Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aviz crucial

0

Sursa: comunicat de presă Alburnus Maior

Unul din actele de importanţă capitală pentru continuarea procesului de avizare a proiectului de minerit cu cianuri de la Roşia Montană a fost astăzi anulat de instanţă.

Decizia Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu (ARPM) de emitere a avizului de mediu pentru “Plan de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a RMGC” este, începând de astăzi, nulă. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru noul Plan de dezvoltare industrială, necesar companiei miniere, a fost demarată în 2006 la insistenţa şi demersurile organizaţiilor neguvernamentale. Anterior acestor demersuri, autorităţile de mediu au apreciat că PUZ-ul nu trebuie supus procedurii de evaluare a impactului, deoarece nu ar avea efecte semnificative asupra mediului. Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană de Gabriel Resources ar presupune, dacă ar fi relizat, strămutarea forţată a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice şi a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianură şi transformarea a patru munţi în cariere de suprafaţă.

Procedura astfel demarată a inclus consultări cu autorităţile şi societatea civilă din Ungaria. Conform convenţiilor internaţionale, orice stat potenţial afectat de impactul transfrontalier negativ al proiectelor industriale poate cere consultaţii şi poate da un aviz cu rol consultativ. Pozitia acestor părţi a fost de respingere fermă a propunerii de plan şi a emiterii avizului de mediu. ONG-urile din România au contestat de asemenea cu argumente solide întreaga procedură, încă din etapa informaţiilor prezentate în raportul de mediu. Aceste intervenţii nu au împiedicat însă Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu să emită în martie 2011 avizul de mediu, în ciuda numeroaselor nereguli semnalate de societatea civilă şi în totalul dispreţ al normelor şi prevederilor legale.

În cauza deschisă de Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Salvaţi Bucureştiul, reclamantele au susţinut în principal că decizia de a emite avizul de mediu desconsideră grav statutul de protecţie a monumentelor naturale şi istorice din Roşia Montană. Decizia ar fi permis chiar strămutarea monumentelor naturale sau distrugerea relicvelor istorice precum galeriile romane. Mai mult, o serie de acte administrative care au stat la baza emiterii Deciziei ce a făcut roul procesului soluţionat astăzi, au fost la rândul lor anulate anterior de instanţele competente ori şi-au pierdut valabilitatea.

Procesul câştigat astăzi de Alburnus Maior alături de organizaţiile partenere şi pierdut de cuplul ARPM -RMGC a început la Tribunalul Cluj şi a fost strămutat la Tribunalul Covasna prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu are două importante consecinţe. În lipsa acestui aviz compania minieră nu va putea obţine aprobarea Consiliului Local Roşia Montană pentru planul de urbanism zonal. În al doilea rând, existenţa unui aviz de mediu valabil pentru planul de urbanism aferent este o premisă esenţială pentru desfăşurarea în condiţii de legalitate a procedurii de emitere a acordului de mediu.

„Compania este anchetată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un proces în care sunt implicaţi deopotrivă politicieni, firme şi interlopi. Avize ilegale primite de la autorităţi sunt mereu anulate de instanţe. Deja devine evident că autorităţile îi favorizează nelegitim, alimentând suspiciuni din ce în ce mai justificate de corupţie. La Roşia Montană mineritul la suprafaţă cu cianuri ajunge să fie obsesia izolată a unui grup restrîns de politicieni şi a unei companii cu intenţii suspecte.” A declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.