Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Băncile și companiile de fintech: Viitorul este fintech. Domeniul financiar este încă în mâna băncilor, dar acest lucru se va schimba în curând

0
  • Markus Aschendorf, EFSE DF: Viitorul este fintech
  • Bogdan Mihai, BNR: Noile tehnologii aduc beneficii incontestabile clienților
  • Tanja Jakimova, Banca Națională a Republicii Macedoniei de Nord: Securitatea financiară devine cea mai mare provocare

București, 2 martie 2021: Băncile încă domină sectorul financiar, însă acest lucru se va schimba în curând, viitorul fiind al companiilor fintech, au declarat reprezentanți ai celor două domenii în cadrul NEXTFintech – The Bridge to Inclusive Finance, finala celui mai important program de accelerare pentru startup-uri fintech din România.

Viitorul este al serviciilor fintech. Chiar și înainte de criza Covid-19, mediul financiar evolua rapid datorită progreselor tehnologice. Și nu vorbim doar despre servicii bancare online – acestea deja revoluționează modul în care persoanele fizice și companiile se finanțează. Vorbim și despre împrumuturi digitale peer-to-peer între proprietarii de întreprinderi mici. Evaluarea aplicației de credit, pe loc, chiar și în câmp, pe un dispozitiv mobil. Astfel de instrumente extind considerabil gradul de incluziune financiară pentru cei carora altfel le-ar fi dificil să acceseze finanțări”, a declarat Markus Aschendorf, Președinte al EFSE Development Facility

NEXTFintech este primul program de accelerare din România creat special pentru susținerea startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul serviciilor financiare. Programul a fost inițiat în 2020 de către Techcelerator cu sprijinul Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE Development Facility – EFSE DF).

11 companii participante au avut posibilitatea ca la finalul programului de accelerare să își prezinte produsele, progresele și să atragă fonduri din partea investitorilor. Startup-urile care și-au prezentat proiectele sunt: 22Trust Venture, AlphaBlock Technologies, ENSO Business, Finpathic, Investory Toy Factory, KidsFinance, Leaseman, OptimRent, Monett, TimedFX, ZoomReport.

La sesiunea de pitching au fost selectate de către juriul international cele 4 startupuri câștigătoare: 22Trust Venture, cu titlul de BEST PRODUCT, Leaseman – BEST STARTUP, Investory – BEST PITCH și ZOOM Report – POPULARITY AWARD.

La evenimentul NEXT FinTech – The Bridge to Inclusive Finance (24 februarie) s-au înregistrat 370 de persoane din 36 de țări.

Acest val de creștere a domeniului fintech se încadrează în cursul natural al tehnologiilor – acestea devin o parte tot mai importantă a vieții noastre și era normal să își facă simțită prezența și în sectorul financiar. Noile tehnologii aduc beneficii incontestabile clienților, oferind acces mai ieftin la produse financiare; prin urmare, ar trebui să joace un rol important în creșterea nivelului de incluziune financiară”, a afirmat Bogdan Mihai, Director Adjunct al Băncii Naționale a României – Direcţia Monitorizare a Infrastructurilor Pieței Financiare și a Plăților.

Ca autoritate de reglementare, vedem domeniul fintech ca o interacțiune între tehnologie financiară și reglementare. Și toată această interacțiune ar trebui să fie în sincron pentru a ajuta sectorul fintech să se dezvolte. În general, în întreaga lume, autoritățile de reglementare încep să realizeze că trebuie făcute schimbări la nivel de supraveghere pentru ca tehnologia financiară să își poate atinge adevăratul potențial”, a declarat Papuna Lezhava, Guvernator Adjunct și Membru al Boardului în cadrul Băncii Naționale a Georgiei.

Tanja Jakimova, Consultant Senior pentru Stabilitate Fiscală în cadrul Băncii Naționale a Republicii Macedoniei de Nord, consideră că „securitatea financiară devine cea mai mare provocare pe măsură ce serviciile financiare devin digitale”.

Nika Kurdiani, Director General Adjunct TBC Bank Georgia, a declarat că băncile domină încă segmentul financiar, dar în ultimul timp a observat trei tendințe.

Prima este faptul că băncile încep să inoveze. A doua tendință am observat-o mai ales în domeniul plăților; vedem din ce în ce mai multe soluții gateway pentru plăți și startup-uri care dezvoltă astfel de servicii. Și a treia tendință este cu siguranță cea legata de reglementare – faptul că inovația financiară este tot mai promovată și susținută”, a explicat Nika Kurdiani.

Mihaela Nădășan, Director General Adjunct Instituții și Piețe Financiare în cadrul Băncii Transilvania, a afirmat că domeniul financiar este încă în mâinile băncilor, dar, cu siguranță, lucrurile se vor schimba destul de rapid.

Încă de la început, am fost o bancă dedicată startup-urilor, așa că startup-urile fintech au fost o oportunitate de afaceri pentru noi, dar, mai târziu, s-a transformat într-o abordare de business. Aceste startup-uri ne învață cum să fim agili”, a adăugat Mihaela Nădășan.

Olimpiu Balaș, fondatorul TechVentures Bank, consideră ca pentru multe companii fintech este mai greu să lucreze cu băncile, deoarece o bancă este o instituție mai reglementată decât un business de fintech, decât o instituție financiară nebancară.

Pentru noi este mai ușor, deoarece lucrăm la crearea rapoartelor pentru bănci naționale, pentru Autoritatea Bancară Europeană și cunoaștem provocările și restricțiile”, a adăugat Olimpiu Balaș.

Speakerii care au participat la eveniment au fost: Bogdan Mihai – Director Adjunct Direcţia Monitorizare a Infrastructurilor Pieței Financiare și a Plăților, Markus Aschendorf – Președinte al EFSE Development Facility, Papuna Lezhava – Guvernator Adjunct și Membru al Boardului în cadrul Băncii Naționale a Georgiei; Nika Kurdiani – Director General Adjunct TBC Bank; Tanja Jakimova – Consultant Senior pentru Stabilitate Fiscală în cadrul Băncii Naționale a Republicii Macedoniei de Nord; Mihaela Nădășan – Director General Adjunct Instituții și Piețe Financiare Banca Transilvania; Olimpiu Balaș – Fondator TechVentures Bank; Teodor Blidăruș – CEO FintechOS; Ashot Arzumanyan – Partener si Co-fondator Smartgate VC (SUA și Armenia), Aylin Lim – Director Financiar Technolera (Turcia); Dan Oros – Head of Marketing Google & Youtube Romania; Cosmin Cosma, Președinte RoFin.Tech; Cristian Dascălu – Partener GapMinder VC (România) & Co-Fondator Techcelerator.

NEXTFintech este organizat de Techcelerator cu susținerea EFSE Development Facility, Google pentru Startups, GapMinder VC, TechAngels, RoFin.Tech, Stripe și Departamentul pentru Comerț Internațional al Ambasadei Marii Britanii la București.

***

Despre Techcelerator

Techcelerator este un program de accelerare care se adresează startup-urilor românești de tehnologie. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este primul accelerator din România care alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor hightech aflate în faza de (pre)accelerare. Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: FinTech, PropTech, software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate și altele. Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder Venture Partners și colaborează și cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech local.

Techcelerator a susținut cu succes peste 40 de startup-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. În cei trei ani de la lansare companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 5 milioane de euro din rundele de investiții atrase până acum.

Despre Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Sud-Estul Europei

Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE DF) a fost creată în 2006 pentru a sprijini mandatul de finanțări pentru dezvoltare.

Instituția oferă asistență tehnică eficientă, direcționată și inovatoare pentru a maximiza impactul și amploarea mandatului de finanțare pentru țările vizate. Academia de antreprenoriat EFSE este un braț al EFSE DF care se concentrează pe oferirea de resurse, instruire, oportunități pentru sprijin financiar și alte mijloace necesare pentru a transforma ideile antreprenorilor în afaceri de succes. Gestionată de managerul de active Finance in Motion, Facilitatea funcționează independent de fond printr-un acord fiduciar conform legislației din Luxemburg.

Despre Fondul European de Investiții

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții și este principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare finanțate prin fonduri structurale și fonduri de investiții: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și instrumentele financiare din cadrul PO Competitivitate, PO Regional și PNDR.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.