aceste zone valorează 200-300 miliarde de euro – bani ce pot fi reinvestiţi local pentru adresarea unor probleme sociale şi economice.

Organizaţia WWF-România, parteneră în acest proiect alături de Consiliul Judeţean Giurgiu, s-a exprimat prin vocea Ralucăi Dan – Specialist Politici Publice şi Economie Verde WWF-România, care a ţinut o prezentare despre „infrastructura verde”. Concept inovativ şi în acelaşi timp complex, „infrastructura verde” trimite la ideea de integrare a reţelei de elemente sau zone naturale şi elemente contruite de oameni într-un sistem stabil şi puterinic de ecosisteme naturale funcţionale ce aduc beneficii diverse comunităţilor umane. Alături de conceptul de „servicii de mediu”, infrastructura verde va deveni o prioritate în cadrul Fondului de Coeziune şi Fondului European pentru Dezvoltare Regional, în ideea unei mai bune conectivităţi între ariile naturale de mare importanţă ecologică.

În ceea ce priveşte viitoarea perioadă de programare, se doreşte o mai bună integrare şi coerenţă a fondurilor europene, o viziune şi un cadru strategic comun axat pe trei mari piloni: investiţii în reţeaua Natura 2000, investiţii în biodiversitate şi proiecte focusate pe serviciile de mediu, investiţii în proiecte de infrastructură verde. Ca element de noutate, s-a anunţat şi dorinţa de a include un nou concept şi instrument în viitoarea Politică de Coeziune – cel de dezvoltare locală condusă de comunităţi („community led local development”). Rămâne însă la latitudinea statelor membre să decidă dacă acest instrument este relevant şi important la nivel naţional şi dacă este util să fie încorporat în noua Politică.

Proiectul SURF Nature, ce s-a derulat între anii 2010-2012 în 10 ţări europene, cu finanţare prin instrumentul Interreg IVc al Fondului European pentru Dezvoltare Regională, a demonstrat că interesul pentru cooperare şi dialog este foarte ridicat la nivel european, lucru care a ajutat la atingerea unor rezultate evaluate ca foarte bune de către finanţatori. Pornind de la lecţiile învăţate odată cu implementarea acestui proiect, Peter Tramberend de la Agenţia de Mediu din Austria – partenerul lider al proiectului a prezentat factorii de succes pentru proiectele de biodiversitate; între aceştia, s-a demonstrat că viziunea şi o imagine clară a proiectului, conexiunea cu alte proiecte sau măsuri şi comunicarea, schimbul de idei şi cunoştinţe joacă un rol central în evoluţia pozitivă a unui proiect. În spiritul împărtăşirii cunoştinţelor, echipa SURF Nature va publica, pe website-ul proiectului, o bază de date cu cele mai bune 60 de proiecte derulate în actuala perioadă de finanţare, ce pot servi ca ghid sau inspiraţie pentru factorii interesaţi să dezvolte proiecte pentru natură şi biodiversitate.

Mai multe detalii despre proiect puteţi citi pe pagina: www.surf-nature.eu

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.